Sosyal medyada güzellik trendlerini takip ediyorsanız, mouth taping yani ağız bantlama uygulaması ile karşılaşmış olabilirsiniz. Uyumadan önce bir bant yardımı ile ağzı kapatıp uyku esnasında burundan nefes almaya iten bu popüler eğilim, horlamayı durdurmak veya kötü nefesi azaltmak için tercih ediliyor. Peki, burundan nefes almayı teşvik eden bu alışkanlık gerçekten faydalı mı? Ağızdan nefes almak yanlış mı? Tüm bu soruların yanıtını ve mouth taping uygulamasını nasıl deneyebileceğinizi sizin için araştırdık.
Doğru nefes alma nasıl olmalı?
Burundan nefes almak, havanın akciğerlere ulaşmadan önce ısıtılması ve nemlendirilmesi için önemlidir. Zaman zaman göğüs yerine alt karın ve diyaframdan nefes almak önerilir. Ancak ağızdan aldığımız nefesler kısadır ve göğsü şişirir, bu nedenle nefes alma kapasitemizi tam kullanamayız. Egzersiz esnasında veya burnumuz tıkalı olduğunda ağızdan nefes almak gerekse de çoğu durumda burun nefesi en iyi seçenektir.
Neden ağzımız kapalı nefes almalıyız?
Burundan nefes almanın, ağızdan solunuma kıyasla sağlığa pek çok faydası vardır. Burun, aldığımız havayı filtreler, ısıtır ve nemlendirir. Filtreleme işlemi sayesinde burun içerisinden belirli parçacıkların geçişi engellenir ve bu sayede mikropların veya alerjenlerin vücuda girmesi önlenebilir. Soğuk algınlığı, alerji veya grip gibi durumların gelişme şansı ise azalır.
Ağızdan nefes almak ise bizim için zararlı bile olabilir. Tükürük, ağız sağlığımızda önemli bir rol oynar. Ağzımızı nemli tutar, diş minemizi korur, şeker ve asit gibi zararlı maddeleri bastırır. Ağızdan nefes almak tükürükte azalmaya yol açar. Bu durum kronik kötü nefes, diş eti iltihabı, diş çürümesi, ağız veya çene yapısında değişiklikler gibi bazı zararlı sağlık etkilerine yol açabilir.
Ağızdan nefes almak, burundan aldığınızda olduğu gibi havayı nemlendirmez veya temizlemez. Bu nedenle, ağızdan nefes almak havadaki enfeksiyonların gelişme riskini artırabilir. Soğuk ve filtrelenmemiş havanın akciğerlere iletilmesi, astım gibi solunum rahatsızlıklarının semptomlarını da kötüleştirebilir.
Aynı zamanda koku almamızı da sağlayan burnumuz havadaki ve yiyeceklerdeki zararlı toksinleri tespit ederek güvende kalmamıza da yardımcı olur. Yalnızca koku değil, feromonların algılanmasında da büyük bir önem taşıdığı için ağızdan nefes alma alışkanlığı cinsel dürtünün azalmasına dahi yol açabilir.
Mouth taping nedir, nasıl yapılmalıdır?
Mouth taping yani ağız bantlama, uyku sırasında burundan nefes almayı teşvik etmek için kullanılır ve evde uygulayabileceğiniz bir yöntemdir. Gece uykuya dalmadan önce ağız bantlamak, uyku sırasında burundan nefes almayı gerektirir ve ağızdan nefes almanın olumsuz etkilerinden kaçınmak için yapılır. Aynı zamanda horlama ve kötü nefes gibi sorunları gidermek için de başvurulur.
Mouth taping uygulaması için gözenekli bir bant hem üst hem de alt dudakların üzerine yapıştırılır, böylece kişi ağzını kolayca açamaz. Bu şekilde uyurken burundan nefes almaya teşvik edilir.
Bu yöntemi kullanan kişiler, ağız bantlamanın horlama, yorgunluk, verimsiz uyku, kötü nefes ve geceleri aşırı susama gibi çeşitli sorunları hafiflettiğini iddia ediyor. Bilimsel olarak bu iddiaların doğruluğu hala kanıtlanmamış olsa da ağız bantlamanın burun nefesini teşvik ettiği ve günümüzün yaklaşık 7 ila 8 saatini uykuda geçirdiğimiz düşünüldüğünde, ağız nefesinin yan etkilerini azalttığı bir gerçek.
Burundan nefes almak solunan havayı filtreler; tozu, alerjenleri ve kirleticileri giderir. Aynı zamanda alt akciğerleri harekete geçirerek daha derin nefesler almanızı sağlar. Bu nedenle uyurken ağız bantlamak daha az horlamak, daha az ağız kuruluğu ve daha derin nefesler sayesinde düşük kan basıncı üzerinde fayda sağlar.
Mouth taping güvenli midir?
Ağız bantlamak, yaygın bir uygulama olarak kabul edilmediğinden, denemeden önce doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz. Genellikle çoğu kişi için güvenli olsa da belki siz bunun için iyi bir aday olmayabilirsiniz. Eğer gün içerisinde burundan nefes almakta zorlanıyorsanız uyurken ağız bantlama yapmamalısınız. Herhangi bir solunum problemi, sinüzit, alerji veya kronik tıkanıklık durumu alternatif tedaviler gerektirebileceği için doktorunuza danışmanızı öneririz.
Eğer mouth taping yapmaya karar verirseniz, insan derisinde kullanılmak üzere tasarlanmış gözenekli bir bant kullanın. Vücutta kullanılmak için tasarlanmamış herhangi bir bant tahrişe veya alerjik reaksiyona neden olabilir.
Uyku için ağız bantlama uygulamasını denemeden önce, aldığınız bantları gün içinde test etmek iyi bir fikir olabilir. Gün içerisinde evde çalışırken bir iki saat boyunca ağız bandını deneyin. Ağzınızdan çıkıp çıkmadığı, burundan nefes almada sorun yaşayıp yaşamadığınız konusunda bir ön değerlendirme yapın. Bu şekilde başlamak ve herhangi bir sorun yaşayıp yaşamadığınızı görmek, uyku deneyimine geçmeden önce sizi rahatlatacaktır.