Akne problemleri yaşayan, yağlı cilt tipine sahip olanların en büyük korkusu yüzü daha da yağlandıracağına inanılan yüz yağlarıdır. Bu durum bazı yüz yağları için doğru olsa da, oldukça etkili olan ve gözenek tıkamayan yağların faydalarından mahrum kalmanıza yol açabilir. Bitki bazlı yağlar içlerinde temel yağ asitleri, vitaminler, antioksidanlar bulundurur ve bu sayede cildin elastikiyetini arttırır, cilt bariyerini güçlendirir, güneşin zararlı UV ışınlarından ve çevresel faktörlerinden korurlar. Buna ek olarak gözenek tıkamayan yağlar akneli ciltlerin dengelenmesine, sivilce oluşumunun engellenmesine ve cilt lekelerinin azalmasına yardımcı olurlar.

İlginizi çekebilir: Cilt Bakımında Soğuk Sıkım Yağlar

Gözenek tıkayan ve tıkamayan yağlar ne demek?

Herkesin cilt tabakasında bulunan gözenekler, cildin nefes almasını ve ter, yağ gibi atıkların dışarı atılmasını sağlarlar. Eğer cilt yenilenmesi sırasında çıkan ölü deriler yeterince hızlı atılamaz ve gözeneklerin üzerinde kalmaya devam ederse yağ, ter ve kir gözeneklerde birikebilir. Bu tıkanmalar akne, siyah ve beyaz nokta gibi cilt problemlerine neden olur. Bu durum yüze sürülen bazı krem ve yağlar ile daha kötüleşebilir. Komedojenik olarak adlandırılan bu ürünler cildi sebum üretmeye daha yatkın olan kişilerde akne oluşumuna neden olabilir. 

Komedojenik yağları komedojenik olmayan yağlardan ayırmak akneye meyilli ciltlerin de bitkisel yağların gücünden faydalanabilmelerinin ilk adımını oluşturur. Mineral yağlar bir başka değişle petrol türevi yağlar bu listenin en başında gelirken bitki bazlı yağlardan Hindistan cevizi yağı, shea yağı, kakao yağı, palmiye yağı ve keten tohumu yağı gözenek tıkayan doğal komedojenik yağları oluştururlar. Burada unutulmaması gereken nokta, komedojenik yağların kötü veya zararlı olmayışlarıdır. Yağlı ciltlerde akne oluşumunu tetikleyebilecekken kuru ve normal ciltlerde, özellikle kış aylarında, mucizeler yaratabilirler. 

Komedojenik olmayan yağlar ise her cilt tipi gibi akneye yatkın ciltlerin rahatlıkla kullanabileceği doğal içerikli ürünlerdir. Yine de her diğer güzellik ürünü gibi ilk önce cildin küçük bir bölgesinde yağı denemek ve eğer sonuçlardan memnun kalınırsa tüm yüze uygulamak bitkisel yağları bakım rutinine dahil etmenin en güvenli yolu olacaktır. 

Gözenek tıkamayan yüz yağları 

Kuşburnu yağı

İçinde doğal olarak Omega-6 yağ asidi bir diğer ismiyle linoleik asit bulunduran kuşburnu yağı yapılan klinik araştırmalara göre akne oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor. Cildi nemlendirirken yağ dengesini düzenleyen kuşburnu yağı kuru ciltleri daha az kuru, yağlı ciltleri ise daha az yağlı yapıyor. İçinde bol miktarda A vitamini bulundurması yağın cilt üzerinde rejeneratif yani yenileyici bir etkisi olmasını sağlıyor. Kuşburnunun bu özelliği sayesinde cilt tonu eşitleniyor, akne izlerinin ve yaraların iyileşmesini hızlanıyor, cildin elastikiyeti artarken hızlanan hücresel yenilenme sayesinde yaşlanma etkilerinde azalma meydana geliyor. 

Skualen

Yüzüne yağ sürmekten çekinenlerin başlangıç yağı olarak kullanabilecekleri skualen komedojenik olmamasının yanı sıra oldukça kararlı bir bileşik. Doğal bir antioksidan olan skualen çoğunlukla hayvansal bazda üretilse de bitkisel bazlı olanlar çok daha dengeli bir yapıda oluyor. Çok iyi bir nemlendirici olan skualen nemi ciltte hapsediyor, yaraların iyileşmesini hızlandırıyor, cilt lekeleri, UV ışınları ve yaşlanma belirtileri ile savaşıyor.  

Kenevir tohumu yağı

Bütün bitkisel yağların içinde en az komedojenik etkiye sahip olan kenevir tohumu yağı ise kuşburnu yağı gibi içerdiği linoleik asit ile akne oluşumuna neden olan gözenek tıkanmasını engelliyor. 

Üzüm çekirdeği yağı

Yüksek miktarda linoleik asit ve E vitamini içeren üzüm çekirdeği yağı cildi nemlendirirken yağ dengesini düzenliyor ve akne tedavisinde rahatlıkla kullanılabiliyor. Diğer tüm yağlara oranla daha hızlı bozulabilen üzüm çekirdeği yağını karanlık ve soğuk bir yerde saklamaya dikkat edilmeli. 

Jojoba yağı

Cildin doğal yağ dokusuna oldukça benzediği için diğer bitkisel yağlardan ayrılan jojoba yağı cilde uygulandığında sebum dengeleyici özelliğe sahip oluyor. Yağ üretimi dengelenen ciltte ise daha az gözenekler tıkanıyor ve akne oluşumu azalıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise jojoba yağını yüzde yüz doğal, soğuk sıkım halde satın almakta yatıyor. 

İlginizi çekebilir: Jojoba Yağının Faydaları: 8 Adımda Doğal Güzellik

Yeşil çay ağacı yağı

Antimikrobiyal ve anti inflammatuar etkilere sahip yeşil çay ağacı yağı akneye yatkın ciltlerin kullanabileceği ürünler listesinin en üst sıralarında geliyor. Sivilce oluşumuna neden olan bakterilerle savaşırken aynı zamanda içilen antibiyotikler gibi cildin zararlı bakterilere karşı bağışıklık geliştirmesini sağlıyor. Oldukça yoğun olan yeşil çay ağacını direkt olarak yüze sürmemek ve başka komedojenik olmayan bir yağ veya nemlendirici ile seyrelterek uygulamak gerekiyor. 

Ayçiçek yağı

İçerisinde linoleik asit bulunduran ayçiçek yağı, yeşil çay ağacı gibi seyreltilmesi gereken bitkisel yağlar ile eşleştirilebilecek en iyi taşıyıcı içeriklerden birisini oluşturuyor. Cilde ihtiyaç duyduğu nem desteğini içerdiği zengin yağ asitleri ile sağlarken gözenekleri tıkamıyor ve etken maddelerin daha iyi çalışması için alan yaratıyor. 

 
 


Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP