YAZAN: BURCU ERBAŞ

Biz fark etsek de etmesek de kendi içimizde veya hayatımızda sürekli olarak dönüşüyor, yeni yerlere, kimliklere, davranış modellerine evriliyoruz. Değişen düşüncelerimiz, inanç sistemlerimiz olduğumuz kişiyi, yaşadığımız hayatı etkiliyor. Başarıya giden yolda zihnimizi dolduran düşüncelerin sahip olduğumuz en etkili yardımcımız olduğunu savunan dünyaca ünlü kişisel gelişim yazarı ve başarı uzmanı Brian Tracy’e göre gurur duyduğumuz bir hayat sürmemiz doğru düşünce yapısına sahip olmayı gerektiriyor. Bu felsefesini de ilk kez Buddha’nın dediği düşünülen bir cümle olan “Ne düşünürsek ona dönüşürüz” ile açıklıyor. Peki bu söz ile anlatılmaya çalışılan ne ve hayal ettiğimiz hayatı yaşamak için nasıl düşüncelere sahip olmamız gerekiyor? Brian Tracy perspektifinden neden dilediğimizi değil ama düşündüğümüz hayatı yaşadığımızı anlattık.


Brian Tracy kimdir?

Kanada-Amerikalı motivasyon konuşmacısı ve kişisel gelişim kitabı yazarı Brian Tracy‘nin dünya çapında kazandığı ün ve başarı tesadüf değil. Seksenden fazla kitabı sayısız dile çevrilmiş Tracy’nin ekonomi, psikoloji ve işletme alanlarında önemli deneyimleri bulunuyor. Çok satanlar listesine giren kitapları ise Neyi Ararsan Onu Bulursun, Milyon Dolarlık Alışkanlıklar, Ye O Kurbağayı, Bahane Yok olarak sıralanıyor. Asıl amacı herkesi arzu ettiği başarıya ulaştırmak olan Brian’ın fikirleri dünya çapında 5 milyon kişiye ulaştığı gibi binin üzerinde şirkete de kendisi danışmanlık veriyor. Şimdilerde herkese öğrettiği başarı tüyolarını zamanında kendisi için de kullanmış ve kariyerinde büyük ilerlemeler katedebilmiş olan Brian’ın felsefesi aslında tek bir gerçeğe dayanıyor: Düşüncelerimiz, başarı ve kişisel gelişime giden yolda sahip olduğumuz en etkili araçlarımız.

Brian ile ilgili işleyebileceğimiz sayısız kişisel gelişim, başarı ve motivasyon konusu olsa da ilk önce onun fikirlerinin özüne inmek ve düşüncelerimizin neden hayatımızı bu denli etkileyebileceğini incelemek istedik. Bunun için de Brian’ın sıklıkla kullandığı bir cümlesine yoğunlaştık: “Ne düşünürseniz, o olursunuz.”

Neden ne düşünürsek ona dönüşürüz?

Peki bu cümle gerçekten ne anlama geliyor? Öncelikle bu söz Brian’a ait değil. Birçok kaynağa göre Buddha’ya atfedilen bu cümle günümüzde birçok fikir lideri tarafından ilham verici ve motive edici olması için kullanılıyor. Nitekim Brian’a göre bu cümle psikolojik ve bilimsel olarak derin bir anlam ve açıklamaya sahip. Çünkü gerçekten de zihnimizi dolduran en dominant düşüncelerimiz inançlarımızı oluşturuyor. İnançlarımız da davranış biçimimizi etkiliyor. Yavaş yavaş her gün bu davranış biçimlerini benimsemekse uzun vadede gerçekliğimizi yaratıyor!

Bu zincirleme etkinin dayandığı bazı temel ilkeler Brian’ın kitaplarında ve konuşmalarında da sıklıkla geçiyor:

  • Konsantrasyon yasası: Her neyin üzerinde kafa yoruyorsak o zihnimizde gittikçe daha fazla yer kaplamaya, önem kazanmaya başlıyor. Yani bir düşünce üzerine ne kadar konsantre olursak o düşüncenin üzerimizdeki etkisi de gittikçe büyüyor. Bizi; davranışlarımızı, kimliğimizi şekillendirmeye başlıyor.
  • Yerine koyma yasası: Düşünme hali hiçbir zaman durmaz. Bu yüzden negatif düşünceleri sadece durduramayız, yerlerine yeni düşünceler koymamız gerekiyor. Brian, yerine koyduğumuz düşüncelerin pozitif ve kişisel gelişim odaklı olmasını öneriyor.
  • Öz imaj: Brian’a göre: “Kendinize dair sahip olduğunuz öz imajınızdan hiçbir zaman daha yükseğe çıkamazsınız.” Yani zihnimizdeki kendimizi ne şekilde görüyor ve değerlendiriyorsak, yapabildiğimiz ve hak ettiğimizi düşündüğümüz şeyler de bu öz imajımızla sınırlanıyor.

Düşünceler → İnançlar → Aksiyonlar → Sonuçlar

“Dış dünyanız, iç dünyanızın yansımasıdır.” diyen Brain Tracy’e göre şu anda yaşadığımız hayatın en temelinde sahip olduğumuz düşüncelerimiz yatıyor. Geçmişimiz, şimdimiz ve geleceğimiz aslında iki ana kola ayrılıyor. İlki kendimize sürekli “Ben yetersizim.” dediğimizde, ikincisi ise “Aklıma koyduğum her şeyi yapabilirim.” dediğimizde yaşayacaklarımız:

“Ben yetersizim.” cümleleri zihnimizi doldurduğunda hayat:

  • Bu cümleye inanmaya başlarız.
  • Daha az risk alırız. Kendimize daha küçük hayaller, amaçlar biçeriz. Daha azına razı oluruz.
  • Gerçekliğimiz de bu inancımız ve aksiyonlarımız yüzünden giderek daralır ve umduğumuz, arzuladığımız hayatı yakalayamayız.

“Aklıma koyduğum her şeyi yapabilirim.” cümleleri zihnimizi doldurduğunda hayat:

  • Öğrenme, gelişebilme, değişebilme, adapte olabilme yeteneğimiz olduğuna inanmaya başlarız.
  • Aksiyona geçmekten, istediklerimizin peşinde koşmaktan çekinmeyiz. Yanlış yaparsak veya sonuçlar istediğimiz gibi çıkmazsa bile dayanıklı kalıp ilerlemeye devam edebiliriz.
  • Her geçen gün hayatımız daha da iyileşmeye, değişmeye, gelişmeye devam eder.

Brian Tracy’nin bu felsefesini gündelik hayatımızda nasıl uygulayabiliriz?

Brian’ın kitaplarında aktardığı veya danışanları ile paylaştığı aşağıdaki pratikleri düşüncelerimizin gerçekliği şekillendirme gücünden faydalanmamıza yardımcı oluyor:

Onaylama cümlelerini bilinçli şekilde kullanın.

Onaylama cümleleri bizi sadece umutlandırmayı veya motive etmeyi değil, bilinçaltımızı yeniden programlamayı amaçlıyor. Brian Tracy de duygusal anlamda inanarak düzenli olarak tekrar edilen cümlelerin zaman içinde olmak istediğimiz kişiye dönüşmemizde gerçekten de yardımcı olabileceğini savunuyor. Onaylama cümleleri:

  • “Ben öz güvenliyim ve her anlamda yeterliyim.”
  • “Kendime koyduğum hedeflerimi tek tek başarıyorum.”
  • “Başarılı ve mutlu olmayı hak ediyorum.”

Zihninizi pozitiflikle besleyin.

Brian’a göre hepimiz okuduğumuz kitaplara, zamanımızı geçirdiğimiz arkadaşlara, katıldığımız sohbetlere dönüşürüz. Bir başka deyişle zihnimizi beslediğimiz unsurlar olduğumuz kişiyi şekillendirebiliyor. Bu nedenle tükettiğimiz içerikler, zamanımızı geçirdiğimiz kişi, yer veya sohbetlerimiz hakkında daha bilinçli olmamız gerekiyor. Zihnimizi olmak istediğimiz kişi, yaşamak istediğimiz hayat ile paralel olan içeriklerle beslememiz düşüncelerimizi de değiştirebiliyor.

Arzuladığınız başarı hayalini gözünüzün önünde canlandırın.

Atletler ve sanatçıların büyük oyunlar veya performanslara hazırlık için ilk olarak tüm yapacaklarını zihinlerinde canlandırdıkları biliniyor. Bu bir tür “zihinsel prova” pratiği gerçekten de stresin azalmasına, kişinin performansının ve başarısının artmasına yardımcı olabiliyor. Benzer bir mantıkta hedeflerimizi başardığımızı gözümüzün önünde canlandırmak, o zaman hissedeceklerimizi şu anda hissetmek de çok güçlü bir olumlama etkisi yaratabiliyor. Çünkü beynimiz gerçek bir deneyimle çok canlı bir hayalin farkını anlayamıyor! Brian’a göre her gün sadece 5 dakikamızı buna ayırmak bilinçaltımızı yeniden programlamamız için yeterli oluyor.

Kendinize net amaçlar belirleyin ve bir deftere yazın.

Brian’ın “Brian Tracy” olmasına katkıda bulunan en ünlü başarı pratiklerinden birisi de her gün gelecek 12 ay içerisinde başarmak istediğimiz 10 hedefimizi bir kağıda yazmak. Bu pratik aslında kendi arzu ve isteklerimizi fark etmemize, zihnimizi nihai sonuca odaklamamıza yarıyor. Bu da her günkü düşünce ve aksiyonlarımızın bu hedefler doğrultusunda atılmasına yardımcı oluyor.



Burcu Erbaş

Burcu Erbaş, 2024 yılında Domus Academy Milano'da Visual Brand Design alanında yüksek lisansını, 2020 yılında ise Galatasaray Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi lisansını tamamladı. Live to Bloom'da dört yıldır içerik ve proje yöneticisi olarak görev yapan Burcu platformun görsel iletişiminde de aktif olarak rol alıyor. İyi yaşam alanında yazdığı içeriklerinde özellikle bütünsel...



BLOOM SHOP