YAZAN: BURCU ERBAŞ
FOTOĞRAF: INTO THE GLOSS

Mutlaka bir kıyafetin sizden çok bir arkadaşınıza yakıştığını düşünmüş, fotoğraflarıza baktığınızda bazen kendinizi çok silik, solgun bulmuş veya cildinize uymayan tonda makyaj malzemeleri satın almışsınızdır. Bu sinir bozucu olabilen durumların hepsi, cilt alt tonu konseptinde buluşuyor. Herkes cildinin ne renk olduğunu bilse de alt tonlarının ne olduğunu bilmemek çok yakışmayan renkleri tercih etmeye yol açabiliyor. Bu yanlış renkler de saçı, makyajı, giyimi var olan güzelliği arttıracak şekilde kullanamamaya ve gölgeleyici bir etki bırakmaya itebiliyor. Şu sıralar sosyal medyada -özellikle TikTok’ta- oldukça popülerleşen cilt alt tonu, keşfedildiği zaman kişinin tüm havasını değiştirebiliyor. Sizin için cilt alt tonunu bulmanın yollarını ve hangi renklerin hangi tonlara yakıştığını yazdık!


Cilt alt tonu nedir?

Yaygın olarak bilinen cilt renklerinin aksine cilt alt tonları bambaşka bir konu açıyor. Cilt renkleri, beyaz, buğday, esmer, siyah olarak sıralanırken cilt alt tonları sıcak, soğuk, nötr gibi kelimeler ile anlatılıyor. Mevsim boyunca veya yaş ilerledikçe cilt rengimizin tonu değişebilirken -örneğin bronzlaşabiliyoruz- cildimizin alt tonu hiçbir zaman değişmiyor.

Kaç tane cilt alt tonu var?

Cilt alt tonu üç ana kategoriye ayrılıyor: Sıcak, soğuk ve nötr. Sıcak alt tonu kendi içinde altın, sarı ve şeftali rengini barındırıyor. Soğuk alt tonunda ise pembe, kırmızı, mor ve mavi bulunuyor. Nötr alt tonu ise sıcak ve soğuğun bir birleşimi olduğu için her ikisinden de renkler bir arada görülebiliyor.

Kendi cilt alt tonunuzu nasıl bulabilirsiniz?

Cildimize çıplak gözle bakarak altın, mavi veya yeşil tonlarını göremeyiz. Nitekim evde uygulanabilecek bazı tekniklerle herkes cilt alt tonunu bulabiliyor.

Beyazdan yararlanın

Güneş alan bir odada üzerinize beyaz bir tişört giyerek ya da yüzünüzün yanında bir beyaz kağıt tutarak aynaya bakın. Karşılaştırdığınızda cildiniz daha kırmızı, pembe duruyorsa soğuk alt tonlu; sarı, turuncu duruyorsa sıcak alt tonlu olabilirsiniz. Beyaz giyindiğiniz zaman fotoğraflarda daha kötü çıktığınızı düşünüyorsanız sıcak alt ton, aynı etkiyi krem giydiğinizde hissediyorsanız da soğuk alt tona sahipsinizdir. Nötr alt tona sahip kişilerse her iki rengi de aynı şekilde taşıyacaktır.

Güneşe ekstra dikkat

Yazın biraz güneşin altında kalsanız bile hemen kızarıyor musunuz? Yoksa kolaylıkla bronzlaşabiliyor musunuz? Eğer kızarıyorsanız cildiniz soğuk tonlu, bronzlaşıyorsanız sıcak tonlu, kızarıklıklar bir zaman sonra kendilerini bronzluğa bırakıyorsa nötr alt tonlu olabilirsiniz.

Damarlarınıza bakın

Alt tonunuzu anlamak için aydınlık bir odada damarlarınızın rengine bakabilirsiniz. Kollarınızın iç tarafı en görünür oldukları yerlerden birisi olduğu için damarlarınızın mavimsi mi yoksa yeşilimsi mi olduklarına bakın. Eğer mavimsi ise soğuk alt tonlu, yeşilimsi ise sıcak alt tonlusunuz. Belirgin bir şekilde ayrıştıramıyor; bir damarı mavi, bir damarı yeşil görüyorsanız nötr alt tona sahip olabilirsiniz.

Cilt alt tonunu keşfetmek nasıl yardımcı olabiliyor?

Bu üç testte en çok hangi cevabı verdiyseniz cilt alt tonunuzu bulduğunuzu kabul edebiliriz. Peki cilt alt tonunu keşfetmek günlük yaşamda nasıl yardımcı oluyor? Alt tonumuza yakışan renkleri üzerimizde taşımak var olan güzelliklerimizi; cilt, saç, ten rengimizi ortaya çıkarmamıza, daha canlı ve ahenkli görünmemize yardımcı oluyor. Aynı zamanda makyaj ürünleri seçerken cilt rengimizi doğru tutturabilmemizi sağlıyor. Peki hangi renkler hangi alt tonlara yakışıyor?

  • Soğuk alt tonlar: Pembe, mavi, mor, yeşil, gümüş, beyaz spektrumunda yer alan renkler ve pastel tonlar.
  • Sıcak alt tonlar: Sarı, turuncu, yeşil, altın, krem spektrumunda yer alan renkler ve canlı tonlar.
  • Nötr alt tonlar: Her iki spektrumda yer alan renkler dahil olmak üzere griler, kahverengiler, uçuk renkler, toprak tonları.

Tiktok’ta ünlenen “Color Analysis” nedir?

Sosyal medyada mutlaka görmüş hatta denemiş bile olabileceğiniz renk filtresi, nam-ı diğer adıyla color analysis de aslında merkezine cildin alt tonlarını alan fakat üzerine saç ve göz rengini de ekleyen bir renk analizi olarak kullanıyor. İşin uzmanları tarafından profesyonel şekilde yapılan testlerde sayısı 16’ya kadar çıkan alt kategori olabiliyor. Öte yandan renk teorisinde de herkesin dahil edebildiği 4 ana kategori bulunuyor ve isimlerini sıcaklıktan değil mevsimlerden alıyor! Aynı cilt alt tonlarına benzer şekilde bu ana kategoriler de bazı renklerle çok daha iyi gidiyor.

Sonbahar: Yanık turuncu, kırmızı, zeytin yeşili.
Kış: Beyaz, mürdüm, koyu mor, koyu mavi.
Yaz: Açık yeşil, mor, pembe, sarı.
İlkbahar: Turkuaz, koyu kahverengi, bej, pembemsi ve mavimsi griler.



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP