YAZAN: BAŞAK BİNGÜLER

Şubat ayı, sevginin ve şefkatin anlamını derinlemesine keşfetmek için mükemmel bir zaman. Bloom Kitap Kulübü Şubat 2025 seçkisinde, sevginin farklı yönlerini ele alan ve öz sevgiyle güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olacak ilham verici eserleri bir araya getirdik. Her biri, kendimizi, çevremizi daha derin bir anlayışla kucaklamamıza ve kendimizle sevgi bağımızı güçlendirmemize katkı sağlayan öneriler sunuyor. Keyifli okumalar!


Dört Anlaşma – Don Miguel Ruiz

Don Miguel Ruiz’in antik Toltek bilgeliğine dayanan bu kitabı, kendimizle ve çevremizle kurduğumuz ilişkiyi dönüştürmeye yönelik dört temel ilke sunuyor: sözlerimizi özenle seçmek, hiçbir şeyi kişisel algılamamak, varsayımlarda bulunmamak ve daima en iyisini yapmak. Ruiz’in sade ve etkili anlatımı, öz sevgi ve içsel huzurun kapılarını aralarken kendimizi sınırlayan inançları sorgulatarak hayatımızı sevgi ve özgürlükle yeniden şekillendirme fırsatı sunuyor.

Modern dünyanın kaotik temposunda bir soluk almanıza destek olabilecek Dört Anlaşma, zihinsel yüklerinizi hafifletmek, günlük yaşamın stresini daha iyi yönetebilmek ve daha anlamlı ilişkiler kurmaya başlayabilmek için pratik bir rehber. Dört Anlaşma aracılığıyla bu ay, kendimizi yargılamadığımız, olduğumuz gibi kabul ettiğimiz ve öz sevgimizi geliştirdiğimiz yeni hayatımızın başlangıcı olabilir.


Mükemmel Olmamanın Hediyeleri – Brené Brown

Brené Brown’un Mükemmel Olmamanın Hediyeleri kitabı, mükemmeliyetçilik, kırılganlık, öz sevgi ve öz şefkat gibi konuları ele alarak insanın kendini olduğu gibi kabul etmesinin yollarını anlatıyor. Kusursuzluk beklentisiyle mücadele ederken kendi kırılganlıklarımızı nasıl kucaklayabileceğimizi aktarırken öz sevginin ancak kendimizi tüm kusurlarımızla kabul ettiğimizde mümkün olduğunu savunuyor. Brown diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da karmaşık gibi görünen konuları kendine özgü samimi bir dil ile açıklayarak anlaması ve uygulaması kolay hale getiriyor.

Kendi hikayelerini paylaşarak ve araştırmalardan örnekler vererek okuyucuların bu yolculukta yalnız olmadığını hissettiriyor. Öz sevginin, bireyin kendi değerini başkalarının onayından bağımsız olarak kabul etmesiyle mümkün olduğunu anlatıyor. Özellikle, mükemmeliyetçilikten kaynaklanan kaygıyı azaltmak ve kendi değerini dışsal başarılarla tanımlamaktan vazgeçmek isteyenler için bu kitap bir dönüm noktası olabilir. Hayatı tüm gerçekliğiyle kucaklamak için hiçbir zaman geç değil!


True Love – Thich Nhat Hanh

Vietnamlı bir Zen ustası, şair, barış aktivisti, dünya çapında saygı gören bir manevi lider olan ve “Yaşayan Buda” olarak anılan Thich Nhat Hanh, True Love kitabında sevginin yalnızca romantik bir kavram olmadığını, bir yaşam pratiği olduğunu anlatıyor. Hanh, mindfulness temelli yaklaşımlarıyla sevgi ve öz sevgi kavramlarını birbirine bağlayarak okurlara kendileriyle ve başkalarıyla sağlıklı bağlar kurmanın yollarını öğretiyor. Ona göre, sevgi dolu nezaket, merhamet, sevinç ve dengeli bağlılık bireyin hem kendisiyle hem de çevresiyle daha sağlıklı ve sevgi dolu ilişkiler kurmasını sağlıyor.

Kitap, hem kendinizi hem de başkalarını daha iyi anlamak ve kabul etmek için meditasyon ve farkındalık uygulamaları sunuyor. Bu yönüyle, yalnızca teorik değil, aynı zamanda uygulanabilir bir rehber niteliği de taşıyor. Hem öz sevgi hem de başkalarıyla ilişkiler konusunda daha bilinçli bir farkındalık geliştirmek istiyorsanız bu kitap tam size göre!


How to See Yourself As You Really Are – Dalai Lama

Kendimle ve çevremle ilgili algılarım ne kadar doğru? Mutluluğumu ve huzurumu hangi dış koşullara bağlıyorum? Zihnimdeki seslerin beni nasıl etkilediğinin farkında mıyım? Öz sevgiyi nasıl tanımlıyorum ve bunu hayatıma nasıl dahil edebilirim? Kendimi daha şefkatli ve açık fikirli biri olarak nasıl dönüştürebilirim? Bu soruları daha önce hiç kendinize sordunuz mu ya da en son ne zaman sordunuz? Dalai Lama’nın “Buddhism and Modern Psychology” adlı konuşmalarından ilham alarak hazırlanan How to See Yourself As You Really Are kitabı kendinizde bu soruların yanıtını ararken size yol arkadaşlığı yapabilir.

Modern psikoloji ile Budist felsefeyi birleştirerek okurun kendini algılayış biçimini dönüştürmesini hedefleyen bu kitap, yanılsamalarla dolu bir dünyada, gerçek benliğimizi nasıl keşfedebileceğimizi ve bunu nasıl bir özgürlük, mutluluk kaynağına dönüştürebileceğimizi anlatıyor. “Kendilik” kavramını ele alarak kendi hakkımızda doğru sandığımız birçok şeyin aslında birer yanılsama olduğunu vurguluyor. Ne dersiniz? Zihninizi ve kalbinizi yanılsamalardan arındırmanın, kendinizi kusurlarınızla kabul etmenin, kendinize dair anlayışınızı derinleştirmenin zamanı gelmedi mi?


Big Magic: Creative Living Beyond Fear – Elizabeth Gilbert

Ye, Dua Et, Sev kitabıyla tanıdığımız Amerikalı yazar ve gazeteci Elizabeth Gilbert, Big Magic kitabında yaratıcılıkla ilgili korkuların ve engellerin çoğunun, kendimize olan güvensizlikten kaynaklandığını vurguluyor. Yaratıcılığımızı engelleyen içsel eleştirmenin üstesinden gelmek için öz şefkatin önemini anlatarak her yaştan ve her alandan insanın, yaratıcı potansiyelini keşfetmesini ve geliştirmesini teşvik ediyor.

Yaratıcılığın sadece sanatçılara ait bir şey olmadığını, aslında herkesin sahip olduğu bir potansiyel olduğunu savunuyor. Korkularla yüzleşmek ve kendinizi tamamen ifade etmek üzerine yazılmış en cesaret verici kitaplardan biri olan Big Magic, sevgi dolu bir yaklaşımla kendi potansiyelini keşfetmek ve sevgiyle yaratıcılığı nasıl harmanlayabileceğini öğrenmek isteyenlere rehberlik ediyor. 


Çocuk, Köstebek, Tilki ve At – Charlie Mackesy

Gelelim listenin resimli kitabına! Charlie Mackesy’nin yaşam, sevgi, dostluk ve öz şefkat üzerine derinlemesine düşünceler sunan Çocuk, Köstebek, Tilki ve At kitabı, tıpkı Küçük Prens gibi hem çocuklar hem de yetişkinler için “zamansız” evrensel mesajlar sunuyor. “Birinin seni sevmesini istiyorsan, önce kendini seviyor musun?”, “Gerçek cesaret, korkunun yokluğu mudur, yoksa korkuya rağmen devam etmek midir?”, “Hayatın her yönünü kabul edebiliyor musun?” gibi sorularla okuru kendi iç dünyasıyla derin bir bağ kurmaya davet eden bu kitap, yaşamın anlamı üzerine derin bir içgörü sunuyor.

Mackesy, Köstebek’in kaygıları, At’ın cesareti, Tilki’nin yalnızlığı ve Çocuk’un merakı üzerinden okurlara hayatın zorluklarıyla nasıl başa çıkacaklarına dair önerilerde bulunuyor. İnsan ruhunun farklı yönlerini temsil eden ve her biri felsefi bir bakış açısı sunan bu dört karakterin birbirleriyle konuşmaları ve kitabın illüstrasyonları öz sevgiyi arama yolculuğunuzda kalbinize dokunacak. Şimdi, Köstebek’in Çocuk’a yönelttiği soruyu hepimize soruyorum: Kendini sevmek zor mu?





BLOOM SHOP