Ayrılıklar hiçbir zaman kolay değil. Hele ki ayrılan kişi siz olacaksanız, bir zamanlar sevdiğiniz, değer verdiğiniz, saygı duyduğunuz kişiyi üzme ihtimalini elinizde tutuyorsunuz. Maalesef romantik ilişkileri sona erdirmenin ne güzel ne keyifli ne de kolay bir yolu var. İlişkinin uzunluğu veya koşulları ne olursa olsun partnerler birbirlerine değer verip seviyorsa iletişimin tamamen kopması bir süreliğine de olsa üzüntü verecektir. Öte yandan ayrılık konuşmalarının acı verici ve yaralayıcı olmasına veya kocaman bir karmaşaya dönüşmesine hiç gerek yok. Eğer siz de ilişkinizi sona erdirmeyi düşünüyor ama birinden en kibar şekilde nasıl ayrılabileceğinizi bilmiyorsanız, ayrılık konuşmanızı daha iyi yönetmenin yollarını araştırdık.
Ayrılmadan önce
Ayrılık konuşmalarının en can acıtıcı olanı karşı tarafın hiçbir şekilde beklemediği, öngöremediği adeta “damdan düşen” ayrılıklara yol açanıdır. Bu belki de açık iletişimle çözülebilecek bir sorunun karşı tarafla hiç paylaşılmadığının, ona bir şans sunulmadığının da bir işaretidir. Bu nedenle ayrılık konuşması yapmadan önce ilişkinizi kurtarmak için elinizden geleni yaptığınızdan, tatminsizliğinizi önceden partnerinizle paylaştığınızdan emin olun.
1. Kararınızın final olduğuna emin olun
Ayrılma kararınızı hangi koşullarda verdiniz? Partnerinizden intikam almak, canını yakmak, manipüle etmek için veya 1-2 gün sonra barışırım diyerek ayrılmak, gelecekte pişmanlık duyulabilecek bir karar alınmasına yol açabilir. Kararınız, üzerine düşünülmüş, içinize sinen bir kararsa partnerinizle yaptığınız konuşmaların karşılıksız kaldığı durumda sadece kendi iyi olma halinizi gözeterek bu kararı aldıysanız, ayrılık konuşmanız için hazırlanabilirsiniz.
2. Ayrılacağınız anı ve yeri iyi seçin
Kimse kalabalık bir ortamda, arkadaşlarının yanında, mesaj veya telefon aracılığıyla ayrılmak istemez! Siz de bu sağduyuyu partnerinize gösterin ve sakin, kalabalıktan ve meraklı gözlerden uzak, sizin de karşınızdaki kişinin de güvende hissedeceği bir ortam seçin. Eğer koşullar el veriyorsa ayrılma konuşmasını yüz yüze yapmak en iyi seçenek olacaktır. Partnerinizin bu kararınız üzerine konuşmak isteyeceğini düşünerek ikinizin de boş ve müsait bir anını tercih edin. Karşınızdaki kişinin fiziksel, duygusal veya zihinsel olarak zorluk yaşadığı bir zamanda ayrılmamak da ayrılığı daha sağlıklı bir şekilde karşılamasına ve atlatmasına yardımcı olacaktır. Şöyle düşünün: “Kötü bir haber alacak olsanız, hangi koşullarda almak isterdiniz?”
3. Yoğun tepki ve duygulara karşı hazırlıklı olun
Ayrılma kararınızı açıkladığınızda partneriz şoka girebilir, ağlayabilir, bağırabilir veya hepsini birden yapabilir. Nitekim onu görünce benzer tepkiler sizden de gelebilir. Bu yüzden ayrılık konuşmasına karşılıklı olarak yoğun duygu ve düşüncelerin paylaşılabileceğinin farkında olarak gidin.
Ayrılırken
Zorlu konuşmaları başlatmak hiçbir durumda kolay değil. Karşınızdaki kişiye hala değer veriyor hatta seviyorsanız ayrılmak istediğinizi söylemekte zorlanabilirsiniz. Unutmayın birini ne kadar sevseniz, değer verseniz, ilişkiniz ne denli güzel anılara sahip olmuş olsa da ayrılmak istemenizde hiçbir yanlışlık yok. Eğer kendiniz için en doğru kararın bu olduğunu düşünüyorsanız çekinmemeli veya korkmamalısınız.
4. Lafı dolandırmayın
Ayrılık konuşmaları yeterince zorken lafı dolandırarak konuşmayı uzatmanın ve karşınızdaki kişiyi muallakta bırakmanın hiçbir anlamı yok. Kibar bir dille, açık ve net bir şekilde konuşmanın başında niyetinizi belli edin: “Seni üzebileceğimi biliyorum ve benim için de kolay değil ama bu ilişkiyi bitirmek istiyorum. Dilersen bu kararımın nedenlerini söyleyebilirim.”
5. Mantıklı bir açıklama yapın
Ayrılık kararınızı açıkladıktan sonra karşınızdaki kişiye kendini daha iyi hissettirmeye çalışmanıza, onu teselli etmenize, güzel sözler söylemenize gerek yok. Öte yandan ayrılık kararınıza bir neden sunmak onun uzun bir süre boyunca “Nerede hata yaptım? Ne yanlış gitti?” diye düşünmesini ve ilerleyememesini önleyebilir. Hayattan başka şeyler istemek, ilişkiden aradığınız tatmini veya sevgiyi alamamak gibi nedeniniz her ne ise bunu karşınızdaki kişi ile suçlayıcı olmayan bir tonda paylaşabilir, onun da fikir ve geri dönüşlerini alabilirsiniz. Bu konuşma her iki tarafın da kişisel gelişimine ve ayrılık sonrası ruh haline yardımcı olacaktır.
6. Kararınızın ne olursa olsun değişmeyeceğini belirtin
Karşınızdaki kişi ayrılığı hayal ettiğiniz kadar olgun ve anlayışlı şekilde karşılamıyorsa ne yapmanız gerek? Bağıran, ağlayan, yalvaran, değişmek için sözler veren bir kişi karşısında yapabileceğiniz en sağlıklı aksiyon kararınızın onun yapabileceği veya söyleyebileceği hiçbir söz veya davranışa bağlı olmadığını açıkça belirtmek ve isteğinizin arkasında sağlam şekilde durmaktır. Unutmayın, siz ne kadar kibar şekilde ayrılmaya çalışıyor olsanız da karşınızdaki kişi sizin sınırlarınızı aşmaya başladıysa o konuşmayı devam ettirmenize, onunla aynı ortamda bulunmanıza gerek yok. Kendi iyi olma halinizi önceliklendirin.
Ayrıldıktan sonra
Peki ya ayrılık konuşmasından sonra? Bazen ayrıldığınız kişiyle hala beraber yaşamaya devam edebilir, aynı banka hesaplarını paylaşabilir, beraber bir evcil hayvana bakıyor olabilirsiniz. Ayrılık konuşmasından sonra her şey çok karmaşık ve belirsiz bir hale bürünebilir. İlk amacınız bu karmaşaya en kısa sürede ve net bir şekilde son vermek olmalı.
7. İletişime geçmeyin
Ayrılık konuşmanızdan sonra -eğer mümkünse- hiçbir koşulda iletişime geçmemek en sağlıklı karar olacaktır. Kalp kırıklığını atlatmak belirli bir süre istese de uzmanlara göre 60-90 gün boyunca hiçbir iletişim kurulmazsa atlatılabiliyor. Bu nedenle siz de hem kendinizin hem de karşınızdaki kişinin iyileşmesine alan tanıyın ve iletişime geçmeyin.
8. Ayrılığın getirdiği üzüntüye hazırlıklı olun
Kendinize duygularınızı hissetmek için alan açın. Ayrılan kişi siz olsanız bile sizin de hayatınızdan bir zamanlar sevdiğiniz, değer verdiğiniz veya alıştığınız bir kişi çıktı. Üzülmek, ağlamak, yataktan çıkmak istememek çok normal!
9. Aile ve arkadaşlarınızın desteğini alın
Yaşamımızı etkileyen büyük değişimler sırasında güçlü bir sosyal desteğe sahip olmak duygusal dayanıklılığımızı büyük ölçüde arttırır. Ayrılık kararınızı önce veya sonra yakın çevrenizle paylaşmayı, onların fikirlerini ve desteklerini almayı sakın ihmal etmeyin. Ev, evcil hayvan, finansal durumlar konusunda lojistik durumlarınızı yeniden ayarlamada aile ve arkadaşlarınız size yardım edebilir.
10. Odağınıza kendinizi geri koyun
İlişkiniz sırasında bireyselliğiniz kaybolmuş, kendinizi partnerinizle bir bütün olarak görmeye başlamış olabilirsiniz. Ayrılıktan sonra odağınıza yeniden kendinizi koyun. Bu süreci kendinize yatırım yaparak değerlendirin. Aynı zamanda ilişkinize dair sosyal medyada paylaşmış olduğunuz fotoğraflar veya açıklamalar ile ne yapmak istediğinize de karar verebilirsiniz.