YAZAN: ALEYNA TEPE
In partnership with Wings

Fiziksel aktivite, vücuda sadece formda kalmaktan çok daha fazla fayda sağlar. Bunların en başında ise esnek ve güçlü eklemler gelir. Güçlü ve sağlıklı eklemler, hareket ve esneklik sağladıkları için bedensel sağlık açısından oldukça önemlidir. Ani tepkilerde vücudun uyaranı tolere etmesine, denge ve stabiliteyi sağlamasına ve kemiklerinizin hasardan korunmasına yardımcı olurlar. Eklem sağlığınızı sağlıklı bir beslenme düzeninin yanı sıra çeşitli egzersiz türlerini uygulayarak da koruyabilirsiniz. Eklem sağlığı neden önemlidir? Nasıl korunur? Uzmanların önerileri neler? Sizin için araştırdık!


Esnek ve güçlü eklemler neden önemli?

Güçlü, esnek ve hareketli eklemlere sahip olmak, sakatlanmaları önlemek için önemlidir; bu da sevdiğiniz şeyleri yapabildiğiniz daha iyi, daha tatmin edici hayatlar yaşamanıza yardımcı olur. Günlük yaşantınızı düşünün, eklemler vücutta hareketi oluşturan temel bölgelerdin biridir. Sağlıklı ve güçlü eklemlere sahip olmak, özellikle yaş aldıkça, hareketin kısıtlanmasını engeller.

Hareket ve esneklik sağlar.

Güçlü olmak başlı başına eklem sağlığı için yeterli değildir. Çoğu zaman atlanan, önemsenmeyen ve zaman ayırılmayan esneme pratikleri aslında oldukça önemlidir. Eklem sağlığını korumak için eklemlerimizin tam hareket açıklığı boyunca hareket etmesi önemlidir. Aynı şey kaslar için de geçerlidir, ne kadar az hareket aralığına sahip olurlarsa o kadar kolay yorulurlar. Esnek ve güçlü eklemler, vücudunuzun geniş bir hareket aralığına sahip olmasını, bu da günlük yaşamınızda işlerinizi daha rahat yapmanızı sağlar. Örneğin, esnek omuz eklemleri çantanızı taşırken veya bir şeyleri kaldırırken zorlanmanızı ve olası sakatlanmaları önler. Aynı zamanda spor yaparken veya egzersiz yaparken de esnek eklemler, hareketlerinizi daha verimli ve doğru bir şekilde yapmanızı sağlar.

Denge ve stabiliteyi artırır.

Eklem sağlığında denge ve stabilite, herhangi bir fiziksel aktivitede optimum performans için kritik öneme sahiptir. Sağlıksız bir hareket aralığı aşırı uzamaya veya eklemi uzatamamaya yol açar; her ikisi de bağlar, kaslar ve tendonlar gibi çevre yapılarda ağrıya ve zorlanmaya neden olabilir. Bunun yerine, eklem hareketliliği ve stabilitesi arasında bir denge kurarak, hareket ederken vücuda sağlam bir temel sağlayarak yaralanma veya işlev bozukluğu riskini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Özellikle yaşlılıkta denge kaybı yaygın bir sorundur, bu durum düşme ve yaralanma riskini de artırır. Dengede eklemler, vücudunuzun dengesini sağlamak için kaslarla birlikte çalışarak bu riski azaltır. Aynı zamanda spor yaparken veya aktif bir yaşam sürerken de dengeyi korur ve sakatlanma riskini azaltır.

Zihinsel iyi oluş halini destekler.

Eklemler vücudun çeşitli şekillerde hareket etmesini sağlar. Dolayısıyla eklemler sağlıklı olduğunda, hareket etmek daha kolay olur ve bu da ruh sağlığının iyileşmesine yol açabilir. Sağlıklı eklemler aynı zamanda daha az ağrı anlamına gelir ve ağrı da iyi oluş halini olumsuz etkileyen faktörlerden biridir. Vücuttaki herhangi bir ağrı psikolojik strese yol açabilir, eklem ağrısı da yaygın bir ağrı durumudur. Eklem ağrısı ve beraberinde gelebilecek kısıtlamalarla mücadele etmek depresyon ve anksiyete riskini artırabilir. Örneğin, kronik diz ağrısı yaşayan bir birey hareket halinde olmaktan kaçınır ve ağrıyı şiddetlendirmek istemez. Bu durum ise kişinin daha izole hale gelmesine sebep olarak zihinsel sağlığını etkiler.

Eklem sağlığı için nelere dikkat edilmeli?

Eklem sağlığınızı kontrol altına almak onları güçlü, sağlıklı ve ağrısız tutmak için önemlidir. Kronik bir rahatsızlık ya da tıbbi tedavi gerektiren bir durumunuz yoksa, eklem sağlığınızı iyileştirmek ve korumak için birtakım yaşam tarzı değişiklikleri yapmak yeterli olabilir.

Düzenli egzersiz yapın.

Fiziksel olarak aktif olmak eklemlerinizi sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Düzenli aktivite, eklemlerinizin etrafındaki kasların güçlü kalmasına ve optimum düzeyde çalışmasına yardımcı olur. Ek olarak, ağrı ve sertliğin giderilmesi, dizlere aşırı yük bindiren kilo alımının azaltılması, düşme ve yaralanma riskini azaltacak dengenin sağlanması gibi birçok fayda sağlar. Bu noktada önemli olan, eklem yaralanması riskinizi azaltmak için nazik ve güvenli egzersizler seçmek ve çeşitli egzersiz modellerinin bir kombinasyonunu takip etmektir. Örneğin, yoga ve aerobik gibi aktivitelerle eklem esnekliği ve hareket açıklığı sağlarken; ağırlık antrenmanı ya da pilates gibi egzersizlerle eklemleri çevreleyen kasların güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

Beslenme düzeninize dikkat edin.

Meyve, sebze, balık, fındık gibi besinler açısından zengin ve işlenmiş gıdalar, doymuş yağlar açısından düşük bir beslenme düzeni sağlıklı eklemler için oldukça önemlidir. Çalışmalar, yeşillik, balık ürünleri ve kuru yemişler bakımından zengin bir diyetin eklemlere zarar veren iltihaplanmayı ve hastalık riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Eklem sağlığını korumak için beslenme rutininize mutlaka eklemeniz önerilen besin ve takviyelerden bazıları şunlardır:

  • Omega-3: Eklem ağrısı ve iltihabını azalttığı bilinen Omega-3 yağ asitlerini, balık yağı takviyeleri, keten tohumu yağı, somon ve sardalya gibi yağlı balıklar aracılığıyla tüketebilirsiniz.
  • Yaban mersini: Antosiyanin, yaban mersinine koyu mavi rengini veren, aynı zamanda eklemler için oldukça sağlıklı bir flavonoiddir. Antosiyaninler anti-inflamatuardır ve eklem ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Zeytinyağı: Araştırmalara göre zeytinyağı, eklem ağrısı ve iltihabını azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar bileşikler içerir. Bu sayede eklemlerde oluşabilecek iltihabı ve eklem ağrılarını önlemeye yardımcı olur.
  • D vitamini: D vitamini güçlü kemiklerin korunması için gereklidir ve eklem ağrısını azaltmaya yardımcı olur. D vitamini yağlı balıklarda, yumurta sarısında ve süt ürünlerinde bulunur ya da takviye olarak alınabilir.
  • C Vitamini: C vitamini, sağlıklı eklemlerin korunması için gerekli olan kolajen üretimi için önemlidir. Turunçgillerde, meyvelerde ve koyu yeşil yapraklı yeşilliklerde bulunur.
  • Yeşil çay: Yeşil çay, iltihaplanmayı azaltmaya ve eklem dokusunu korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Çeşitli formlarda tüketilebilir ve eklem sağlığını korumanıza yardımcı olur.
  • Zerdeçal: Birçok faydası bulunan zerdeçal , anti-inflamatuar özelliklere sahip, eklem ağrısını azaltmaya yardımcı olan “kurkumin” isimli bir bileşik içerdiğinden eklem sağlığını destekler.

Beslenme rutininize ekleyebileceğiniz bu besinler eklem sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Eğer kronik bir ağrı durumunuz varsa tıbbi müdaheleye ihtiyacınız olabilir, dolayısıyla mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Sağlıklı kilo aralığını koruyun.

Eklem sağlığı için en önemli konulardan biri de kilo kontrolüdür. Aşırı kiloluluk ya da obezite durumu eklemlere, özellikle dizlere, ekstra yük bindirerek eklem rahatsızlıklarına yakalanma riskini artırır. Araştırmalar, yalnızca %5’lik bir kilo kaybının bile sakatlık ve ağrıyı azaltabileceğini öne sürmektedir. Kilo-eklem bağlantısı yalnızca dizlere yüklenen fazla ağırlıktan etkilenmez. Vücuttaki aşırı yağlanma da enflamasyonu teşvik eden kimyasallar üretir ve iltihap riskini artırır. Bu nedenle, fazla yağ iltihap içeren çeşitli artrit türleriyle de ilişkilidir ve bunların hepsi eklem hasarına neden olabilir. Dolayısıyla sağlıklı bir kiloyu korumak, eklemlerinizi sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.


Wings ile hayatınıza değer katmaya, alışveriş keyfini ayrıcalıklara dönüştürmeye hazır mısınız? Siz de Wings’in ayrıcalıklı dünyasına katılmak ve size özel programlarını incelemek için link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz!



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP