Çocukluk yıllarımızda farkında bile olmadan duyduğumuz ve gördüğümüz şeyler, kafamızda birleşerek bugünkü biz olmamızı sağlayan kalıpları meydana getirir. İnançlarımızı, alışkanlıklarımızı, davranışlarımızı ve algımızı oluşturan bu kalıpların farkına varmadığımız sürece hayatımızın kontrolünü tam olarak elimize alamayız.

Konu başarı olunca aynı kalıplar işler ve yine büyüklerimizin bizlere verdiği nasihatler bir anda gerçekliğimiz oluverir. Başarı bizler için sıkı çalışma, kararlılık, azim ve hırs olmadan ulaşılamayacak bir kavram haline gelir. Hal böyle olunca da başarılı olmak için ödün vermemiz gereken şeyler artar ve mutluluğumuz tehlike altına girer. Zihnimizdeki başarı kodlarını baştan yazabilmemiz için Deepak Chopra’nın birtakım önerileri var. İşte “Başarının 7 Spiritüel Yasası”!

Deepak Chopra kimdir?

TIME dergisine göre 20.yy’ın en önemli 100 insanından birisi olan Deepak Chopra tıp doktoru, yazar, konuşmacı ve aynı zamanda alternatif tıp uzmanıdır. 65’i aşkın kitap yazmış olan Chopra, farklı konulardaki bilgileri birleştirerek hayata dair pek çok konuda alternatif bakış açıları sunuyor. Başarı kavramı da bunlardan bir tanesi.

Deepak Chopra yazdığı “Başarının 7 Spiritüel Yasası” adlı kitapta başarı için umutsuzca çabalamanın gereksiz ve nahoş bir durum olduğunu savunuyor. Doğada her şeyin kolaylıkla bir araya geldiğini söyleyen Chopra, örnek olarak bir tohumun zorlanmadan bir ağaca dönüşebildiğini gösteriyor.

Başarının 7 spiritüel yasasına göre en derin arzuları gerçekleştirmek için ortaya çabasız bir keyif ve mutluluk hali koymak yeterli. Başka bir deyişle bu 7 yasayı keyifle uygulayarak hayalleri, hedefleri ve istekleri gerçekleştirmek mümkün. İşte Deepak Chopra’nın bahsettiği, bize dilediğimiz hayatı getirecek olan o 7 yasa!

İçsel güç yasası

İçsel güçle bağ kurabilmek ve onu keşfedebilmek için günlük birtakım aktiviteleri pratik etmek gerekiyor. Kendimizi ve içimizdeki gücü tanımaksa atmamız gereken ilk adım. Her gün sessizlikte kalarak meditasyon pratikleri uygulamayı öneriyor. Ayrıca doğayla bağ kurmak ve doğanın yaratma gücüne karşı gerçek bir farkındalık kazanmak çok önemli. Son olarak da hiçbir şeyi yargılamamak gerekiyor. Her güne “Bugün karşıma çıkan hiçbir şeyi yargılamayacağım.” diye başlamak güzel bir adım olabilir.

Alma-verme yasası

Hem bizi hem de etkileşime girdiğimiz herkesi mutlu edecek olan bu yasa, bize vermemizi söylüyor. Bu bir iltifat, çiçek, iyi niyet veya bir hediye olabilir. Aynı şekilde evrenin verdiği tüm hediyeleri de mutluluk ve şükranla kabul etmek gerekiyor. Bu bir iltifat, güzel bir çiçek, güneş ışığı veya maddi bir hediye olabilir. Bu şekilde mutluluğun ve zenginliğin oluşmasına katkıda bulunacağımızı ve verdikçe almaya başlayacağımızı söylüyor.

Karma yasası

Günlük hayatımızda karşımıza çıkan tüm seçimleri bilinçli farkındalıkla yapmamızı söyleyen bu yasa tercihleri yaparken kendimizi ve bütünü düşünerek iyi niyetli olmamız gerektiğini belirtiyor. Tercihlerin hepsinin sonuçları olduğunun ve bunların etkilerinin biz ve çevremiz üzerinde olacağının farkında olmak da bu yasanın içinde.

Tercihlerimizi yaparken kendimizi iyi hissedip hissetmediğimizi fark etmek bize doğru tercihler yapmak ve iyi bir karma yaratmak konusunda bize yardımcı olabilir.

Az çaba yasası

Bu yasa, her şeyin mükemmel bir planın parçası olduğunu ve kendiliğinden zamanı gelince gerçekleşeceğine inanmak olarak da açıklanabilir. Sevgiyi ve iyi niyeti hayatın merkezine koyarak akışta kalmanın çok daha kolay ve rahat olacağını söyleyen bu yasa her şeyi olduğu gibi kabul etmemiz gerektiğinin altını çiziyor.

Niyet ve arzu yasası

Arzuladığımız şeylere niyet etmemiz gerekiyor. İsteklerimizi somutlaştırmak (liste veya görsel pano) ve günün belli zamanlarında bunların üstünden geçmek titreşimimizi düzenlememize ve arzu ettiklerimizi hayatımıza çekmemize yardımcı oluyor.

İlginizi çekebilir: 6 Adımda Hayallere Ulaşmak İçin Görsel Pano

Bağımsızlık yasası

Hayallerimiz için elinizden geleni yaparken sonuçlara bağlı kalmamamız gerektiğini söyleyen bu yasa belirsizliklerin hayatın temeli olduğunu ve er ya da geç bu gerçeği kabullenmemiz gerektiğinin altını çiziyor. Bu yasaya uygun davranmak demek kendimize, amaç uğrundaki çabamıza ve hayatın akışına güvenmeyi gerektiriyor. Yani ilk hedefimiz belirsizlik içinde kendimizi güvende hissetmek. Belirsizlik, tekrara düşmüş bir hayattan çıkmanın ve kendimizi özgür kılmanın tek yolu olarak tanımlanıyor.

Dharma yasası

Kendimizin en iyi halini aramaktan vazgeçmemiz gerektiğini, hayat amacımızı ve tamamen bize özel olan yeteneklerimizi ancak bu şekilde keşfedeceğimizi söyleyen bu yasaya göre mutluluk ve başarı için kendimize dönmemiz gerekiyor. Yeteneklerimizi ve isteklerimizi birleştirmeyi başardığımız noktadaysa bereket bizi ve çevremizi sarıyor. Yani bir amaca hizmet etmek ve bir şeylere yardımcı olmak başarının temelinde yatan değerler.



Sıla Bakır

1993 yılında doğan Sıla, lisans eğitimini 2017 yılında Bilkent Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü’nde tamamladı. Lisansüstü eğitimine devam etmeye karar vererek Politecnico di Milano’da Stratejik Tasarım Master’ı yapmaya başladı. Sağlıklı ve dengeli hayat tarzı konusundaki merakı sonucunda bol bol araştırma yapmakta, karşısında çıkan yeni fikirleri denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif...



BLOOM SHOP