Düzenli olarak, meditasyon veya nefes çalışmaları gibi bir mindfulness pratiğini yapmaya başladığınızda hayatınızda ilginç değişimler yaşandığını fark edebilirsiniz. Sezgileriniz kuvvetlenebilir, sabrınız artabilir, kararlarınız daha isabetli hale gelebilir. Dünyaca ünlü meditasyon eğitmeni Light Watkins için normalde meditasyon ile ilişkilendirmeyeceğimiz bu güzel ama şaşırtıcı değişimler, aslında mindfulness pratiklerinin yaşamın her alanını dönüştürebilme gücünü kanıtlıyor. Watkins, kişisel ve profesyonel deneyiminden yola çıkarak düzenli mindfulness pratikleri edinen bir kişinin aşağıdaki 8 yaşam tarzı değişimini deneyimleyebileceğini söylüyor.
Light Watkins kimdir?
Light Watkins, bir Vedik meditasyon eğitmeni, konuşmacı ve 4 kere çok satanlar listesine oturmuş Bliss More, Knowing Where to Look, Travel Light ve Inner Gym kitaplarının yazarıdır. Misyonu herkesin yaşama amacını bulmasına rehberlik etmektir.
Mindfulness pratikleri hayatımızı ne yönde değiştirir?
Light Watkins’e göre düzenli olarak meditasyon yapmaya başlayan kişinin hayatında hiç beklenmedik değişimler yaşanabilir. Bu değişimler aşina olduğumuz stres yönetiminin ötesine geçip kötü alışkanlıkların yavaş yavaş yok olmasına, köklü negatif düşünce kalıplarının teker teker yıkılmasına yardımcı olabilir. Böylesi büyük değişimler yaşamak için her gün sadece kısa bir meditasyon yapmak yeterli gelebilir. Peki mindfulness pratikleri hayatımızı nasıl pozitif şekilde biçimlendirebilir?
1. Daha erken uyanmaya başlarsınız.
Düzenli olarak mindfulness pratikleri yapmak, uyku kalitesinin artmasını sağlar. Bu da kişinin yeterli uyku aldıktan sonra doğal olarak erken, dinç ve iyi bir ruh halinde uyanmasına yardımcı olur. Bir domino etkisi içinde bir gece önceden dinlenmiş şekilde uyanmak, uykuların daha düzenli olmasına, uyuma-uyanma saatlerinin benzer ilerlemesine dönüşür. Dünyaca ünlü Fonksiyonel Tıp Doktoru Mark Hyman’a göre bile meditasyon, sinir sistemimizi uykudan 5 kat daha fazla dinlendirir.
2. Daha az alkol kullanmaya başlayabilirsiniz.
Birçok kişi alkole geçici süreliğine stres seviyelerini azalttığı için başvurur. Nitekim uzun vadede alkol bir antidepresan olarak değil, depresan olarak çalışır. Düzenli bir mindfulness pratiği izlemekse sürdürülebilir şekilde stresin azaltılmasını, iyi ruh halinin desteklenmesini sağlar. Bu da kendini daha iyi hissetmek için tüketilen alkol miktarının azalması ile gösterir.
3. Daha sabırlı olursunuz.
Meditasyon yapmak zamana dair bakış açımızın değişmesine yardımcı olur. Her geçen saniyenin farkına varmamızı, içinde bulunduğumuz anın tadını çıkarmamızı sağlar. Daha önceleri canımızı sıkan veya sabrımızı taşıran olaylar; uzun bir sırada beklemek, planlarımızın son saniye iptal olması, partnerimizin bir türlü bizi anlamaması, bizi daha az çileden çıkarmaya başlar.
4. Daha az yapıp daha çok başarı elde edebilirsiniz.
Dinlenmek, yüksek performansın anahtarıdır. Yorgun, uykusuz, hasta olduğumuz zamanlarda normal şartlarda kısa sürede halledebileceğimiz bir işi yapmak daha uzun sürebilir. Severek yapabileceğimiz bir işi ayaklarımızı sürerek yapmaya başlayabiliriz. Kaliteli uykunun yanı sıra düzenli mindfulness pratikleri kaliteli dinlenebilmemizi sağlar. Bu da yapacağımız işleri daha büyük bir zindelik ve zihin açıklığı ile yapmamıza, odağımızı daha uzun süre koruyabilmemize yardımcı olur. Daha az efor sarf ederek veya zaman harcayarak daha çok iş halletmeye başlarız.
5. Sürekli güzellikleri kaçırıyormuş gibi hissetmeyi bırakırsınız.
Light Watkins’e göre FOMO yani sürekli bir şeyleri kaçırıyormuş gibi hissetme duygusu aslında mutluluğa yanlış bir perspektiften yaklaşmamızdan kaynaklanır. Eğer mutluluğa ancak belirli deneyimler yaşadıktan sonra erişebileceğimizi düşünüyorsak bu herhangi bir güzel teklifi veya planı kaçırdığımızda FOMO duygusu yaşayacağımız anlamına gelir. Öte yandan mindfulness pratikleri kişiye şimdiki anda kalmayı, o anın güzelliğini fark edebilmeyi öğretir. Anda kalabilmenin değerini anladıkça planlar kaçtığında veya teklifler reddedildiğinde daha az çaresizlik, öfke ve kıskançlık hissederiz. Mutluluğun bulunduğumuz yerde, içimizden geldiğini biliriz.
6. Mutluluğunuzu dışarıda aramayı bırakıp içinize dönersiniz.
Modern yaşam mutluluğu somut başarılar, ilişkiler, kazançlar ile ölçer. Nitekim gerçek ve sürdürülebilir mutluluk kişiyi dıştan içe değil, içeriden dışarıya doldurur. Mindfulness pratikleri, hepimizin içsel mutluluğunu keşfetmesinde bir aracı olur. Dış faktörlere ihtiyaç duymadan, sadece kendimiz olarak mutlu olabileceğimizi bize gösterir. Düzenli meditasyon pratiği yaparak sürekli değişen yaşam koşullarına rağmen mutlu kalabildiğimizi fark ederiz. Olayları, kişileri daha az kontrol etmeye çalışır, mutluluğumuzun içimizden geldiğini biliriz.
7. Kendinize daha çok güvenmeye başlarsınız.
Meditasyon sırasında zihnimiz ile baş başa kalırız. İlk zamanlarda tüm endişelerimiz, öz güvensizliklerimiz, kendimizle negatif konuşmalarımız su üstüne çıkmaya başlayabilir. Böyle yoğun anlarda yeniden nefesimize ve bedenimize odaklanmayı başarabilirsek düşüncelerin de akıp gitmesine, adeta kendi kendine filtrelenmesine izin veririz. Böylece, yavaş yavaş gerçek iç sesimizi keşfetmeye, içgüdülerimizle bağ kurmaya, sezgilerimize kulak verebilmeye başlarız. Gündelik yaşamımızda ne zaman öz sabotaj yapıyoruz, ne zaman öz eleştirinin dozunu kaçırıyoruz fark edebilir, negatif iç sesimize kulak asmamayı tercih edebiliriz. Bu sayede öz güvenimizi inşa edebilir ve koruyabiliriz.
8. Daha hızlı kararlar alabilirsiniz.
Light Watkins’e göre meditasyon yapmak, algısal keskinliği arttırır. Keskinleşen duyularımız ve güçlenen sezgilerimiz sayesinde çevremizi daha detaylı şekilde algılayabilmeye, küçük farkları dahi ayırt edebilmeye başlarız. Bu sayede özellikle kritik anlarda daha hızlı ve doğru şekilde karar verebiliriz. Kendi duyularımız ve içgüdülerimizle hareket etmeye başladığımızda her kararımızı çevremize danışma veya başkalarının fikrini alma ihtiyacımız azalır. Bizim için en doğru kararı ancak kendimizin verebileceğini öğreniriz.