
Meme Kanseri Farkındalık Ayı’na özel olarak, “Kanseri Savaşçıları” üyesi Esin Gül’ün doktoru Bahçelievler Memorial Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi’nden Prof. Dr. Fatih Aydoğan, meme kanseri ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
İlginizi çekebilir: Meme Kanseri Farkındalık Ayı: Esin Gül’ün İlham Veren Hikayesi
Meme kanserinin nedeni ve risk faktörleri
Meme kanserinin kesin tek bir sebebi yoktur. Meme kanseri gelişimine genlerimiz, yaşam şeklimiz ve çevresel faktörler etki eder. Hareketsiz yaşam, erken regl ve geç menopoz yaşı, alkol tüketimi, ailede meme ve yumurtalık kanseri öyküsü olması, geç doğum yapma (35 yaş sonrası) ya da hiç doğum yapmama, uzun süreli hormon tedavisi (5 yıldan fazla) ve doğum kontrol hapı kullanımı, radyasyona fazla maruz kalma ve yoğun meme yapısı meme kanseri riskini artıran faktörlerdir.
Meme kanseri belirtileri
Meme kanserinin en sık belirtisi memede kitledir. Kitle ağrılı ya da ağrısız olabilir. Tek taraflı meme başı akıntısı, meme derisinde kalınlaşma ve çekinti, meme ucunda çöküklük ve koltuk altında kitle diğer meme kanseri belirtileridir. Meme kanseri hiç belirti olmadan sadece tarama amaçlı yapılan görüntülemelerde de ortaya çıkabilmektedir.
Meme kanserinde erken tanının önemi
Meme kanserine erken tanı konulduğunda hastalıktan tamamen kurtulma oranı daha yüksek olur. Ayrıca erken evrede hastalık daha kolay tedavi edilebilmektedir. Kanser öncesi dönemde ve hormona duyarlı erken evre meme kanserinde kemoterapiye gerek kalmayabilir.
Meme kanseri riskini azaltmanın yolları
Meme kanseri riskini azaltmak için en önemli etken düzenli egzersizdir. Egzersiz olarak yürüyüş, koşu, yüzme, fitness gibi egzersizler yapılabilir. Haftada en az 3 saat düzenli egzersiz meme kanseri gelişme riskini yüzde 20 azaltır.
Meme kanseri ile ilişkili araştırmalarda Akdeniz tipi diyet ile turuncu ve kırmızı renkli beta karoten içeren sebze ve meyveler (havuç, domates, bal kabağı gibi), brokoli, yeşil çay, ceviz, soğan, sarımsak tüketiminin meme kanseri riskini azalttığı sonucuna varılmıştır.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı Beslenme Hakkında Merak Edilen Her Şey
Emzirme ve meme kanseri riski
Erken yaşta doğum ve emzirme meme kanseri riskini azaltır. Emzirmenin en az 6 ay olması önemlidir. 30 yaşından önce her bir yıl için emzirme, meme kanseri riskinde yaklaşık yüzde 6 oranda azalma sağlar. Emzirme döneminde annelerin daha sağlıklı beslenmesi, emzirmenin regl sayısını ve östrojen hormonunun etkisini azaltması meme kanseri riskini düşürmeye katkı sağlayan etkenlerdir.
Meme kanseri en sık süt kanallarından gelişir. Emzirme ile süt akışında kanal yüzeyini döşeyen hücrelerin yenilenmesi meme kanseri riskinde azalmaya katkı sağlar.
Meme kanseri bilinci
Meme kanseri bilincinin artırılmasına sağlık hizmetleri, sivil toplum kuruluşları, yazılı ve görsel medya veya hastalığı geçirmiş hastalar katkı sağlayabilir.
Sağlık hizmetleri; toplumu bilgilendirici konferanslar düzenleyebilir, tarama ve erken tanı için kampanyalar yapabilir. Sivil toplum kuruluşları, farkındalık için çeşitli aktiviteler organize edebilirler. Medyaya da meme kanseri bilincinin artırılmasında önemli görevler düşmektedir. Angeline Jolie ve Kylie Minogue haberleri sonrası sağlık kuruluşlarına başvuran kadın sayısında önemli sayıda artış olduğu görülmüştür.
Meme kanserini yenmiş kadınlar toplumsal bilinçlendirmeyi artırmak için sivil toplum kuruluşlarında çalışabilirler. Ayrıca konferans, aktivite gibi organizasyonlara katılarak yaşadıkları deneyimleri paylaşabilirler.
İlginizi çekebilir: Röportaj: Kanser Savaşçıları Derneği ile “Saçım Saçın Olsun!” Kampanyası!