YAZAN: BURCU ERBAŞ

Daha önce hiç eksozom kelimesini duymadıysanız söyleyelim: Eksozom terapisi, yakın geleceğin en popüler cilt uygulamalarından birisi olmaya aday ve sağladığı faydalar tek başına pahalı serumların, nemlendiricilerin hatta kök hücre, dolgu, botoks gibi invazif uygulamaların yerine geçebilecek nitelikte! Peki dermatologların en sevdiği etken madde haline gelen eksozomlar nedir, eksozom terapisi nasıl uygulanıyor, kimler için uygun ve sağladığı faydalar neler? Sizin için yazdık!


Eksozom nedir?

Eksozomlar hücreler arası iletişim için gerekli biyoaktif proteinleri, büyüme hormonlarını ve nükleik asitleri taşıyan mikroskobik keseciklerdir. Bir başka deyişle eksozomlar bedenin farklı yerlerindeki hücrelerin birbiriyle konuşabilmelerini sağlar. Tüm hücreler, buna kök hücreler de dahil, iletişim kurabilmek için eksozom salgılar. Yaş ilerledikçe de aynı kolajen sentezi gibi eksozom sentezi de azalmaya başlar. Bu da ince çizgiler, sarkmalar, kırışıklıklar gibi yaşlanma ile ilişkilendirdiğimiz cilt sorunlarının oluşumuna katkıda bulunur.

Şu sıralar tıp ve güzellik dünyasında eksozomlar, cilt sağlığını sürdürülebilir şekilde desteklemesi ve invazif olmayan şekilde uygulanabilmesi nedeniyle giderek yaygınlaşıyor. Bir zamanların en popüler uygulaması olan ve benzer amaçlarla yapılan kök hücre terapilerine kıyasla eksozom terapileri daha çok tercih edilmeye başlandı. Güzellik sektöründeki bu kayış eksozomların daha az yan etkiye sahip olması ve nanopartikül oldukları için cilt tarafından daha kolay kabul edilmesi ile açıklanabiliyor. Kök hücre terapileri ise invazif özellikleri ve canlı hücre transferini içerdikleri için bağışıklık sistemi reddi, enfeksiyon hatta tümör gibi çeşitli komplikasyonların oluşumuna neden olabiliyor. Eksozomların ise özellikle cilt sorunları ve hastalıkların tedavisinde enflamasyonu azalttığı ve iyileşmeyi hızlandırdığı bilimsel araştırmalar ile destekleniyor. Bu da eksozomların kullanıldığı topikal veya invasif terapileri yaygınlaştırıyor.

Eksozom terapisi nedir?

Onarıcı, gençleştirici ve yenileyici etkileri bulunan eksozom terapisi genellikle bir başka cilt tedavisini takip ederek uygulanıyor. Örneğin micro-needling veya lazer işlemi sonrası cilde topikal olarak uygulanan eksozomlar yüksek etkinlik gösteriyor. Cilde ilk olarak bilinçli bir mikro-travma yaşattıktan sonra eksozom uygulamak, halihazırda aktive olmuş onarıcı ve iyileştirici hücrelerin daha iyi iletişim kurmalarına ve çalışmalarına yardımcı oluyor. Eksozomlar şu an sadece cilt üzerine sürülerek uygulanıyor ve hiçbir terapide cilde direkt olarak enjekte edilmiyor.

Bunun yanı sıra birçok güzellik markası içerisinde eksozomlar bulunan ürünler de sunuyor. Nitekim yaşam ömürleri kısa olan eksozomların cilt bakım ürünlerinde muhafaza edilmesi oldukça zor olduğu için bu bakım ürünlerini alırken kaliteli, güvenilir ve dengede formüllere sahip olduğundan emin olmamız öneriliyor.

Eksozom terapisi ne gibi faydalar sağlar?

Eksozom terapisi birincil olarak cilt onarımını ve yenilenmesini destekliyor. Bunun sonucunda da cilt daha genç ve sağlıklı görülüyor. Yaş alma izlerini azaltmak, cilt tonunu eşitlemek, leke, yara gibi cilt pürüzlerini gidermek için ideal olan eksozom terapileri cildin kalitesini ve görünümünü derinden iyileştirebiliyor. Hatta yapılan küçük çaplı araştırmalarda eksozom terapilerinin saç dökülmesini azaltmak, saç kaybını geriye çevirmek için de etkili olabileceği görülüyor.

Onarıcı terapilerin hepsinde olduğu gibi eksozom terapisinde de cilt üzerindeki faydalar 6-8 haftada görülmeye başlanıyor. Nitekim bu zamandan sonra da her ay ciltteki iyileşme daha da artıyor. Etkileri 1 seneye kadar sürebilen eksozom terapisinin faydalarının uzun süreler korunabilmesi için devamlılık önem taşıyor. Normal yaş alma süreci devam ederken güzellik uzmanınızın önerdiği sıklıkla eksozom terapisini sürdürmek tek başına genç, pürüzsüz, dolgun ve parlak bir cildin sağlanmasına yardımcı olabiliyor.

Eksozom terapisi nasıl uygulanır ve kimler içindir?

Güzellik uzmanları eksozom terapisinin faydalarından tamamen yararlanabilmek için kliniklerde yapılan uygulamaları öneriyor. Eksozomlu cilt bakım ürünlerinin cilde topikal olarak uygulanmasının ne derece fayda getirdiği hala araştırılsa da elde edilen sonuçlar umut verici görünüyor.

Eksozomların 30’lu yaşlardan itibaren kullanılmaya başlanması öneriliyor çünkü bu yaşlarda cildin doğal kolajen, hyalüronik asit ve eksozom sentezi azalmaya, güneş hasarı ise ortaya çıkmaya başlıyor. Bunun yanı sıra cilt tonunu eşitlemek, leke ve yara izlerini iyileştirmek, gözeneklerini küçültmek, ince çizgileri ve cilt sarkmasını azaltmak isteyen herkes eksozom terapisini tercih edebiliyor.



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP