Bloom Kitap Kulübü‘nün ağustos ayı seçkisi Amerikan Hastanesi Fonksiyonel Tıp bölümü başkanı, Dr. İrem Ergün’ün kitap önerilerinden derledik, keyifli okumalar!
Yeni Bilim: Bağlantısallık, Yeni Kültür: Yaşamdaşlık, Türker Kılıç
“Beyin nedir?” sorusundan “Yaşam nedir?”e uzanan cevaplarını Yeni Bilim: Bağlantısallık, Yeni Kültür: Yaşamdaşlık kitabında irdeleyen beyin ve sinir cerrahi Prof. Dr. Türker Kılıç, insana, doğaya, evrene yepyeni bir bakış açısı getiriyor. Beyni tüm yaşam ile aynı kefeye koyan Prof. Kılıç, yaşamdaşlık kavramını belki de ilk defa öne sürüyor. Hepimizin uçan bir yaprak, küçücük bir organizma ile sıkı sıkıya bağlı hatta bir parçası olduğunu söyleyen Kılıç, çığır açıcı fikirleri ile öne çıkıyor.
Glucose Revolution, Jessie Inchauspé
Sosyal medyada Glucose Goddess olarak da bilinen biyokimya uzmanı Jessie Inchauspé kitabı Glucose Revolution’da beslenme şeklini değiştirmeden kan şekerini dengelemenin yollarını aydınlatıyor. Çoğu enflamatuar hastalıkla eşleştirilen yüksek kan şekeri, basit yaşam değişimleri ile kontrol altına alınarak bütünsel sağlığı (metabolizma, kilo, uyku, hormonal denge, bağışıklık sistemi) destekliyor, hayat kalitesini yükseltilebiliyor.
Yaşam Döngüsü, David A. Sinclair
Uzun yaşam üzerine yürüttüğü çığır açıcı çalışmalar ile modern zamanların en önemli isimlerinden olan David A. Sinclair, Yaşam Döngüsü kitabında bilimsel bulgularını herkesin anlayabileceği bir dile indirgiyor. Sağlıklı yaşam süremizi nasıl uzatabilirizin yollarını anlatan Sinclair, yaşlanma ile kötüye giden sağlığın doğal olmadığını, yaşlılığın başlı başına bir hastalık olduğunu söylüyor. Nitekim bir hastalıksa bir tedavisi de vardır diyen Sinclair, yaş almayı tersine çevirmenin yollarını araştırıyor.
Tao Te Ching: Yol ve Erdemin Kitabı, Lao-Tzu
Milattan önce 6. yılda Taozimin kurucularından Lao-Tzu tarafından ele alındığı düşünülen Çin edebiyatının en önemli eserlerinden Tao Te Ching kelime anlamıyla yol ve erdemin kitabı anlamına geliyor. Lao-Tzu’nun toplum yaşantısına dair duyduğu hayal kırıklıkları nedeniyle Çin’i terk etmeden tüm öğretilerini bir kitapta toplamak istemesiyle ortaya çıkıyor. İki kısımdan oluşan kitabın ilk bölümü Yol’u ikinci kısmı ise Erdem’i aydınlatıyor.
Düşüncenin Sınırları: Tartışmalar, J. Krishnamurti & David Bohm
Spiritüel önder J. Krishnamurti ile ünlü fizikçi David Bohm’un arasında geçen bir tartışmanın kitap bulmuş hali olan Düşüncenin Sınırları varlığımızın en temel sorusunu masaya yatırıyor: Gerçek nedir? Günlük yaşamdaki aksiyonlarımız, bilincimiz, aşk, gelenekler gibi can alıcı konular spiritüel ve fizik yönleri ile ele alınıyor.