Kendimizi kötü hissetmeye başladığımız zaman, sorunun kaynağını da çaresini de dışarıda aramaya başlarız. Aslında yeniden iyi hissetmeye başlamak çoğu zaman kendi başımıza başarabileceğimiz bir değişimdir. Ruhen iyileşmek; bedenle içten dışa ilgilenmek, zihne sakinleşmesi için zaman tanımak veya güzel kokuları içine çekmek kadar keyifli ve basit olabilir. Stresli zamanlarınızda başvurabileceğiniz bu iyi hissetmenin 4 temel basamağı listesi size yol gösterici olacak!
Beyin-Bağırsak Ekseni
Vücudumuza giren besinler, ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi sağlamanın yanı sıra, nasıl hissettiğimizi de etkiliyor. Bağırsakları ve beyni birbirine bağlayarak aralarındaki iki yönlü iletişim sağlayan vagus siniri, beslenme ile ruh hali arasındaki bağlantının anatomik yanını oluşturuyor. Bunun yanı sıra mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin vücudumuzda bulunan reseptörlerinin yüzde 90’ını da bağırsaklarımızda bulunuyor. Bir başka değişle bağırsaklarımız, ne kadar sağlıklı ve mutlularsa ruh halimiz de o kadar yüksek oluyor. Sindirim sistemimizde yaşayan ve binlerce mikroorganizmadan oluşan mikrobiyota sağlığını korumak daha iyi hissetme yolunda belki de en önemli adımlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Fermente, prebiyotik, yüksek lif ve çoğunlukla bitkisel bazda beslenerek mikrobiyotamızı destekleyebilir, ruh halimizi ve beyin sağlığımızı da iyileştirebiliriz.
İlginizi çekebilir: Bağırsak Mikrobiyotasını Dengelemenin ve Bağışıklığı Güçlendirmenin 7 Yolu
Terlemenin Gücü
Yapılan araştırmalar kişinin ruh halinin iyileşmesinde düzenli olarak egzersiz yapmanın hafif ve orta şiddette görülen depresyon üzerinde anti-depresan türevi ilaçlar kadar etkili olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra rutin haline iyi gelen spor, serotonin ve endorfin salgılanmasını arttırarak kişinin depresyona girme riskini düşürüyor, enerji seviyelerini yükseltiyor ve uyku sağlığını arttırıyor. Daha iyi hissetmek için günde en az yarım saat egzersiz yapmak, hatta mümkünse açık havada D vitamini ihtiyacını da karşılamak, hem beden hem de zihin sağlığı için atılabilecek en iyi adımlardan birisi olacaktır.
İlginizi çekebilir: Koşmak En İyi Antioksidan! İşte Düzenli Koşmanın Faydaları
Sakin Bir Zihin
Daha iyi hissetme yolunda, bedende yaşanan fiziksel ve biyokimyasal değişimlerden sonra, sıra zihnin rahatlamasına geliyor. Meditasyon, kişinin kendini olduğu gibi kabul etmesini, huzuru ve dolayısıyla da mutluluğu bulmasını sağlar. Bilimsel anlamda stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyelerini düşürdüğü, dolayısıyla kronikleşen endişe duygusunu azalttığı ve kişisel farkındalığı arttırarak duygusal sağlığı koruduğu kanıtlanan meditasyonun en güzel özelliği ise her an, her yerde kolayca yapılabilir olması.
İçinize Çekin
Yapılan bazı klinik araştırmalar, esansiyel yağların tedavi edici olarak kullanılabildiğini ve kişinin duygu durumunu pozitif olarak etkilediğini gösteriyor. Aromaterapi olarak adlandırılan bu pratik, kullanılan yağların özelliklerine göre sakinleştirici, enerji verici veya konsantrasyon arttırıcı olabiliyor. Lavanta yağı rahatlatırken, keskin kokusuyla bergamot ve greyfurt gibi narenciye yağları pozitif duyguları aktive ediyor.