YAZAN: BURCU ERBAŞ

K-beauty yani Kore güzellik dünyasında doğan slugging metodu cilt bakım rutinine eklenen bazı spesifik adım ve etken maddelerin cilde nemi hapsetmesinden oluşuyor. Özellikle hassasiyete ve kızarıklığa yatkın kuru ciltler için hayat kurtarıcı olan bu metot Korelilere trend olan (!) “cam” ciltlerini de kazandırıyor. Yüksek etkinliği sayesinde Hailey Bieber gibi cilt güzellikleri ile ünlü kadınların cilt bakım rutinlerine giren slugging, şu sıralar cilt bakımı sınırlarını aşmaya başladı. Birçok kişinin aynı mantığı saçlarına uygulayıp parlak, yumuşak, sağlıklı görünen saçlara kavuşması özellikle TikTok’ta “hair slugging” akımının viral olmasını sağladı. Peki hair slugging gerçekten viral olduğu kadar etkili ve doğru bir saç bakımı yöntemi mi? Sizin için hair slugging nedir, faydaları nelerdir, kimler tarafından nasıl uygulanmalı sorularını araştırdık!


Hair slugging nedir?

Kökenlerini siyahi kadınların nesiller boyu saçlarını korumak için uyguladıkları metotlardan alan hair slugging, gece yatmadan önce saçları ek bir bakım ürünü ile kaplayıp bir temiz çorap, bone veya eşarba sarmaktan oluşuyor. Amacı gece boyu saçları korumak olan bu uygulama özellikle Güney Asya ve Afrika’daki kadınların çok eski zamanlardan beridir saçlarına spesifik bazı yağları sürme alışkanlığını yeni bir isim ile günümüze taşıyor.

Hair slugging nasıl bir fayda sağlar?

Hair slugging özellikle kuru saçlarda büyük bir değişim yaratabiliyor. Gece boyu saçın üzerinde bir yağ katmanı bulunması saçın içerisine nemin hapsolmasını sağlıyor. Kısa süreliğine de olsa saçtan dışarı kaçamayan nem, saçları sakinleştiriyor, elektriklenmeyi azaltıyor ve parlaklığını arttırıyor.

Buna ek olarak saçları bir eşarp, bone veya çorap ile sarmak da gece boyu yastık ve nevresim takımlarının neden olduğu sürtünme etkisini azaltıyor. Saçların daha hızlı ve şiddetli kırılmasına, dökülmesine bir neden olan sürtünmenin gece boyu engellenmesi de uzun vadede saç sağlığını yükseltiyor.

Öte yandan hair slugging’in sanılanın aksine kırılan saç tellerini onarma gibi bir faydası bulunmuyor. Bu uygulama saç tellerinin kırılma miktarını uzun vadede azaltabilirken sorunun tek gerçek çözümü düzenli olarak saç uçlarını kestirmekten geçiyor.

Kimler hair slugging yapabilir?

Her saç tipi doğru yağ uygulamasından fayda sağlayabiliyor. Saç tipi ve saç derisi sağlığına göre değişecek olan nokta ise yağ uygulama rutininin sıklığı ve kullanılan yağlar oluyor. İnce telli saçlara sahip kişiler saç bakım rutinlerine hair slugging’i daha seyrek şekilde dahil etmeliyken kalın telli saçlara sahip kişiler veya kuruluk şikayeti olanlar daha sık uygulamaktan fayda görüyor.

İnce telli saçlarda dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise uygulanan yağların ince yapıda olmasını tercih etmek. Jojoba yağı ince saç tipi için iyi bir seçenek olurken kalın telli veya çok kuru saçlar için Hindistan cevizi yağı veya Hint yağı gibi daha yoğun yapılı yağlar kullanılması öneriliyor.

Saç derisinde akne problemi yaşayan kişilerin hair slugging’e temkinli şekilde yaklaşması gerekiyor. Saç derisindeki gözenekleri tıkayabilecek yağlar aknenin alevlenmesine neden olabiliyor. Bu nedenle yağ seçiminin mutlaka komedojenik olmayan yağlardan yana yapılması önem taşıyor.

Doğru şekilde hair slugging yapmanın adımları

Hair slugging yapmanın ilk adımı saç tipi ve ihtiyacına doğru cevabı veren bakım ürünlerini bulmak. Daha sonra ürünler doğru sırada saça uygulanmaya başlanabiliyor.

1. Temiz bir saç derisi ile başlayın

Hair slugging mutlaka temiz saçlara uygulanmalı gibi bir kural olmasa da sürülen yağı daha iyi nüfuz etmesi için saç ve saç derisinin şampuan ile arındırılması bir avantaj sağlıyor. Özellikle arındıcı bir özelliği olan, örneğin içerisinde elma sirkesi bulunduran, bir saç bakım serisini duşta kullanmak saç derisindeki tüm birikmeleri de kaldırabiliyor. Böylelikle saç ve saç derisi uygulanacak yağ için boş bir kanvasa dönüşüyor.

2. Doğru yağ seçimi yapın

Kuru, gür veya kıvırcık saçlarda yoğun yapılı yağ kullanmak daha iyi sonuçlar sağlıyor. Bunun için en iyi seçenekler marula, argan, Hint ve Hindistan cevizi yağı şeklinde sıralanıyor. İnce telli saçlar ise jojoba yağı gibi daha ince yapılı yağlardan benzer faydayı görebiliyor.

İpucu!

Geleneksel olarak hair slugging’de yağlar kullanılıyor. Öte yandan eğer saçlarınız çok ince telli ve yağlanmaya yatkınsa yağ yerine leave-in conditioner veya bir saç serumu da kullanabilirsiniz.

3. Yağı saçınıza masaj yaparak uygulayın

Seçilen yağ ilk önce avuçlara daha sonra saç derisine dökülüyor ve parmaklar ile masaj yapılmaya başlanıyor. İlk saç derisine yedirilen yağ daha sonra geniş dişli bir tarak yardımı ile saç telleri ve uçlarına da indiriliyor. Saç dipten uca yağ ile kaplandıktan sonra masaj ve tarama işlemi sona eriyor. Peki ne kadar miktar yağı saça uygulamak gerekiyor? Saçların uçlarından yağ damlayacak kadar ıslanmış olmaması gerekiyor. Doğru oran saçlarda yağ olduğunu hissedecek kadar uygulamakta gizleniyor.

İpucu!

Halihazırda yağlı saçlara sahip kişilerse bu rutini saç derilerini pas geçerek, sadece tel ve uçlara odaklanarak yapabilir!

4. Saçınızı sarın

Son etap ise yağlanmış saçı sarmak oluyor. Tiktok’ta viral olan versiyonu saç tellerini temiz bir çorabın içine sokmaktan oluşsa da çorapların genellikle pamuktan yapılıyor olması rutine bir engel oluşturabiliyor çünkü pamuk saçtaki nemi çekebiliyor. Çorap yerine saçı bir boneye koymak veya en iyisi ipek bir eşarp ile sarmak nemin sabaha kadar saça hapsolmasına yardımcı oluyor.

5. Ertesi gün saçınızı yeniden yıkayın

Sabah uyandıktan sonra sıra sürülen yağı saçtan arındırmaya geçiyor. Bu da saçların duşta güzel bir şekilde yıkanmasıyla başarılabiliyor. Çoğu zaman yağın tamamen gitmesi için saçların en az 2 kere yıkanması ve çok iyi bir şekilde durulanması gerekebiliyor. Bütün gece saçlar neme doyduğu için özellikle yağlanmaya meyilli saç derilerinde nemlendirici etabı pas geçilebiliyor.

Hair slugging için en iyi ürünler

HOMEMADE AROMATERAPİ
Saç Bakım Yağı
KEŞFET
MİSBAHÇE
Jojoba Yağı (Soğuk Sıkım)
KEŞFET
THE SIM CO.
Marula Oil
KEŞFET


Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP