Havaların ısınmaya başladığı, günlerin uzadığı ve doğanın canlandığı ilkbahar mevsimi bazıları için her zamankinden çok daha yorgun hissettiği bir dönemdir. Peki ama neden? Literatürde bahar yorgunluğu olarak adlandırılan bu durum kişilerin beden ritimlerinin bozulmasına ve sonuç olarak da kendilerini aşırı yorgun, üşengeç ve hatta depresif hissetmesine neden olur. İşte ısınan havanın tadını çıkarmak isteyenler için bahar yorgunluğu belirtileri ve başa çıkma yolları!
Bahar yorgunluğu nedir?
Yorgun, bitkin ve depresif hissetmek genellikle soğuk ve kısa kış günleri ile ilişkilendirilse de ilkbahar mevsimi bu istenmeyen semptomların sık ve yaygın olarak görülmesine neden olabiliyor. Günlerin uzaması nedeniyle hormon seviyelerimizde meydana gelen değişiklikler bedenin adaptasyon sürecine ihtiyaç duyması ve birkaç haftanın bitkinlik hissiyle geçmesi ile sonuçlanabiliyor.
Kış dönemi boyunca yoğun olarak salgılanan uyku hormonu yani melatonin, gün ışığı maruziyetinin artmasıyla yerini serotonine bırakıyor. Bedenin bu değişime alışması ise yorgun geçen birkaç hafta ile sonuçlanıyor. Bu süreç ise genellikle mart ve nisan aylarında kendini gösteriyor.
Bahar yorgunluğu ve dönemsel alerjiler
Bahar mevsiminde bedenin yaşadığı alışma süresine ek olarak pek çok kişide başlayan bahar alerjileri de bu sürecin zor geçmesine ve yorgunluğun çok daha yoğun hissedilmesine neden oluyor.
Bahar ayında başlayan alerjiler bedenin enflamatuar tepkisini tetikliyor ve kişi kendini daha da bitkin hissetmeye başlıyor. Kimyasal seviyede oluşan bu yorgunluğa ek olarak alerjilerin semptomlarından bir tanesi de yorgunluk olabiliyor. Zaman zaman uyku sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilen alerjik reaksiyonlar ve semptomları, ilkbahar yorgunluğunun artmasına neden oluyor.
Bahar yorgunluğunun belirtileri
Isınan havalara ve uzayan günlere alışmaya çalışan bedenimizde meydana gelen bahar yorgunluğu herkeste farklı etkiler yaratıyor. En yaygın görülen semptomlar ise şu şekildedir:
- Yorgunluk
- Huzursuzluk
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Hassaslık
- Mutsuzluk ve depresyon
Bahar yorgunluğuna karşı yapılması gerekenler
Bahar yorgunluğu yaşayan kişiler zaman zaman yataktan kalkmaktan bile zorlansa da genellikle çözüm açık havada zaman geçirmekten ve bol bedensel hareketten geçiyor. Bahar yorgunluğunun istenmeyen etkilerine karşı ise başta şunlar öneriliyor:
- Açık havada fazla zaman geçirmek
- Bedeni aktif tutmak için egzersiz yapmak
- Meyve ve sebze ağırlıklı, bol vitamin ve mineral içerikli beslenmek
- Su tüketimini arttırmak