YAZAN: ALEYNA TEPE

Zaman zaman karar vermek oldukça zorlayıcı bir hal alabilir. Kimi zaman basit ve gündelik seçenekler arasında bir karar vermeniz gerekirken kimi zaman hayatınızı baştan aşağı değiştirecek bir karar vermek zorunda kalabilirsiniz. Altı şapkalı düşünme tekniği, özellikle içinden çıkamadığınız durumlarda, dengeli bir karar vermek için ihtiyacınız olan desteği sağlayabilir. Psikolog Dr. Edward de Bono tarafından geliştirilmiş bu güçlü karar verme ve problem çözme tekniği, sorunlara farklı açılardan bakmanızı teşvik ederek alışılmış düşünme biçimlerinden kurtulmanıza yardımcı olur. Karar vermenizi kolaylaştıracak ve doğru kararlar vermenize yardımcı olacak, Altı Şapkalı Düşünme Tekniği nedir, nasıl kullanılır ve neden bu kadar etkilidir? Sizin için araştırdık!


Altı Şapkalı Düşünme Tekniği nedir?

Altı Şapkalı Düşünme Tekniği, düşünmeyi altı farklı bakış açısından ele almanızı sağlayan bir yöntemdir. Her bakış açısı, farklı renkte bir şapka ile temsil edilir. Bu teknik sayesinde, karşı karşıya kaldığınız durumu çeşitli açılardan inceleyebilir, böylece karar verme sürecinizi daha ayrıntılı ve dengeli hale getirebilirsiniz. Bu tekniği uygularken metaforik olarak her seferinde bir şapka takarsınız. Her şapka, farklı bir bakış açısını temsil eder. Her şapka taktığınızda olaylara şapkanızın temsil ettiği bakış açısından bakmanız gerekir ve bu sayede olayları daha kapsamlı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Bu teknik, daha sağlam ve bütüncül bakış açısına dayanan kararlar vermenize yardımcı olurken potansiyel engelleri belirlemenize, yaratıcı çözümler üretmenize ve dengeli kararlar almanıza katkı sağlar.

Beyaz şapka: bilgi ve veri

Beyaz şapka, bilgilere, verilere ve gerçeklere odaklanır. Bu şapkayı taktığınızda, soruna nesnel olarak bakmaya, ilgili bilgileri toplamaya ve analiz etmeye odaklanırsınız. Beyaz şapka, karşı karşıya olduğunuz konu ile ilgili ne bildiğinize, ne bilmeniz gerektiğine ve bu bilgilere nasıl ulaşacağınıza odaklanır.

Nasıl?

  • Problemle ilgili sahip olduğunuz tüm verileri toplayın.
  • Bilgi eksikliklerini belirleyin ve hangi ek bilgilere ihtiyaç duyduğunuzu saptayın.
  • Görüş ve varsayımlardan kaçınarak gerçeklere odaklanın.

Beyaz şapka, karar vermeden önce sağlam bir temel oluşturarak kararlarınızı kaynaklara dayandırmanızı, ön yargılarınızın ve duygularınızın etkisinde kalmadan net bir değerlendirme yapmanızı sağlar.

Kırmızı şapka: duygular ve sezgi

Kırmızı şapka duyguları, sezgileri ve içgüdüleri temsil eder. Bu şapka, duygularınızı ve içgüdülerinizi herhangi bir gerekçe sunmadan ifade etmenize olanak tanır. Diğer bir söylemle, mantığınızı bir kenara bırakarak neler hissettiğinize odaklanır. Kırmızı şapka, duyguların karar verme sürecinde önemli bir rol oynadığını ve konu duygular olduğunda mantık çerçevesinden uzakta serbestçe içinizden gelenleri değerlendirmenizi söyler.

Nasıl?

  • Karşı karşıya olduğunuz durumla ilgili hislerinizin ve içinizden geçenlerin konuşarak ya da yazarak açığa çıkmasına izin verin.
  • Duygularınızın kararınızı nasıl etkileyebileceğini sorgulayın.
  • İçinizden geçenlere kulak verin. Örneğin, bir meditasyon pratiği ile ne hissettiğinizi keşfedin.

Bu bakış açısı, karar verme sürecinin insani yönünü kabul etmeye ve anlamaya yardımcı olur. İçinde bulunduğunuz durumu, nasıl hissettiğinizi ya da hissedeceğinizi göz ardı etmeden değerlendirmenizi sağlar.

Siyah şapka: yapıcı eleştiri

Siyah şapka, risklere ve potansiyel engellere odaklanır. Siyah şapkayı taktığınızda, fikirlerinizdeki, planlarınızdaki ya da stratejilerinizdeki zayıf noktaları belirlersiniz. Bu şapka, çözümlerin uygulanabilirliğini değerlendirmeye ve olası sorunların ele alınmasını sağlamaya yardımcı olarak daha sağlam adımlarla ilerlemenizi sağlar.

Nasıl?

  • Fikir ve planlarınızı eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirin.
  • Potansiyel riskleri, zorlukları ve kararınızı etkileyecek zayıf yönlerinizi belirleyin.
  • Olumsuz da olsa karşılaşabileceğiniz senaryoları tahmin etmeye çalışın.

Potansiyel engellerin belirlenmesi, kararların gerçekçi ve uygulanabilir olması için eleştirel bir bakış açısı gereklidir. Acımasız eleştirilerden uzak, yapıcı ve destekleyici yorumlar, aşırı iyimser düşünceyi önler ve zorluklara dayanabilecek sağlam planlar oluşturmanıza yardımcı olur.

Sarı şapka: pozitif ve yapıcı

Sarı şapka iyimser, pozitif ve yapıcı bir bakış açısıyla fırsatları değerlendirmenize yardımcı olur. Bu bakış açısıyla karar vermeden önce karşı karşıya olduğunuz durumun en pozitif yanlarını ve oluşabilecek olumlu sonuçlarını değerlendirirsiniz.

Nasıl?

  • Her fikir ya da planın potansiyel faydalarını ve fırsatlarını değerlendirin.
  • Optimist olun ve karşılaşabileceğiniz en iyi senaryoları düşünün.
  • Kararınızın değerine ve olası başarısına odaklanın.

Sarı şapka, siyah şapkanın sunduğu bakış açısını dengeleyerek iyimserliği ve yaratıcılığı teşvik eder. Fırsatları belirlemeye yardımcı olur ve karar verme sürecinde pozitif yönlerin de dikkate alınmasını sağlar.

Yeşil şapka: yaratıcılık ve yenilik

Yaratıcılık, yenilikçilik ve alışılmışın dışında düşünmek yeşil şapka ile ilgilidir. Bu şapka, yeni fikirler üretmenizi, alternatif çözümleri keşfetmenizi ve geleneksel düşünceyi sorgulamanızı teşvik eder.

Nasıl?

  • Kısıtlama olmadan yeni fikirler ve çözümler üzerinde beyin fırtınası yapın.
  • Aklınıza gelen her şeyi, kendinizi durdurmadan, yargılamadan ya da kısıtlamadan dile getirin.
  • Mevcut fikirleri, durumları ve problemleri nasıl yenilikçi hale getirebileceğinizi ve geliştirebileceğinizi düşünün.

Bu sayede, geleneksel düşünce kalıplarından uzaklaşarak yeni olasılıkları keşfedebilirsiniz.

Mavi şapka: kontrol ve plan

Mavi şapka süreç, organizasyon ve kontrol üzerine odaklanan yönetici bir şapkadır. Bu şapkayı taktığınızda, düşünme sürecini yönetir, değerlendirir ve bu doğrultuda hedefler belirlersiniz.

Nasıl?

  • Farklı bakış açıları ile yaptığınız değerlendirmeleri gözden geçirin.
  • Düşünme sürecinin sonuçlarını özetleyin ve dengeli bir yol planı çıkarın.

Mavi şapka her türlü düşünme sürecinde ihtiyacınız olan temel bir bakış açısıdır. Toparlayıcıdır ve altı şapkalı düşünme tekniğinin uygulanmasını destekleyerek iyi düşünülmüş bir karara ulaşmanızı sağlar.



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP