YAZAN: HANDE URGANCIOĞLU KARDAŞ

Yoğun yaşam temposunun arasına giren seyahatler, ruhu beslemenin en iyi yollarından biri. Özellikle de bu seyahat 1930’lu yılların başından beri hizmet veren nostaljik bir tren yolculuğuyla, bembeyaz bir rotaya yapılıyorsa…


Doğu ekspresi ile Kars seyahatim

Daha önce görmediğim yerlere gitmek bana sandığımdan çok daha fazlasını katıyor. Yeni insanlarla tanışmak, yeni yaşam tarzlarını keşfetmek zihnimde ve ruhumda harika bir etki bırakıyor. Eğer kafamda bir sorunla yola çıktıysam, seyahat sonrasında bakış açımı değiştirirken, hayatımda fark ettiğim sorunlara da çözüm bulabiliyorum.

Yeni bir yere gitmek, o kültürün sahip olduğu yemeklerle de tanışmak demek. Bir gezgin olarak size tavsiyem, daha önce tatmadığınız, tatma imkanı bulamadığınız her şeyi tatmanız. Göreceksiniz her yeni lezzet gittiğiniz yerin kültürünü daha iyi anlamanıza yardımcı olacak.

Doğu Ekspresi yolculuğu, 24 saat sürmesine rağmen hiç bitmesini istemeyeceğiniz bir seyahat.

Aslında bu seyahate bir yere ulaşmak için çıkılmıyor çünkü asıl olan, yolda olmak! O yüzden, herkese ama herkese hayatında en az bir defa bu seyahati mutlaka deneyimlemelerini tavsiye ediyorum.

Yol boyu güzel manzaraları, dağları ve dereleri doya doya seyrederken, sabah camdan süzülüp kompartımana  dolan gün ışığı ile uyanabilirsiniz. Vagonları gezip, kondüktörlerle ve sizin gibi hayallerinin peşinden koşan seyahat severler ile sohbet edip, güzel bir deneyim yaşama fırsatını elde edebilirsiniz. 24 saat süren bu yolculukta sıkılmak bir yana dursun bitmesini bile istemeyeceksiniz! Özellikle eşim Umur’un uzun zamandır istediği bu deneyimi, bizde Ocak ayına gerçekleştirme fırsatı bulduk.

Kars’a nasıl ulaştık?

Kısa süreli bir plan yaptığımız için Cuma günü Kars’a uçak ile ulaştık. Bir gece konaklamamızın ardından Cumartesi sabahı tren yolculuğumuz başladı. Evet Kars’a sadece tren yolculuğuna başlamak için gittik 🙂 Kars merkezinde gezme, lezzetlerinden tatma şansımız oldu ama çevresini gezmeyi bir sonraki sefere bıraktık!

Doğu Ekspresi güzergahı ve süresi

Ankara – Kars: Doğu Ekspresi’nin ilk durağı Ankara ve ulaşacağınız nokta Kars. Güzergahında olan Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum gibi ana şehirlerin yanı sıra ara duraklardan birinden de trene binebilirsiniz. 2018 Ocak itibariyle Doğu Ekspresi Ankara’da çalışma olması sebebiyle Irmak, Kırıkkale’den kalkıyor. Bunun için trenin kalkış saati olan akşam altı civarlarında (biraz daha erken gitseniz iyi olur) Ankara Garı’na gidiyorsunuz ve oradan bilet fiyatınıza dahil olan otobüsler ile Irmak’a geçiyorsunuz. Otobüsler ise sizi hemen garın önünde bekliyorlar.

Doğu Ekspresi’nin kalkış saati akşam altı, ancak yine 2018 Ocak itibariyle Irmak’tan kalktığı için Irmak’tan tren kalkış saati 19:20. Doğu Ekspresi’ne Ankara’dan binip Kars’ta inecekseniz yolculuğunuz 24 saatin biraz üzerinde sürüyor.

Kars – Ankara: Kars’tan yolculuk ise sabah 8.10’da Kars Garı’nda başlıyor. Yine Kars’tan Irmak’a vardığınızda bilet ücretinize dahil olan Ankara otobüsleri sizi bekliyor. Özellikle Kış manzaralarının en güzelini sunan Kars – Erzurum – Erzincan hattını gündüz saatlerinde geçmenin verdiği bol manzaralı ve keyifli bir seyahat sizi bekliyor olacak.  

Doğu Ekspresi bileti nasıl ve nereden alınır?

Özellikle son dönemde popüler bir seyahat olması ile beraber istenilen tarihe bilet bulmak da bir hayli zor. Doğu Ekspresi için bilet alımı her gün ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr adresinden, tam bir ay sonrası için açılıyor. Örneğin; 1 Şubat’ta bilet almak üzere siteye girdiyseniz, 1 Mart’ın biletlerinin satışa çıktığını göreceksiniz. Siteye girdiğinizde sadece bir ay sonraki günün biletini alabilirsiniz diye bir şey yok. 1 Şubat ile 1 Mart arasında kalan günlerin herhangi birine bilet bulma şansınız var. Yani 21 Şubat’a da yer bulabilirsiniz, 5 Şubat’a da. Biz biletimizi gitmek istediğimiz günden on beş gün öncesinde aldık. Ayrıca TCDD’nin E-bilet adlı bir uygulaması da mevcut, uygulama da pratik olabilir. Güncel fiyatlara yine siteden ulaşabilirsiniz.

Doğu Ekspresi için hangi bileti almalısınız?

Bilet tipinde 3 seçeneğiniz mevcut, detayları paylaşıyorum tercih sizin:

Pulman: Koltukta seyahat ettiğiniz, herhangi bir yatak seçeneği olmayan vagon ve hepsi gidiş yönüne bakan koltuklar bulunuyor. Koltuklar vagonda 2+1 düzeninde sıralanıyor, çok az yatıyor ama koltuk araları özellikle boyu uzun olanları rahatsız edebilir. Bu seçenek böylesine uzun bir yolculuk için, özellikle Ankara – Kars zorlu olabilir.

Örtülü kuşetli: Karşılıklı ikili koltukların bulunduğu, 4 kişinin oturabildiği bu odalarda koltuklar yatak olabiliyor. İçinde lavabosu yok, tuvalet ortak kullanım alanında. Küçük bir masası, bavulunuzu koyabileceğiniz bölümü ve elektrik prizi var. 4 kişilik bir grup için son derece mantıklı ama daha küçük bir grupsanız -tıpkı bir hostel gibi- tanımadığınız insanlarla aynı odayı paylaşmak zorunda kalabilirsiniz. Bizim tercihimiz ise bu bilet tipi oldu.

Yataklı: İki kişi kapasiteli, koltukların yatak olabildiği vagon tipi. Lavabosu, mini buzdolabı ve masası var. Tuvalet yine ortak kullanım alanında. Yataklı vagonlar trenin en arka kısımlarında kalıyor. Koltuklar ise yatak haline geldiğinde oldukça rahatlar. Hijyenik bir şekilde çarşaf, yastık ve kılıfı, ince bir örtü vagona getiriliyor. Tren son derece sıcak. Her oda panelden kendi ısısını belirliyor.

Doğu Ekspresi yolculuğu için yanınıza ne almalısınız?

Kişisel olarak alacağınız şeylerin yanı sıra bizim iyi ki götürmüşüz dediğim eşyaları da paylaşıyorum: Üçlü priz, su Isıtıcı, yiyecek, kağıt havlu & tuvalet kağıdı, minik bir hoparlör, kupa ve çöp poşeti.

Doğu Ekspresi’nde yemek yemek nasıl?

Trende bir kafe var ancak biz burada yemeyi tercih etmedik. Bunun yerine kendi yemeğimizi yanımızda taşıdık, riske girmemek için. İstanbul’dan aldıklarımızın yanı sıra Kars’dan da bölgeye özel lezzetler yeterli oldu. İçme suyunu restorandan alabilirsiniz taşımanıza gerek yok. Trende alkol satılmıyor ama yanınızda götürebilirsiniz, bu yolculukta gayet keyifli oluyor.

En güzel fotoğraflar nereden çekiliyor?

Eğer arkalardaki vagonlardan birindeyseniz şanslısınız, çünkü en güzel fotoğraflar trenin arka tarafından çekiliyor. Camdan baktığınız zaman özellikle virajlı noktalarda tren de kadraja dahil oluyor. Arka vagonlara denk gelmiyorsanız da arka tarafa doğru yürüyün. Özellikle kış döneminde gidiyorsanız Erzurum – Kars arası inanılmaz manzaralar söz konusu. Divriği’den itibaren etraf daha bir güzelleşiyor. Kanyonlar, dağlar, bayırlar, tepeler derken iyi ki bu yolculuğa çıkmışım dedirtiyor. Trende camlar sadece üst kısımdan açılıyor bu yüzden fotoğrafları camdan çekmeniz gerekiyor, ancak sonuç yine de başarılı oluyor.

Herkesin içinde, henüz tanışmamış olsa da, maceracı bir ruh olduğunu düşünüyorum. Yaşamın içerisinde doğaya ve hareket etmeye ne kadar ihtiyacımız olduğunun farkına varamayabiliyoruz. Ancak seyahat ederek bu maceracı ruhu harekete geçiriyor ve yaşamı daha çok hissedebiliyoruz. Yeni aktiviteler deneyip, asla yapmam dediğiniz şeyleri yapmaya bir yerden başlayın derim!

**Bu yazının orjinali, handeledim.com‘da yayınlanmıştır.



Live to Bloom

Daha iyi bir seçim yaptık ve yaşama çiçek açtık!...



BLOOM SHOP