YAZAN: DİLAN GÜNAÇTI

Yüzyıllardır alternatif tıpta kendine yer bulan Hint yağı, günümüzde sosyal medyada yaygınlaşan farklı kullanımları ile dikkat çekiyor. Nemlendirici, iltihap önleyici ve doğal müshil etkileriyle bilinen bu bitkisel yağ; cilt bakımından saç sağlığına, sindirim sisteminden yara iyileşmesine kadar birçok alanda kullanılıyor. Doğru ve kontrollü kullanıldığında fayda sağlayabilen Hint yağı hakkındaki doğru bilinen yanlışlar için okumaya devam edin. 


Hint yağı nedir? Faydaları nelerdir? 

Hint yağı, Ricinus communis bitkisinin tohumları olan Hint fasulyesinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Renksiz ya da soluk sarı renktedir, kendine özgü bir tat ve kokuya sahiptir. Asya, Afrika ve bazı Latin Amerika bölgelerinde, geleneksel tıpta çeşitli amaçlarla binlerce yıldır kullanılmaktadır. Antik Mısır’da doğum kolaylaştırıcı ve müshil özelliklerinden faydalanılırken, bitkinin tohumları Hindistan ve Çin’de çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde tercih edilmiştir. Modern tıpta sık başvurulmasa da günümüzde doğal çözümleri tercih edenler için bir alternatiftir.

Güçlü bir müshildir.

Hint yağı, doğal bir müshil olarak kullanımıyla bilinir ve bu amaçla Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmıştır. Bağırsak kaslarının hareketini uyararak hızlı bir şekilde etki gösterir. Bu da onu geçici kabızlık sorunlarının giderilmesi veya tıbbi işlemler öncesinde bağırsak temizliği için etkili kılar. Aşırı tüketildiğinde baş dönmesi, kusma ve mide krampları gibi yan etkileri olabilir. Günümüzde, daha az yan etki gösteren ve daha etkili olan modern müshil ilaçlarının geliştirilmesiyle Hint yağının bu amaçla kullanımı azalmıştır.

Yara iyileşmesini destekler.

Hint yağı, nemli bir ortam oluşturarak ve yaranın kurumasını önleyerek yara izi iyileşmesini destekleyebilir. Hint yağında bulunan temel yağ asidi olan risinoleik asit ise ciltteki iltihabı azaltmaya, iyileşmeyi desteklemeye ve yara kaynaklı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, herhangi bir yaraya Hint yağı uygulamadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmak gerekir.

Doğal bir nemlendiricidir.

Hint yağı, güçlü nemlendirici özellikleriyle bilinen risinoleik asit açısından zengindir. Bu özelliği sayesinde hem yüz hem de vücut için doğal bir nemlendirici olarak kullanılabilir. Hint yağını yüz ve cilt bakımında kullanmak isteyenler, bu yağı içeren cilt bakım ürünlerini tercih edebilir, mevcut ürünlerine birkaç damla ekleyebilir ya da az miktarda yağı ciltlerine uygulayıp emilmesini bekleyebilirler. Hint yağı yoğun bir yapıya sahip olduğundan, cilde uygulamadan önce genellikle bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmesi önerilir. Yaygın kullanılan taşıyıcı yağlar Hindistan cevizi yağı, badem yağı ve zeytinyağıdır.

Cilt için diğer faydalı özellikleri arasında antibakteriyel olması yer alır. Anti-inflamatuar etkisiyle şişlikleri ve iltihaplı sivilceleri söndürebilir, güneş yanıklarına bağlı acıyı hafifletebilir ve nemlendirici etkisiyle ciltteki soyulmayı azaltabilir. Cilt sağlığının korunması için gerekli olan sağlıklı yağ asitleri bakımından zengindir.

Doğru bilinen yanlışlar! 

Hint yağının güncel kullanımları özellikle sosyal medyada hızla popülerleşti. Saç bakımında kullanılan ve bel bölgesinde incelmeye yardımcı, detoks etkisi ile öne çıkan bu bitkisel yağ gerçekten işe yarıyor mu?     

Hint yağı saç uzamasına ve saç derisi sağlığına destek olabilir mi?  

Birçok kişi Hint yağını doğal bir saç bakım ürünü olarak kullanıyor. Hint yağı, nemlendirici özelliklere sahip olduğu için saç tellerini yağlayarak esnekliğini artırabilir ve kırılma riskini azaltabilir. Ancak Hint yağının saç sağlığını doğrudan desteklediğine, saç uzamasını teşvik ettiğine veya saç dökülmesini azalttığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.

Hint yağını göbek deliğine sürmek faydalı mıdır?

Navel pulling yani göbek çekme, göbek deliğine Hint yağı sürülerek yapılan bir masaj yöntemidir. Sindirimi iyileştirme, detoks etkisi sağlama ve kilo vermeye yardımcı olma gibi iddialarla öne çıkar. Sosyal medyada bazı kullanıcılar Hint yağını doğrudan göbeklerine veya karın bölgelerine sürerken bazıları da Hint yağına batırılmış bezleri karınlarına yerleştiriyor.

Bu uygulamanın faydalı olabileceği düşüncesi, Ayurveda’ya dayanır. Ayurveda’ya göre, göbek arkasında yağların emilimini sağladığı öne sürülen Pechoti bezi bulunur. Göbek deliğine kabızlığı gidermek, bağırsak hareketlerini teşvik etmek ve vücudu arındırmak amacıyla Hint yağı sürülür. Fakat uzmanlar, bu yağın göbek yoluyla organlara ulaşıp fayda sağlayabileceğine dair herhangi bir bilimsel veri olmadığını vurgulamaktadır.

Yine de Hint yağı cilt yoluyla uygulandığında bazı rahatlatıcı etkiler yaratabilir. Karın bölgesine yapılan masajların sindirimi destekleyebileceği, mide ve bağırsak hareketlerini artırabileceği bilinmektedir. Hint yağının faydalarını denemek isterseniz, Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağla karıştırıp göbek deliğinizden başlayarak dairesel hareketlerle masaj yapabilirsiniz. 

Hint yağının yan etkileri nelerdir?

Hint bitkisine alerjiniz olabileceği için kullanmadan önce mutlaka cildinizde küçük bir alanda test yapmanız önerilir.  

Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımının güvenli olup olmadığına dair yeterli bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Geleneksel olarak doğumu başlatmak için de kullanılan Hint yağı içerdiği risinoleik asit sayesinde bağırsakları uyararak kasılmalara neden olur. Bu bağırsak hareketliliği, rahim kasılmalarını da tetikleyebilir. Doğumu tetikleyebileceği nedeniyle hamilelik döneminde kullanmaktan kaçınmanız önerilir. 



Dilan Günaçtı

1998 yılında İzmir’de doğan Dilan, lisede Türk Alman Kültür ve Eğitim Vakfı’nda eğitim gördü, lisansını ise Koç Üniversitesi'nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi üzerine yaptı. Pandemi ile birlikte kişisel gelişim ve meditasyona yönelirken, David Cornwell’den Mindfulness eğitimi alarak bilinçli farkındalık pratiği ve nefes teknikleri üzerine araştırmalarına devam etti. Editör olarak çeşitli...



BLOOM SHOP