RÖPORTAJ: CEREN CEYLAN ERTAÇ
ÇEVİRİ: LİLA ÖZKAN
FOTOĞRAFLAR: DENİZ ERSAN
In partnership with Wings

Meditasyon eğitmeni, yazar ve Kaliforniya’da bulunan Spirit Rock Meditasyon Merkezi’nin kurucu ortağı James Baraz ile öğrencisi ve aynı zamanda meditasyon eğitmeni İlkgün Amithaba sayesinde İstanbul’da gerçekleştirdiği ilk inzivasında tanışma fırsatı bulduk. 1978 yılından beri meditasyon eğitmenliği yapan, bu alanda birçok inziva ve atölye çalışması yapmış değerli eğitmen Baraz’a, Awakening Joy (Neşeyi Uyandırmak) öğretisinin perspektifinden mutlu hissedebilmenin ardındaki gerçekliği sorduk!


Gerçek mutluluk ve bunun ardındaki bilim nedir?

Mutluluk sözcüğünü anlamanın birçok farklı yolu vardır. Bana göre mutluluk, neşe, keyif gibi kelimeler, içsel “iyi olma” halini işaret ediyor. Bu iyi olma halinin birçok farklı ifadesi var. Bazıları bunu enerjik bir canlılık hissi olarak, bazıları sessizlik, memnuniyet veya tatmin duygusu olarak deneyimliyor. Bazıları içinse bu derin bir huzur anlamına geliyor. 

Tüm bu farklılıkların arasında gerçek iyi olma halinin ortak bir noktası vardır: zihin, beden ve kalpte genişleme hissi. İnsanlar bunu uyum, rahatlama, açıklık veya canlılık olarak tanımlasalar da aslında bu, kendini sıkışmış gibi hissetmenin tam tersidir. Gerçek iyi olma halinde gerginlik veya huzursuzluk yoktur.

Awakening Joy öğretisinin temeline göre, gerçek iyi olma hali hem o anda iyi hissettirir hem de gelecekte daha fazla mutluluğa yol açar. Örneğin, birine karşı cömert veya nazik olduğunuzda, bu sadece o anda sizi iyi hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda daha sonra düşündüğünüzde de iyi hissettirir. Bu alışkanlığı pekiştirdiğinizde bu şekilde davranma olasılığınız da artar.

Hepimizin gerçek iyi olma halini deneyimlemek için derin bir içgüdüsel arzusu vardır. Yaptığımız hemen hemen her şey eylemin bizi biraz daha iyi veya biraz daha az kötü hissettireceği inancıyla motive edilir. Ancak, birçok eylemimiz sadece zevki maksimize etmeye ve rahatsızlıktan kaçınmaya odaklanır. Bu seçimler kısa vadede olumlu bir duyguya yol açsa da uzun vadede bize yararlı olmayan alışkanlık kalıplarına neden olabilir.

Gerçek mutluluğa bizi taşıyan eylemler yalnızca o anda iyi hissettirmekle kalmaz, daha sonra bir açıklık ve rahatlık hissi de getirir.

Mutluluğu deneyimlemenin önündeki en yaygın engeller ve hayatımızdaki mutluluğu azaltan güçler nelerdir?

Deneyimlerime göre, mutluluğun önündeki en yaygın engeller, kalpte bir daralma yaratan düşünceler ve inançlardır. Anda kalmak yerine, bizi gerçek bağlantıdan uzaklaştıran hikayelerde kayboluruz. Gelecek hakkında endişelenmek, geçmişe dair pişmanlıklar, burada olmayan bir şeyi istemek veya burada olan bir şeyin gitmesini arzu etmek gibi durumların hepsi gerçek mutluluğun önündeki engellerdir.

İLKGÜN AMİTHABA

Modern yaşamda, bazen çok fazla zorlukla karşı karşıya kalırız ve kendimizi kaybolmuş hissederiz. Bu zor zamanlarda mutluluğu nasıl bulabilir ve neşeli kalabiliriz?

Her zaman neşeli hissetmenin gerçekçi olmadığını, hatta mümkün olmadığını anlamak önemlidir. Sürekli neşeli olmanız gerektiğini düşünmek, kendinizi nasıl hissetmeniz gerektiğini düşündüğünüzden dolayı büyük bir baskı ve hayal kırıklığı yaratabilir. Benim deneyimlerime göre, gerçek mutluluğu anlayan insanlar her zaman mutlu değillerdir. İşler zorlaştığında bunalmazlar ve hayatlarındaki olumlu anları ve nimetleri kaçırmazlar.

Acımızı şefkat ve merhametle nasıl tutacağımızı öğrenmeliyiz. Deneyiminizi içtenlikle kucaklamak içinizdeki daralmayı yumuşatır. Tıpkı bir ebeveynin öfke nöbeti geçiren bir çocuğu tutması gibi, kalbin daha olumlu neşeli niteliklerine açılmadan önce kendimizi rahatlatmamız gerekir. Kendinize karşı sabırsız olamazsınız. Neşeli olmak için kendinizi zorlayamazsınız. Bu işe yaramaz. Olduğunuz yerde başlayarak sabırlı, açık ve gerçek deneyiminize karşı nazik olmalısınız. Bu şefkatli tavrınız en sonunda size rahatlamanın ve geniş kapsamlı bir iyi olma halinin yolunu açar. 

Mindfulness (bilinçli farkındalık) ile neşeyi ve “iyi olma” halini nasıl geliştirebiliriz? 

Farkındalığın çok benzersiz bir özelliği vardır. Acı duygusuyla ilişkili hikayeleri beslemeyerek öfke veya korku gibi olumsuz durumları zayıflatır. Farkındalık, daralma hissini ustaca yönetebilmek için daha fazla alan yaratır ve cömertlik veya neşe gibi güzel durumları artırır. Bir nörobilimci arkadaşımın dediği gibi, anda kalarak farkındalığımızı artırmak, olumlu bir deneyimi daha derinlemesine sinir devrelerimize kazımak gibidir. 

Yüzeysel olarak “Kendimi iyi hissediyorum.” demek bile bir şeydir. “Vücudumda iyi hissetmek böyle bir şey.” diye farkında olmak bambaşka bir seviyedir. Mindfulness, bu durumları derinleştirmenin anahtarıdır.

Neşeyi uyandırmanın temel aşamaları nelerdir? 

Temel ilke, güzel durumlar geliştirmek ve bu durumlarda anda kalmaktır. Bazı insanlar tüm yaklaşımın üç kelimeyle özetlenebileceğini söyler: Bu anı kaçırmayın! İyi olma hali için anda kalmayı deneyimlemek giderek daha fazla bir alışkanlık haline gelir.

Bunu anladığımızda, bilinçli bir şekilde bizi yükselten durumları geliştirebiliriz. Awakening Joy‘da, zamanla pratik yapıldığında varsayılan ayarımızı içimizdeki ve çevremizdeki iyilikle daha büyük bir bağlantıya dönüştürmeye başlayan belirli bir sırayla 10 farklı aşama seçtim.

İyi olma halini hayatınızda bir öncelik haline getirmek “niyet” ile başlar. Öğretinin 2. adımı olan “farkındalık” ise anda olmayı ve iyiliği kabul etmeyi öğrenmektir. 3. adım, hayatımızdaki tüm nimetlere açık olmanın bir yolu olarak “minnettarlığı” geliştirmektir. 4. adım, “zorluklara açık olmayı” öğrenmektir. Böylece onlardan bunalmayız, bunun yerine onları nezaket ve şefkatle karşılarız.

“Dürüstlükle yaşamak”, değerlerimizle uyumlu olmak ise 5. adımdır. Bu, pişmanlık veya suçluluk hissetmemizden kaçınmamıza, bir onur ve öz saygı duygusu edinmemize yardımcı olur. 6. adım, “akışa bırakmanın sevincini” anlamaktır. Bu, istediğimizle gerçekten ihtiyacımız olanı ayırt etmeyi öğrenerek hayatımızı basitleştirmeyi içerir. “Daha fazla” hastalığına kapılmayın. Ayrıca, hayatımızı dengesizleştiren meşguliyetlerden vazgeçmek gibi birkaç boyutu daha vardır. Bu adım, kendimize anlattığımız bizi olumsuz etkileyen hikayelerden vazgeçmeyi de içerir. Akışa bırakmanın en güzel ifadesi, cömertliğin neşesini deneyimlemektir. Ayrıca akışa bırakma deneyimi başkalarıyla paylaşım yaparak daha büyük bir bağ oluşturur.

7. adım, “kendimizi sevmeyi öğrenmek“tir. Bu, kendimizi olduğumuz gibi kabul etmek ve benimsemek anlamına gelir: insanlığımız, bedenimiz, zihnimiz, kişiliğimiz. Hayatın kendisini bizim aracılığımızla ifade ettiği benzersiz yoldur. Kendi kendimizin en iyi arkadaşı oldukça, bize verilen tüm güzel nitelikler parlayabilir ve başkalarına dokunabilir. 8. adım olan “başkalarıyla bağlantımız” aracılığıyla bilinçli olarak neşemizi geliştirmek aşaması nezaketimizi, affediciliğimizi beslemek ve diğer insanların mutluluğundan zevk almaktır.

9. adım “şefkat”, önemsediğimizi ifade etmenin, başkaları için orada olmanın ve acıyı hafifletmeye yardımcı olmanın değerini ifade eder. Mümkün olduğunda, başkalarını düzelterek veya bir kurtarıcı olarak değil, sadece insanları becerikli bir şekilde desteklemek için elimizden geleni yapmaktır.

10. ve son adım, benim deyimimle “basitçe var olmanın sevinci”dir. Bu, bir şeyleri gerçekleştirmeye çalışmak yerine, sadece rahatlamayı ve hayatın içimizden zahmetsizce geçmesine izin vermeyi öğrenmektir. 

Farkındalık çalışmalarıyla daha sağlıklı alışkanlıklar ve inançlar nasıl inşa edebiliriz?

Farkındalık çalışmaları bize seçim hakkı verir. Hayatın nasıl geliştiği üzerine çok az kontrolümüz olsa da her anla nasıl ilişki kuracağımızı seçebiliriz. Bağlanma, nefret veya kafa karışıklığıyla karşılık verirsek, devamında acı çekeriz. Hayatla nezaket, cömertlik ve açıklıkla ilişki kurduğumuzda, mutluluk tohumları eker ve bize hizmet eden alışkanlıkları güçlendiririz.

Awakening Joy‘un arkasındaki ilham neydi?

Farkındalık çalışmasının tüm faydalarına minnet ettiğim birkaç yıldan sonra, bir noktada balayı sona erdi ve ruhsal yolculuğum konusunda çok ciddileştim. Neşemi kaybettim. Neyse ki öğretilere sırtımı dönmek yerine, bu karanlık durum beni öğretileri yeniden gözden geçirmeye yöneltti. Buda’ya “Mutlu Olan” deniyordu, “Acı Çeken” değil. Dalai Lama, Mutluluk Sanatı kitabına “Hayatın amacı mutlu olmaktır.” diyerek başlar. Öğretilerin sadece sessiz meditasyonda değil, günlük yaşamda da neşe geliştirmek için nasıl uygulanabileceğini görmek istedim. Kolay uygulanabilir ve erişilebilir bir şekilde sunulduğunda insanları daha büyük mutluluğa çok etkili bir şekilde yönlendirebilecek güzel öğretiler bulduğum için şanslıydım.

Awakening Joy programınızdan bahsedebilir misiniz?

Herkes hayatına daha fazla “iyi olma” hali dahil etme motivasyonuna ihtiyaç duyar. Elbette, Awakening Joy kitabını okumak prensipleri iyi bir şekilde anlama fırsatı verecektir. Ayrıca kitabın Türkçeye çevrildiğini ve bu yılın ilerleyen zamanlarında yayımlanacağını söylemekten de mutluluk duyuyorum. Awakening Joy‘u her yıl 5 aylık bir çevrim içi kurs olarak sunuyorum. Şu anda eğitmenlik eğitimimden geçmiş çok sayıda sertifikalı Türk Awakening Joy eğitmeni olduğunu da belirtmek isterim. Pratikleri zamanla geliştirmek prensiplerin canlanmasını sağlar. Her şey pratikle ilgilidir ve bunun işe yarayacağından emin olabilirsiniz.


What is real happiness? What’s the science behind it?

There are many different ways to understanding the word happiness. For me, words like happiness, joy, delight, are all pointing to the feeling of inner well-being. There are many different expressions on this continuum of well-being. Some experience it as an energetic feeling of aliveness. Others may experience well-being as quiet, sense of contentment or fulfillment. For others still, it might be a quality of deep peace.

All of these dimensions of genuine well-being have one thing in common: there is a feeling of expansiveness in the mind, body and heart. Whether people describe it as alignment, relaxation, openness or aliveness it is the opposite of a contracted state. There is no tension or agitation with true wellbeing.

In the teachings that Awakening Joy is based on, states of true well-being, feel good both in the moment and lead to more happiness in the future. For instance, when we are generous or kind, it not only feels good in the present but it also feels good when you think about it later. And you are more likely to practice it that way because you’re strengthening the habit. 

Each of us has a deep instinctive urge to experience true well-being. Most everything we do is motivated by the belief that the action will make us feel a little better or a little less bad. However, many of our actions focus on simply maximizing pleasure and avoiding discomfort. While those choices often lead to a short term positive feeling, they can result in longer term habitual patterns that don’t serve us.

Actions that lead to real happiness not only feels good in the moment, but bring a sense of openness and ease later on.

What are the most common barriers to experiencing happiness and common forces that diminish happiness in our lives?

In my experience, the most common barriers to happiness are thoughts and beliefs that create a contraction in the heart. Rather than being present for our life, we become lost in stories that take us away from true connection. Worrying about the future, regrets about the past, wanting something that isn’t here or wanting something that’s here to go away are all barriers to true happiness.

In modern life, sometimes we are facing lots of struggle and feeling lost. How to find happiness and remain joyful in these difficult times?

It’s important to understand that it is unrealistic and not even possible to feel joyful all the time. Feeling that you should be joyful can create a lot of pressure and discouragement because we’re somehow not measuring up to how we think we’re supposed to feel. In my experience, people who have an understanding of true happiness are not happy all the time. They are not overwhelmed when things are difficult and they don’t miss the positive momentws and blessings in their life. 

We have to learn how to hold our pain with tenderness and compassion. Allowing yourself to authentically hold your experience softens the contraction. Just like a parent would hold a child having a tantrum we need to comfort ourselves before we can open up to more positive joyful qualities of heart. You can’t be impatient with yourself. You can’t try hard to be joyful. It doesn’t work. You start by being just where you are, being patient, allowing, and kind with your actual experience. Eventually, this compassionate response leads to openness and greater well-being.

How to cultivate joy and well-being by use of mindfulness? – 

Mindfulness has a very unique property. It weakens negative states like anger or fear by not feeding the stories associated with the painful emotion. Mindfulness creates more space to skillfully hold the feeling which lessens the contraction. And mindfulness also amplifies beautiful states like generosity or joy. As one neuroscience friend puts it, being mindfully present for an uplifting moment is like shining a spotlight on the experience and sculpting it more deeply into our neural circuitry. 

It’s one thing to superficially know “I’m feeling good.” It’s quite another level to be aware “This is how feeling good feels in my body.” Mindfulness is the key to deepening those states

What are the key stages to awakening joy?  

The underlying principle is to cultivate beautiful states and then to be very present when they’re here. Some people say the whole approach can be summed up in three words: “Don’t miss it!” Practicing being present for moments of well-being, becomes more and more a habit.

Once this is understood, then we can consciously cultivate certain uplifting states. In Awakening Joy I’ve chosen 10 different states In a particular sequence that, when practiced over time, start to change our default setting to one of greater and greater connection with the good inside and around us. 

It starts with the Intention to make well-being a priority in your life. The 2nd step in the sequence is Mindfulness, learning to be present and taking in the good. The 3rd step is cultivating Gratitude as a way to open up to all the blessings in our life. The 4th step is learning how to Open to Difficulties so that we’re not overwhelmed by them, but rather learn to hold them with kindness and compassion. 

Living with Integrity, being aligned with our values, is the 5th step. This helps us avoid regret or guilt and give us a sense of dignity and self-respect.

The 6th step is understanding The Joy of Letting Go. This includes simplifying our life by learning to distinguish between what we want from what we really need. Not getting caught up in the disease of “more”. It also has a few other dimensions like letting go of the busyness that keeps our life out of balance. This step also includes letting go of the stories we tell ourselves that keep us small. And the most beautiful expression of letting go is experiencing the joy of generosity, a letting go that creates greater connection through sharing with others.

The 7th step is Learning to Love Ourselves. That means accepting and embracing the whole package of who we are – our humanness, our bodies, our minds, our personality–the unique way that life has expressed itself through us. The more we become our own best friend, the more all the beautiful qualities that we’ve been given can shine through and touch others. The 8th step is consciously cultivating joy through our Connection with Others, consciously cultivating kindness, forgiveness, and delighting in other people’s happiness.

The 9th step is the joy of expressing our caring through Compassion, being there for others and helping alleviate sufferingwWhen possible, not by fixing others or being a savior, but just doing what we can to support people in a skillful way.

The 10th and final step is what I call The Joy of Simply Being. That is, instead of trying to make anything happen, we learn to just relax and let life move through us effortlessly.

How can we build healthier habits and beliefs through awareness practices?  

Awareness practices give us choice. Although we have minimal control over how life is unfolding, we can choose how we relate to each moment. If we respond with attachment, aversion or confusion suffering will follow. When we relate to life with kindness, generosity, and clarity we are sowing seeds of happiness and strengthening habits that serve us.

What was the inspiration behind Awakening Joy?

After a number of years of appreciating all the benefits of mindfulness practice, at some point the honeymoon end and I became very serious about my spiritual journey. I lost my joy. Fortunately, Instead of turning my back on the teachings, that dark made me re-examine the teachings. The Buddha was called “The Happy One” not the Suffering One. The Dalai Lama starts out his book The Art of Happiness by stating, “The purpose of life is to be happy.” I wanted to see just how the teachings could be applied to develop joy, not only in quiet meditation, but in everyday life. I was fortunate to find beautiful teachings that when presented in a user-friendly, accessible way can very effectively lead people to greater happiness.

How should we prepare before coming on Awakening Joy programme?

All anyone needs is the motivation to bring more well-being into their life. Of course, reading the book Awakening Joy will give someone a good sense of principles. I’m happy to say that the book is being translated into Turkish and will be available later this year. I offer Awakening Joy as an 5-month online course each year. And there are now a number of certified Turkish Awakening Joy Teachers who’ve gone through my Teacher Training. Cultivating the practices over time makes the principles come alive. It’s all about practice and it works.


Yenilenen Wings ile hayatınıza değer katmaya, alışveriş keyfini ayrıcalıklara dönüştürmeye hazır mısınız? Siz de Wings’in ayrıcalıklı dünyasına katılmak ve size özel programlarını incelemek için link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz!



Ceren Ceylan Ertaç

1988 yılında, Ankara’da doğdu. 2010 yılında, lisans eğitimini burslu olarak girdiği Başkent Üniversitesi İşletme Bölümü ve Inholland University International Communication Management Bölümü’nde tamamladı. Mezun olduktan sonra, uluslararası bir denetim firmasında çalışmaya başladı. Kurumsal firmada çalıştığı yıllarda, daha iyi ve dengeli yaşamanın yöntemlerini ararken birtakım teknikler ile tanıştı. Bu tekniklerin, olumlu...



BLOOM SHOP