Kas lifleri arabaya benzer, koşmak için yakıta ihtiyaç duyarlar. Arabanın yakıtı benzin, kas liflerinin yakıtı ise karbonhidratlar ve yağlardır. Vücut yediğimiz besinlerdeki karbonhidratı ve yağı alır, kas liflerindeki enerji fabrikalarına gönderir ve orada oksijen yardımıyla yakar. Tıpkı arabanın benzini yaktığı gibi. İçimize çektiğimiz oksijeni kas liflerindeki enerji fabrikalarına kadar taşıyan da kandaki demirdir. Kanda yeteri kadar demir yoksa yediğimiz yakıtı yakamaz, koşmak için gerekli enerjiyi yeteri kadar hızlı üretemeyiz.

Demir eksikliği kendini farklı şekillerde belli eder. İşte koşucularda demir eksikliğinin 6 belirtisi!

İlginizi çekebilir: Demir Eksikliği Belirtileri Nedir? Nasıl Önlenebilir?

1. Nefes darlığı

Gün içinde yürürken, merdiven çıkarken ya da ağır bir yük taşırken sanki havada yeteri kadar oksijen yokmuşcasına nefes almakta zorlandığınızı hissedersiniz, yani nefes darlığı çekersiniz. Nefes darlığı sizi günlük faaliyetlerinizi yapmaktan belki alıkoymaz fakat çok rahatsız edici bir histir.

2. İstirahat halinde yüksek nabız

Bacaklarınızı uzatmış dinlenirken eskiden nabzınız diyelim ki dakikada ortalama 60 kere atıyorsa şimdi 70 kere atar. Doku ve organların yeteri kadar oksijenle beslenemediğini fark eden kalp kanı daha hızlı pompalamaya başlamıştır.

3. Hafif tempoda koşarken yüksek nabız

Eskiden 5 kilometreyi diyelim ki saatte 8,5 kilometre hızla ortalama 135 nabızla koşarken şimdi aynı mesafeyi, aynı ortalama tempoda ancak 155 nabızla koşabilirsiniz. Parkur, mesafe ve hız aynı olmasına rağmen nabız daha yüksek atar. Bir yandan nefesiniz de sıklaşır. Ortalama 135 nabızla koştuğunuzda her 3-4 adımda bir nefes alıp her 3-4 adımda bir nefes verirken 155 nabızla koştuğunuzda her 2 adımda bir nefes alıp her 2 adımda bir nefes vermeye başlarsınız. Nabzı 135’e indirmek istediğinizde ise hızınızı iyice düşürmek ve hatta yürümek zorunda kalırsınız. Performans düşer.

4. Yüksek tansiyon

Hafif hafif koşarken kalbin kuşlar gibi hafif ve sessiz olmasını bekleriz. Hafif olması gereken temponuzda koşarken nabzınızı göğsünüzde, boynunuzda ve hatta kulaklarınızda hissediyorsanız o zaman tansiyonunuz çok çıkmış demektir. Bu durum demir eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

5. Koyu kırmızı idrar rengi

Koyu kırmızı ya da koyu kahverengi idrar genelde böbrek taşı gibi bir sağlık sorununun belirtisidir. Fakat yoğun egzersiz sonrası idrarda görülen bu tip renk değişimleri bir sağlık sorunundan ziyade aşırı zorlanmadan kaynaklanıyor olabilir. İdrara koyu kırmızı rengi verenin hemoglobin ve miyoglobindeki demir olma ihtimali çok yüksektir.

6. Sürekli yorgunluk

Tüm bu belirtilere yorgunluk hissi eşlik eder. Demir eksikliğinden kaynaklanan bu yorgunluk, ne kadar derin ve uzun uyursanız uyuyun dinlenerek geçmez ve sürekli bir hal alır. Oksijensiz kalan dokular koşu sonrasında kendini yeteri kadar hızlı onarıp yenileyemediğinde sık sık sakatlanmaya da başlarsınız.

Bilinçli beslenme kalori kontrolünden daha fazlasını gerektirir. Sağlıklı bir yaşam için besinlerin kalori değerine olduğu kadar mineral ve vitamin değerine de odaklanmalıyız. Demiriniz hiç eksik olmasın!

İlginizi çekebilir: Kronik Yorgunluk Sendromu Hakkında Bilmeniz Gerekenler



Ayşegül Miroğlu

1975 yılında İstanbul’da doğan Ayşegül, 1993 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi’nden, 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite mezuniyetini takiben IBM Türk Limited Şirketi’nde çalışmaya başladı. IBM’deki çalışma hayatı boyunca yurt içinde ve yurtdışında farklı bölümlerde farklı görevler üstlendi. 2014 yılında hayatında yepyeni bir sayfa açmaya karar verdi...



BLOOM SHOP