RÖPORTAJ: ALEYNA TEPE
In partnership with Wings

Güneş kremi kullanmanın gerekli olduğunu biliyor olabilirsiniz ancak güneş kremi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek, cildinize tam koruma sağlamanıza yardımcı olabilir. Eczacı Ece Bayram Çayırlı ile güneş kremi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair rehber niteliğinde bir sohbet gerçekleştirdik. Doğru güneş kremi nasıl seçilir? Güneş kremi seçerken hangi bileşenlerden kaçınmanız gerekir? Ne sıklıkla güneş kremi uygulamalısınız? Ecz. Ece Bayram Çayırlı sizin için yanıtladı!


SPF nedir? UV ışınlarına karşı korumayla nasıl ilişkili olduğunu açıklayabilir misiniz?

SPF (Sun Protection Factor), güneş ışınlarının yani UVB ışının cildinize zarar verme süresini ne kadar uzatabileceğini gösteren bir ölçüttür.  UVB ışınları, güneşe maruz kaldığında cildin kendini savunma mekanizmasında önemli bir rol oynar. Cildin kızarması aslında doğal biyolojik savunmasının açıldığını gösteren bir işarettir. Cilt, bronzluğunu veren ve cildi yanmaya karşı koruyan melanin üretimini sağlar. Epidermis, iç katmanları korumak için kalınlaşır. Oksidatif stresi azaltmak, DNA lezyonlarını onarmak ve bağışıklık sistemi tepkisi oluşturmak için cilde bir dizi reaksiyon başlatılır. Böylece hasarlı cilt hücreleri azaltılmaya çalışılır.

UV ışınları, yani güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınları iki ana türdedir: UVA ve UVB. UVA ışınları cildin daha derin tabakalarına (dermis) ulaşarak yaşlanma belirtilerine ve uzun vadede cilt kanserine yol açabilir. Bu ışının kaynağı sadece Güneş değildir; ekranlar, telefonlarımızdan gelen mavi ışıklar bile UVA’ya sebep olur. UVB ışınları ise cildin üst tabakalarına ulaşır ve güneş yanıklarına neden olabilir. SPF değeri, güneş ışınlarına maruz kalma sürenizi ne kadar koruyabileceğinizi gösterir. İşte bu yüzden SPF 30 ve SPF 50 koruyuculuktan ziyade koruma süresiyle ilgilidir.

Günlük kullanım için önerilen SPF seviyesi kaçtır? Bu seviye cilt tiplerine göre farklılık gösterir mi?

Günlük kullanım için önerilen SPF seviyesi genellikle SPF 30 ya da SPF 50’dir. Ancak, bu seviye bazı faktörlere bağlı olarak değişebilir. Cilt tipi çok hassas ise kesinlikle kişinin SPF 50 kullanması gerekir. Burada önemli olan güneşe maruz kalma süresidir. Çok uzun süreler dışarıda olacaksak SPF 50 kullanılmalıdır ve maruziyet süresi uzarsa muhakkak yenilenmelidir. Bu nedenle eczaneme gelen kişilere durumlarını da göz önünde bulundurarak genellikle SPF 50 koruma öneriyorum.

Güneş kremlerinde UVA ve UVB korumasının önemi nedir? Bir güneş kreminin geniş spektrumlu koruma sağlayıp sağlamadığını nasıl anlayabiliriz?

UVA koruması, cilt yaşlanmasını ve bazı cilt kanserlerini engellemeye yardımcı olur. UVB koruması ise, güneş yanıklarını önler. Bir güneş kreminin geniş spektrumlu koruma sağlayıp sağlamadığını anlamak için etiketinde “Geniş Spektrum” ibaresini aramalısınız. Bu, ürünün hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağladığını belirtir. Cilt kanseri ve cilt yaşlanmasına sebep olan ışın UVA olduğu için bu ışınlardan koruduğunu ifade eden ibare olmalıdır.

Etikette dikkat etmemiz gereken spesifik bileşenler var mı?

İçerikler cilt tiplerine göre seçilmelidir. Alerjiler ve hassasiyetler için daha çok fiziksel filtre tercih edilebilir. Bu filtreler, zinc oxide (çinko oksit), titanyum dioksit gibi filtrelerdir. Ciltte örtücülük sağladığı için doğrudan korur ve emilmediği için hassas ciltlerde rahatlıkla kullanılabilir. Akneye meyilli bir cildiniz varsa cildinizi ağırlaştırmadan gözeneklerinizi tıkamadan içerisinde akneyi de tedavi edecek niasinamid içeren güneş koruyucular uygun olabilir. Çok kuru bir cildiniz varsa nemi iyi tutan, shea yağları içeren, nem veren hyalüronik asit içeren güneş koruyucuları tercih edebilirsiniz.

Güneş kremi seçerken kaçınılması gereken bileşenler ise parabenler ve sentetiklerdir. Parabenler, genellikle koruyucu olarak kullanılır ancak hassas ciltler için problem yaratabilir. Sentetik kokular ve boyalar ise ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

İyi bir güneş kremi, mutlaka hem UVA dan hem UVB’den korumalıdır. Demin de belirttiğim gibi zinc oxide ya da titanyum dioksit hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı etkili bir fiziksel koruma sağlar. Seçeceğiniz güneş koruyucunun cildinizi korurken aynı zamanda çevresel dış etkenlere karşı koruma sağlayan antioksidanları da içermesi güneş koruyucunun kalitesini arttırır çünkü cilde zarar veren serbest radikalleri nötralize eder. Bunun dışında şunlara dikkat edilmesini öneririm:

  • Geniş Spektrum Koruma: “Broad Spectrum” etiketi arayın.
  • SPF Seviyesi: SPF 30 veya daha yüksek bir seviye seçin.
  • Suya Dayanıklılık: Eğer yüzme veya terleme gibi aktiviteler yapıyorsanız, “Water Resistant” (Suya Dayanıklı) etiketine sahip ürünler tercih edin.
  • Hipoalerjenik Formül: Hassas ciltler için “Hypoallergenic” etiketi arayın.

Ne olursa olsun en iyi güneş koruyucu diye bir kavram yoktur cilt tipinize en uygun güneş koruyucu sizin için en iyisidir. Ben genel olarak dermokozmetik markalardan almaya özen gösteriyorum çünkü bu içeriklerin belli klinik çalışmalardan geçmiş olmasına ve etkinliğinin kanıtlanmasına önem veriyorum.

Renksiz güneş kremleri ile renkli güneş kremleri arasında ne gibi farklar var?

Renksiz güneş kremleri genellikle daha hafif ve transparan bir yapıya sahiptir. Ciltte iz bırakmaz ve makyaj altına rahatlıkla uygulanabilir. SPF koruması, UVA ve UVB koruması gibi faktörler açısından etkilidir. Renkli güneş kremleri ise genellikle hafif bir renk tonuna sahiptir, yani içerisinde renk pigmenti olan güneş koruyucular bulunur ve ciltteki renk eşitsizliklerini giderir. BB veya CC kremlerle benzerlik gösterir ve cilde doğal bir görünüm kazandırır. Ayrıca, SPF koruması da sağladıkları için güneşin zararlı ışınlarından da korur. Eğer lekeli bir cildiniz varsa renkli güneş koruyucu sizin için uygun olabilir. İçerisinde daha fazla pigment ve daha fazla filtre olduğu için koruyuculuğu daha fazladır ve leke görünümünü azaltır.

Doğru güneş kremi kullanımı, dozu ve süresi nasıl olmalıdır?

Vücut için güneş kremi kullanırken yaklaşık 30 ml (bir çay bardağı kadar) uygundur. Yüz için ise 1-2 parmak büyüklüğünde yeterlidir. Güneş kreminin etkisi genellikle 3 saat boyunca devam eder. Ancak, yüzme, terleme veya havlu ile silinme durumunda bu süre kısalır. Eğer ki hibrid filtreli bir güneş koruyucu kullanıyorsanız mutlaka güneşe çıkmadan yarım saat önce sürmelisiniz.

Gün içinde güneş kremini tekrar uygulamanın önemini ve bunun ne sıklıkla yapılması gerektiğini açıklayabilir misiniz?

Güneş kremini gün içinde yeniden uygulamak oldukça önemlidir. Özellikle dışarıda uzun süre kalıyorsanız veya yüzme ve terleme sonrası her 3 saatte bir yeniden uygulamak önerilir. Bu, güneşten korunmanın etkinliğini artırır. Böylece, hem cildiniz çevresel faktörlere bağlı foto yaşlanmadan korunur hem de leke oluşumu engellenir.

En sevdiğiniz güneş kremi hangisi? Yüz ve cilt kullanımında ayrım yapıyor musunuz?

Kişisel tercihlerime dayanarak bir ürün seçimi öneremem. Cilt tipine ve ihtiyaçlara uygun bir güneş kremi seçmenin önemli olduğunu tekrarlamak isterim. Yüz için genellikle daha hafif, non-komedojenik formüller tercih edebilirsiniz. Vücut için ise daha yoğun formüller kullanılabilir. Ben her iki kullanımda da SPF 50 tercih ediyorum. Birçok favori ürünüm oldu. Bu ürünleri seçme sebeplerim ise belirttiğim özelliklerin yanı sıra çok fazla ağırlık yapmaması ve UVA’dan koruması gibi etkenlerdi.


Wings ile hayatınıza değer katmaya, alışveriş keyfini ayrıcalıklara dönüştürmeye hazır mısınız? Siz de Wings’in ayrıcalıklı dünyasına katılmak ve size özel programlarını incelemek için link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz!



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP