30’lu yaşlar pek çok kişinin hayatında dönüm noktalarını temsil eder. Ruhsal ve fiziksel olgunlaşmanın belirgin bir şekilde kendini gösterdiği bu güzel yaşlar, beraberinde pek çok değişimi getirir ve bu değişimlerle beraber yeni alışkanlıklar hayatımıza eklenir. Mesela yeni bir cilt bakım rutini! MedAmerikan Tıp Merkezi Dermatoloji bölümünden Dr. Ebru Sağlık’a, 30’lu yaşlarda cilt bakımı neleri gerektirir sorusunu yönelttik. İşte detaylar!

Cildimiz 30’lu yaşların bitmesiyle beraber ne gibi değişimlere uğrar?

30’ların sonuna doğru ciddi anlamda azalan hücre tamiri, kollajen ve hyaluronik asit üretimine ek olarak, biriken güneş hasarı, maruz kalınan sigara, çevre kirleticileri, stres ve değişen hormonal dengeler sonucunda artık aynada değişiklikler gözümüze çarpmaya başlar.

İlk belirtiler, ciltte solukluk ve matlaşmaların başlaması ve güneş lekelerinin artması olur. Mimik çizgileri; göz çevresi, kaş arası ve alında derinleşir. En çabuk göze çarpan bulgulardan biri de elastikiyet kaybı ile özellikle yüzün alt kısmındaki gevşemelerdir. Bu durumun sonucunda yüz ovali bozulmaya başlar. Ağız köşeleri, gözaltı ve yanaklarda oluşan boşluklar, yüzü giderek daha yorgun gösterir.

Cildin yeni oluşan ihtiyaçlarına gerektiği gibi yanıt verebilmek için cilt bakımımıza eklememiz ve/veya çıkartmamız gereken özel içerikler nelerdir?

Bu oluşan değişiklikleri biraz olsun azaltabilmek için cilt tamirini arttıracak, hücreleri uyaracak, kollajen sentezini teşvik edecek ürünler kullanmak iyi olabilir. 30’lu yaşlarda hyaluronik asit, peptidler ve C vitamini ön plana çıkan içeriklerdir. Gerekirse leke açıcılar ile de destekleme yapılabilir. Güneş koruyucuları da ihmal etmemeniz gerektiğini hatırlatmak isterim.

30’lu yaşlarda cilt bakım rutini nasıl olmalı, örnek verebilir misiniz?

Her zaman cilt temizliği birinci sırada gelir. Sizin cilt tipinize uyan, tahriş etmeyen bir yıkayıcı ve tonik ile işe başlayın. Gündüz daha hafif formüllü kremler, hyaluronik asit ve peptitli içerikler tercih edilebilir; gece ise C vitaminli kremleri ve serumları kullanabilirsiniz.

Cilt bakımında beslenmenin rolü nedir? 30’lu yaşlar sona ererken sağlıklı bir cilt için tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken gıdalar nelerdir?

Metabolizmamız cildimizi birebir etkiler. Yüksek karbonhidrat ve şeker tüketimi, kollajen lifleri kırar ve cildi erken yaşlandırır. Ayrıca yağlı yiyecekler, kızartmalar ve paketli işlenmiş gıdalar inflamasyon dediğimiz hücre reaksiyonlarını tetikleyerek deri yıkımında ve deri hastalıklarında artışa neden olur. Bu gıda grupları yerine, sağlıklı gıdaları düzenli öğünler şeklinde tercih etmek her yaş grubu için çok önerilen bir alışkanlıktır. İyi protein kaynakları, mevsiminde tüketilen sebze ve meyve, iyi yağlar ve yemişler beslenme planında öne çıkan içerikler olmalıdır. Kahve tüketimi ise azaltılmalıdır.

Estetik müdahalelere başlamak isteyen bir kişi hangi uygulamaları tercih etmeli, nasıl bir yol izlemeli?

Öncelikle cildinize işlem yaptırıp yaptırmamak tamamen sizin seçiminizdir; yani istemiyorsanız işlem yaptırmanız mecburi değildir. Ancak eğer cildinize işlem yaptırmayı düşünüyorsanız size hangi uygulamaların gerektiği, bunların öncelik sırası, size ne şekilde etki sağlayacağı, ne sıklıkta yapılacağı gibi kişisel detayları bu konuda tecrübeli bir hekim (Dermatoloji uzmanı, Plastik Cerrahi Uzmanı veya sertifikalı Medikal Estetik hekim) ile karşılıklı konuştuktan sonra belirlemek daha sağlıklı olacaktır.

Ben de bu şekilde bir soru bana sorulduğu zaman işlem yaptırmayı düşünen hastamı mutlaka görerek değerlendiriyor, onların ihtiyaçları doğrultusunda bir program çıkartıyorum. Bu kişiye özel planlama sayesinde daha doğal ve tatmin edici sonuçlar alıyorum.

İlginizi çekebilir: Sağlıklı Bir Cilde Sahip Olmak İçin Nereden Başlamalı?

Fotoğraf: Woman photo created by Racool_studio



Dr. Ebru Sağlık

Dr. Ebru Sağlık, bütünsel yaklaşımla estetik uygulamaları yapan bir Dermatoloji uzmanıdır. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1998 yılında bitirmiş, dermokozmetik uygulamalar ilgilenmeye başlamıştır. Kimyasal peeling uygulamaları, cilt bakımı ve estetisyenlik, ardından 1999’da Paris’te mezoterapi eğitimlerini tamamlamış, 2004 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dermatoloji Uzmanı unvanını aldıktan sonra özel sektörde çalışmaya başlamıştır....



BLOOM SHOP