Her birimiz yüz ve vücut kıllarına sahibiz. İnsan olmanın en doğal özelliklerinden birisi olan tüyler, modern yaşamın ataerkil güzellik standartlarına inat ne utanılacak ne saklanacak ne de yok etmemiz gereken bir şey! Kendi tüylerimiz ile ne yapmak istediğimiz tamamen bizim kişisel kararımızı oluşturuyor. Bir kişinin tüylerini düzenli olarak alması ne kadar doğal geliyorsa bir diğerinin tüylerini hiç almaması o denli normal ve sağlıklı bir öz bakım tercihi yaratıyor. Lazer epilasyon ile tüylerden kalıcı bir şekilde kurtulmak da herhangi bir güzellik standardına uymak için değil, tüylerini almayı tercih edenlerin kişisel öz bakım rutinlerini kolaylaştırmak için konuşulmalı. Sizin için tüy almanın en teknolojik hali olan lazer epilasyon hakkında tüm bilmeniz gerekenleri, öncesi ve sonrası bakım önerileri ile yazdık!
Lazer epilasyon nedir?
Yüz ve bedendeki tüylerden kurtulmanın en kalıcı metodu olan lazer epilasyon, spesifik ışıkları kullanarak tüylere rengini veren melanin pigmentini hedef alıyor. Lazer ışınının melanin pigmenti ile tepkimeye girmesi ise ortaya bir ısı çıkarıyor. Bu sıcaklık artışı kıl köküne zarar vererek kıl oluşumunu engelliyor. Lazer ışınının gönderileceği renk ise danışan kişinin cilt ve kıl rengine göre değişim gösteriyor. Özellikle açık bir ten ve koyu kıl rengine sahip kişilerde yakalan bu yüksek kontrast, lazer ışınlarını daha etkili yapıyor.
Açık tenli ve açık kıl rengine sahip kişilerde melanin pigmenti eksikliği olduğu için lazer uygulanabilse de tamamen etki gösteremiyor. Koyu renk tenine sahip kişilerde lazer işleminin kıl kökü ile beraber cilde de zarar vermemesi için sertifikalandırılmış bir dermatolog tarafından uygunluğunun kontrol edilmesi ve uygun bir tedavi planının izlenmesi büyük önem taşıyor.
Lazer epilasyonun faydaları neler?
Lazer epilasyon düzenli ve disiplinli şekilde yapıldığında kişiye göre değişim gösterecek şekilde aralarında 1 ay olan 5-10 seansta kılların yüzde 70-90’ınını kalıcı şekilde yok edebiliyor. Her seanstan sonra çıkan kıllar daha ince, daha açık renkli oluyor ve uzama sürelerinin arası oldukça açılıyor. Tüylerinden olabilecek en uzun süre boyunca kurtulmak isteyen kişiler için en iyi tüy alma yöntemi bu yüzden lazer epilasyon olarak öne çıkıyor. İşlem yaygın olarak aşağıdaki bölgelere uygulanabiliyor:
- Yüz.
- Göğüs.
- Koltuk altı.
- Sırt.
- Bikini bölgesi.
- Genital bölge.
- Bacaklar.
- Kollar.
Lazer epilasyon aynı zamanda ağda, jilet gibi diğer tüy alma yöntemleri ile ortaya çıkabilen kıl dönmesi, akne, hiperpigmentasyon ve hassasiyet sorunlarının önlenmesi ve iyileştirilmesinde de etki gösteriyor. Kılları kökünden yok eden lazer bu sayede cilt üzerinde herhangi bir probleme yol açamıyor.
Lazer epilasyonun zararları var mı?
Lazer epilasyonun potansiyel zararlarını minimize etmenin en etkili çözümü işlemin bu konuda uzman, sertifikalı ve tanınmış dermatologlar ve kliniklerce yapılmasından geçiyor. Doğru ışın dalga boyunun ve lazer tipinin seçilmesi potansiyel hasarların da önüne geçilmesini sağlıyor. Teknoloji ve lazerler konusundaki deneyimimiz gittikçe ilerlese de her tıbbi prosedür gibi lazer epilasyonun da bazı yan etkileri ve zararları bulunuyor. Aşağıdaki zararlar lazer epilasyon tedavisi gören kişileri etkileyebiliyor:
- Güneşe karşı artan cilt hassasiyeti.
- Güneş maruziyeti sonucu hiperpigmentasyon.
- Lazer uygulanan bölgede küçük yanıklar.
- Kızarıklık.
- Tahriş.
- Kaşınma.
Lazer epilasyon işlemi hafif bir acı ve rahatsızlık da verebiliyor. Acısı lastik bir bantla cilde üst üste vurmaya benzeyen lazer atışları ortalama 20 dakika boyunca devam ediyor. Kliniğe ve lazerin tipine göre değişmekle beraber acıyı hafifletmek için uyuşturucu krem, soğuk hava maruziyeti hatta topikal anestezi kullanılabiliyor.
Lazer epilasyon öncesinde ne yapılmalı?
Lazer epilasyona başlamanın ilk adımını konsültasyon oluşturuyor. Uzman tarafından cilt tonu, kıl rengi, yoğunluğu ve şikayetçi olunan bölge analiz edildikten sonra eğer danışan lazere uygunsa ilk randevu oluşturuluyor.
Lazer kıllar ne çok uzun ne çok kısa, cildin üzerine 1-2 mm iken yapılıyor. Cildin temiz olması, prosedür öncesi en az 15 gün boyunca hiçbir peeling aracının -özellikle kimyasal etken maddelerin- uygulanmamış olması gerekiyor. Buna ek olarak cildin ne losyonlarla ne de güneş aracılığıyla bronzlaşmaması önem taşıyor. Bu nedenle birçok bölge için lazer yaz aylarında uygulanamıyor.
Lazer epilasyon sonrası bakım nasıl olmalı?
- Lazer epilasyondan sonra işlem gören bölge kızarık ve hassas olduğu için 48 saat boyunca çok sıcak duşlardan, havuz ve denizden, saunalardan kaçınmak, şiddetli egzersizler yapmamak önem taşıyor. Bu süre zarfında hassasiyet bitki bazlı yağlar, kokusuz ve hipoalerjenik nemlendirici kremler hatta içerisinde bir miktar hidrokortizon olan bir krem ile hafifletilebiliyor.
- İşlem gören bölgeye göre 1 hafta boyunca kimyasal içerikli deodorantlar, parfüm, makyaj malzemeleri, sert etken maddeler içeren kozmetikler uygulanmıyor.
- Yaklaşık 5 gün-1 hafta sonrasında lazer yapılan bölge fiziksel bir peeling aracı -en iyi seçenek hamam kesesi ve duş lifi oluyor- ile arındırılmaya başlanıyor. Bu peeling uygulaması cildin üzerine çıkan ve lazer ile ömrü sona ermiş tüylerin de dökülmesini kolaylaştırıyor.
- Lazer yapılan bölgenin en az 2-4 hafta boyunca direkt güneş ışığı maruziyetinden korunması büyük önem taşıyor.
- Lazer epilasyon yapılan bölgede sürecin kötü etkilenmemesi için ağda gibi kılı kökünden alan tüm epilasyon yöntemlerinin bırakılması gerekiyor. Bu süreçte çıkan tüyler bölgeye göre sadece jilet ve tüy dökücü krem yardımı ile alınabiliyor.