Temposu yüksek bir şehirde yaşamanın hayatlarımız üzerinde ciddi anlamda şekillendirici bir etkisi olduğu aşikar. Hayatın akış hızı yükseldikçe pratiklik önem kazanıyor. Ve bu pratikliği hayatımızın her alanında istiyor, arıyoruz. Beslenme şeklimiz de hiç şüphesiz payını alıyor bu durumdan. Instagram’da keşfettiğimiz şekersiz enerji topları veya glutensiz kraker markası tavsiyesi vermeden bir gün geçirmez olduk; ne de olsa pratik ve sağlıklılar.
Peki bu durum sizin, benim yaşadığımız bir fenomen mi yoksa büyük ölçekte de karşılığı olan bir durum mu? Nutraceuticals World’un yayınladığı, 5000’e yakın uzmanın bildirdiği görüşlerden yola çıkılarak hazırlanan 2019 Beslenme ve Yemek Trendleri raporuna bakınca aslında yukarıda bahsettiğimiz deneyimin toplum bazında yaşadığımız bir fenomen olduğunu görüyoruz.
Raporda hepimize aşina gelen trendlerin altı çizilmiş:
- İlave değil genel anlamda şekersizliğe vurgu,
- Yağlı tohumların önemi,
- Atıştırmalıkların ana öğün çözümü olarak tüketilmesi.
Yeni nesil beslenme alışkanlığı: Grab-and-go!
Resme, bir de özellikle büyük şehirlerdeki yüksek tempoyu ekleyince yolda, arabada, metroda tüketime yatkın ‘grab-and-go’ tarzı atıştırmalıkların ana öğünlerin yerini hızla almaya başladığını okumak hiçbirimizi şaşırtmıyor.
Bu durumun en önemli çıktılarından bir tanesi, bu trendler yükselip yaygınlaştıkça atıştırmalıklara dair tüketicinin beklenti çıtasının yükselecek olması. Madem atıştırmalık dediğimiz kısa bir kaçamak ya da açlık krizini bastırmalık bir iki lokma olmaktan çıkıp öğün yerine geçecek, o zaman tüketeceğimiz ‘atıştırmalık’ bizi doyurmak veya nefsimizi köreltmekle kalmasın, vücudumuzu gerçek anlamda beslesin, ‘temiz’ olsun, sağlıklı olsun istiyoruz ve istemeye devam edeceğiz.
Uzun zamandır süregelmekte olan ‘Ne yediğimizi bilelim’ yaklaşımının atıştırmalık dünyasındaki yansıması, marketlerdeki atıştırmalık bölümündeki arayışımızı çok daha keskinleştirdi. Bu ‘çok eleyip sık dokuyan’ yaklaşımın doğal bir sonucu olarak da, hiç olmadığı kadar çok meyve barlar, müsli barlar, kuru meyve ve kuruyemiş karışımları çıkıyor karşımıza.
Tam da bu ihtiyacı görüp, organik yumurta ve organik tam tahıllı unla hazırlanan 5 çeşitle piyasaya çıkan 2Anne1Mutfak gibi, geleneksel marketlerin dışında da her gün yeni bir sağlıklı atıştırmalıklar, kraker, enerji topu üreticisi çıkıyor karşımıza. Çeşitlilikteki ve kalitedeki artış hepimizin yüzünü güldürüyor. Bu arada aklınızda bulunsun; ürünler 12 aydan itibaren bebekler için de uygun!