Hayatımız boyunca geride bıraktığımız her 10 yıl, göz önüne almamız gereken yeni konuları beraberinde getiriyor. 20’li yaşlardan 30’lu yaşlara geçenler bilir, kafalar biraz karışıktır: Çılgın 20’lere veda etmek mi yoksa hayata karşı daha olgun hissetmek mi? Bu duygusal alanda gidip gelirken, bedenimizin bize gönderdiği sinyallerin farkında olup fiziksel ve ruhsal olarak meydana gelebilecek değişiklikler için kendimizi nasıl hazırlamamız gerektiğine bir göz atalım!
Ruhsal sağlık
Hayattan ne bekliyorsanız ve hayatınızı nasıl şekillendirmek istiyorsanız, büyük ölçüde o kararları 30’larınızda alırsınız. Bu karar süreci bazı dönemeçler ve yol ayrımları barındırdığından zor ve yıpratıcı olabilir. Bazen ayağınızı gaz pedalından çekmeniz ve frene basmanız gerekebilir. Örneğin; kariyer basamaklarını kararlı bir biçimde tırmanırken bir anda aile kurmaya ve çocuk sahibi olmaya karar verebilirsiniz. Bu yüzden yapmak istediklerinizin bir listesini çıkarın ve aralarında önceliklendirme yapın. Yaşamı basitleştirmek anahtar noktadır. Tam olarak ne istediğinizi bilmek, hedefinize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.
Kilo verme
30’lu yaşlarda metabolizma yavaşlamaya başlar ve zayıflamak zorlaşabilir. Kas ve kemik kaybı bu yıllarda daha hızlı olur. Sağlıklı olmanın şartlarından biri de formda ve zinde olmaktır. Bu yüzden özellikle hareketsiz bir işiniz varsa egzersizi aksatmamalısınız. Çok iyi bir seçenek olan personal trainer ile çalışarak kas kazanabilir, fit ve formda olabilir, yıllar geçse de zindeliğinizden hiçbir şey kaybetmeden hep dinç kalabilirsiniz.
Meme sağlığı
Meme sağlığı 30’larda ciddiye alınması gereken bir konudur. Beslenmenize dikkat edeceğiniz gibi rutin doktor kontrollerinize de önem vermelisiniz. Sık sık aynada memelerinizi olası kistler için kontrol ederken, aynı zamanda doktorunuzun önerdiği aralıklarla kontrollerinizi yaptırmalısınız.
Kişisel bakım
30’lara erişmek biraz canınızı sıkabilir. Ancak cildinize, saçlarınıza ve yüzünüze iyi bakarsanız yaş almanın olumsuz etkilerini bedeninizde pek de görmeyebilirsiniz. Artık güneşin altında saatlerce kalmak yerine, iyi bir güneş koruyucusu ile korunmak, cilt bakımlarını aksatmamak ve cildiniz için vitamin takviyesine başvurmakta fayda var.
Doğurganlık
Doğurganlık, 30’lu yaşların en trend konularından biridir. Çocuk istiyorsanız, bu 10 yılı ciddiye almalı ve harekete geçmelisiniz. Çünkü özellikle 35 ve sonrasındaki yaşlarda, düşük veya doğum komplikasyonları gibi sorunları yaşama riski artış gösteriyor. Hamileliği planlamaya başladığınızda, doktorunuza danışıp gerekli testleri yaptırmak, gerekiyorsa vitamin takviyesi almak ve hamile kalmadan en az iki ay önce alkollü içeceklerle vedalaşmak lazım.
Uyku
İleri yaşlarda insomnia gibi uyku sorunları sıklıkla görülüyor. Uyku bozuklukları, hormon dengesizlikleri ve genel sağlık durumuyla ilgili önemli bir uyarıcı olduğundan 7 ila 9 saat arası, herhangi bir ilaç desteği almadan rahatça uyuduğunuzdan emin olmalısınız. Rahatlatıcı bir müzik, hoş bir lavanta kokusu gibi ritüeller sizi iyi bir uykuya hazırlayabilir.
Beslenme
Beslenmenin sadece bir kalori hesabı olmadığını genelde çok sonradan anlarız. Ancak endişelenmeyin, hala geç değil! 30’larla birlikte artık sindirim sistemi odaklı beslenmeye ağırlık vermelisiniz. Eğer mide ekşimesi, kabızlık veya ishal gibi sorunlarınız varsa bağırsak sağlığınız için bir uzmandan yardım almanız gerekebilir. Bağırsak ikinci beyindir diyen uzmanlar, bu sözü boşuna sarf etmedi elbette. Stres, kötü beslenme vb. nedenlerle mide ve bağırsaklarınızla yeterince ilgilenmiyorsanız, doktorla görüşmek için hazırlanın!
Vitamin desteği
Beslenmemiz, vücudumuzun alması gereken vitamin miktarını karşılamadığında takviye yapmak gerekir. Özellikle 30’lu yaşlarda bu durum daha da önem kazanmaktadır. Bu dönemde Koenzim Q ile Omega-3, Vitamin B, C, D ve probiyotikleri ek besin takviyesi ile birlikte almakta fayda var. Ancak tabi ki ilaçlarda olduğu gibi vitaminleri de kendi başınıza almamalısınız. Mutlaka öncesinde bir doktora görünmeli, gerekirse kan testi gibi testler yaptırmalısınız.
Bu 10 yıl boyunca beden ve ruh sağlığınızda meydana gelecek değişikliklere daha sağduyulu yaklaşırsanız, 40’lı yaşlarınıza yumuşak bir geçiş yapıp yeni yaşlarınızı daha güzel karşılayacağınızdan şüpheniz olmasın!
Kaynak: wellandgood.com, mbg.com, huffingtonpost.com