YAZAN: UZM. KL. PSK. NAZLI KOCABAŞA

Günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz ve kullandığımız bir kelime olmasına rağmen aslında tanımını oldukça eksik bildiğimiz bir kavram empati. Gönül rahatlığıyla ”empati sahibi biriyim” diyebilmemiz için, kendimizi karşımızdakinin yerine koyup onu anlamaya çalışmaktan daha fazlasını yapıyor olmamız gerekir çünkü empatinin üç farklı boyutu bulunur.

Empatinin boyutları

İlk boyutu, hepimizin bildiği, “kişinin kendisini karşısındakinin yerine koyması” boyutudur. Kişi kendi bakış açısını bir kenara koyup, karşı tarafın bakış açısına geçebilmelidir.

İkinci boyut, karşıdaki kişinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamak ve hissetmektir. Yani aslında sadece onu anlamaya çalışmak değil, onu “doğru” anlayabilmektir.

Üçüncü boyut ise belki de bir çoğumuzun atladığı bir nokta olan onu anladığımızı karşımızdakine doğru bir şekilde ifade etmektir. Bunun için tek yol sözel ifadeler değildir. Bazen bakışımızla veya beden dilimizle de bunu ifade edebiliriz.

Bu üç boyutu birlikte gerçekleştirebildiğimiz koşullarda empati yapabilmiş oluruz. Bazı kişiler buna daha yatkınken bazılarımız için daha zordur empati yapabilmek. Oysa ki empati yapmak, yapılana olduğu kadar yapana da fayda sağlar.

Empati yapmak:

  • Sosyal ilişkileri güçlendirir,
  • Ego, kibir ve kişisel hırs gibi duygularından arınmayı sağlar,
  • Kişinin çevresi tarafından daha çok sevilen ve saygı duyulan birisi olmasına yardımcı olur,
  • Başkalarına yardım etme duygusunu pekiştirir.

İlginizi çekebilir: Önyargılar ve Empati

Empati, sonradan geliştirmesi mümkün bir yetenek midir?

Buna cevabımız evet. Yapılan araştırmalar, empati yeteneği gelişen bireylerin zaman içinde problem çözme, çok yönlü bir anlayışa sahip olma gibi sosyal becerilerini de geliştirdiklerini söylüyor.

Doğru bir şekilde empati yapabilmek için ilk şart iyi bir dinleyici olmaktır. Ancak iyi bir dinleyiciysek karşı tarafı doğru anlayabilir ve hissedebiliriz. Sabırlı olmak ise ikinci şarttır. Karşı tarafı anlamakta acele etmemek gerekir. Aksi takdirde empati yapmaya çalışmış ama yapamamış oluruz. Çünkü empati yapabilmenin olmazsa olmazlarından birisi de karşımızdakini doğru anlamaktır.

Sıcakkanlı ve güler yüzlü olmak önemlidir çünkü bu tutum karşımızdakinin rahatlayıp kendisini daha doğru ifade edebilmesini sağlar. Empati sahibi olabilmek için gerekli noktalara dikkat edersek daha anlayışlı ve empatik bir birey haline gelebilmemiz de zor olmayan bir davranışa dönüşecektir.

İlginizi çekebilir: Affetmek Özgürleştirir! Affetmenin 5 Yolu



Klinik Psk. Nazlı Kocabaşa

1986 yılında İstanbul'da doğan Nazlı, Notre Dame de Sion Fransız Lisesini bitirdikten sonra Koç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Uzmanlığına klinik psikoloji üzerinde devam eden Nazlı aynı zamanda psikodrama, aile danışmanlığı ve emdr terapistliği eğitimleri aldı. Şuanda "Tempora Aile Danışmanlık Merkezi"nde yetişkin ve çift-aile terapisti olarak hizmet vermektedir....



BLOOM SHOP