Yeni bir yıla başlayacak olmak, pek çoğumuz için radikal kararlar almak konusunda motivasyon kaynağı oluyor. Yılın son ayı ise geçen yılın başında aldığımız kararları yaşamımıza ne kadar dahil edebildiğimizi düşünebiliyoruz. Koca bir yılı kapatırken bunu düşünmek iyi oluyor çünkü alacağımız yeni kararların oluşumuna katkı sağlayabiliyor. Gelecek yıl her şeyi bir kenara bırakıp öz farkındalığınızı artırmaya ve mutluluğunuza odaklanmaya ne dersiniz? Böylece sonrasında başka alanlar için atabileceğiniz adımlar, alacağınız yeni kararlar size mutluluk kaynağı olarak geri dönebilir. Bloom Kitap Kulübü Aralık 2024 seçkisi, yeni yılda öz farkındalığınızı keşfedip yeni başlangıçlar yaparken size yol arkadaşı olabilecek kitap önerileri sunuyor. Keyifli okumalar!
Tiny Habits: Why Starting Small Makes Lasting Change Easy – Bj Fogg
Stanford Üniversitesi Davranış Tasarımı Laboratuvarı’nın kurucusu Dr. BJ Fogg, küçük alışkanlıkların yaşamda büyük değişiklikler yaratma potansiyelini anlatıyor. Sizce de hedeflerinize ulaşmak için küçük alışkanlıklar edinmeyi öğrenmek yeni yılda çok işinize yaramaz mı? Fogg, akademik birikimini ve yıllara yayılan araştırma sonuçlarını kullanarak alışkanlıkların nasıl şekillendiğini ve sürdürülebilir değişikliklerin neden küçük adımlarla başladığını açıklıyor. Alışkanlıkları “minik” hale getirme, var olan alışkanlıklarla bağlantı kurma, kendini ödüllendirme gibi pek çok uygulanabilir ve eğlenceli tekniklerin anlatıldığı bu kitap davranış değişikliği sürecini zor ve bunaltıcı bir görev olmaktan çıkarıp eğlenceli ve yönetilebilir hale getiriyor. Günlük hayatınızda kalıcı iyileşmeler istemenize rağmen büyük hedefleriniz nedeniyle amacınızı bir türlü gerçekleştiremiyorsanız işte aradığınız kitap bu!
Slow Productivity – Cal Newport
Yeni bir karar alırken ve onu uygulamaya çalışırken önümüze çıkan ilk engeller zaman yönetimi ve verimlilik kaygısından kaynaklanabiliyor. Çoğu zaman içinde bulunduğumuz yoğunluğu ve kaosu öyle normalleştiriyoruz ki başka türlü olması mümkün değilmiş gibi gelebiliyor. Peki bu gerçekçi bir yaklaşım mı? Ülkemizde yayımlandığında epey ses getiren Pürdikkat kitabında odaklanma becerimizi nasıl yitirdiğimizi geniş bir perspektiften ele alan Cal Newport, son kitabı Slow Productivity ile bizi yavaşlayarak üretkenliğimizi artırmamızın mümkün olduğunu öğrenmeye davet ediyor. Modern çalışma kültürüne eleştirel bir bakış sunan Newport, yavaş üretkenliği, sınırlı sayıda görev ve projeye odaklanarak derin ve anlamlı işler üretmek olarak tanımlıyor. Yeni yılda, aldığınız kararları uygularken farklı bir bakış açısı arıyorsanız Newport’un önerilerine mutlaka göz atın.
Yavaş üretkenlik ile sürekli yoğun olma telaşınızı bırakıp uzun vadeli hedefler ve kaliteli sonuçlar üzerine odaklanabilirsiniz. Planlama ve önceliklendirme teknikleriyle yapılacak işlerinizi akıllıca planlayıp “çoklu görev” algısından kopabilir, zihinsel ve duygusal yükünüzü hafifletebilirsiniz. 2025 yılı tükenmişlik halinizden kurtulmanız için karar almanızın tam zamanı!
Bakışınızı Değiştirecek 10 Deney: İnsan – Selçuk Şirin
Akademisyen ve yazar Selçuk Şirin, yeni kitabında psikoloji, sosyoloji ve insan davranışları alanında yapılan çığır açıcı deneyleri analiz ederek bu deneylerin günlük hayatımızdaki etkilerini ele alıyor. Deneyler, bireysel kararlarımızdan toplumsal normlara kadar geniş bir yelpazede etkili olan mekanizmaları açıklıyor. Şirin, bu deneyleri hayatın içinde nasıl kullanabileceğimizi ve bakış açımızı nasıl değiştirebileceğimizi anlatıyor. 2025 yılında yaşamınızda bir şeylerin değişmesini istiyor ama hangi kararları alacağınız konusunda emin olamıyorsanız “İnsanlar neden belirli durumlarda sürü psikolojisine kapılır? Etik ve ahlaki sınırlarımız ne kadar esnek? Kararlarımız ne kadar özgür iradeye dayanır? Karar alırken aklımız mı ön plandadır, duygularımız mı?” gibi soruların yanıtlarını arayan deneyleri okumak düşüncelerinizi toparlamanıza yardımcı olabilir. İnsan doğasını ve karar mekanizmalarını daha iyi anlamanıza katkı sağlayan bu düşündürücü kaynak, karmaşık bilimsel bilgileri sade ve eğlenceli bir dille sunarak keyifli bir okuma deneyimi de sunuyor.
Atlas of the Heart – Brene Brown
2025 yılında bir önceki yılda üzerine hiç düşünmediğiniz 87 farklı duyguyu ve bu duyguların ilişkilerimiz üzerindeki etkilerini öğrenmek ister misiniz? Örneğin, suçluluk, utanç, sevgi ve korku gibi karmaşık duygular arasındaki farkları anlamak ve ilişkilerinizde bir dönüşüm yaratmak iyi olmaz mıydı? 20 yılı aşkın süredir kırılganlık, duygusal zeka, empati, cesaret ve liderlik üzerine yaptığı çığır açan çalışmalarıyla bilinen Brené Brown, Atlas of the Heart kitabıyla duyguları doğru şekilde ifade edebilmenin ve isimlendirmenin, iletişimdeki kopuklukları ve yanlış anlamaları nasıl önleyebileceğini vurguluyor. Empati ve duygusal bağlantılar üzerine yapılan onlarca araştırmaya atıfta bulunan kitap, Brown’un akademik birikimi ve eşsiz anlatımıyla samimi bir bilimsel kaynağa dönüşüyor. Yeni yılda kendinizin ve çevrenizdekilerin duyguları konusunda daha farkındalıklı biri olmak istiyorsanız Brene Brown kalbimizin atlasını önünüze sermek için sizi bekliyor!
On Kat Daha Mutlu – Owen O’Kane
Son önerim, günlük hayatın koşuşturmasında mutluluğu yakalamakta zorlananlar için geliyor. İnanın yeni yılda mutluluğu bulmak mümkün! Yapmanız gereken ilk şey mutluluğun bir sonuç değil, süreç olduğuna ve bu sürecin küçük, ulaşılabilir adımlarla şekillenebileceğine inanmak. Psikoterapist Owen O’Kane, On Kat Daha Mutlu kitabında işte bunu anlatıyor. Terapilerdeki deneyimlerinden yola çıkarak herkesin kolayca uygulayabileceği basit ama etkili mutluluk stratejilerini anlatan O’Kane, psikoterapi, mindfulness ve bilişsel davranışçı terapi (BDT) gibi bilimsel yaklaşımları birleştirerek okuyucularına 10 basit adım sunuyor. Kitabın her gün uygulayabileceğiniz 10 adım sunması kendinize özgü bir yapılacaklar listesi çıkarmanıza katkı sağladığından yeni yıl kararlarınıza eşlik eden bir yol arkadaşı gibi düşünebilirsiniz. Unutmayın yeni yılda kendi mutluluğumuzu artırma sorumluluğu sadece bizde. Eğer istersek bu yıldan On Kat Daha Mutlu bile olabiliriz!