YAZAN: BAŞAK BİNGÜLLER

Uzmanlar bazı kavramları daha sık kullandığında kavramlar toplum diline hızlıca yerleşiyor. Toksik kelimesi de bunlardan biri. Anlamı “zehirli” olan toksik kelimesinin, toksik ilişkiler, toksik düşünceler, toksik kültür gibi tanımlamalarda kullanıldığını görüyoruz. Bu açıdan bakınca toksik kelimesi birlikte kullanıldığı kelimeyi zehirli hale getirdiği için mutlaka ondan kurtulmamız gerekiyor. İçimizdeki bize ait olmayan ve bizi zehirleyen toksik düşüncelerden kurtulmak için öz farkındalık panzehirini kullanabileceğimiz kitap önerilerini Bloom Kitap Kulübü haziran ayı için derledik. 


Rahatlama Kitabı – Matt Haig

Hayatımızda bir değişiklik yapmak istiyorsak ilk yapmamız gereken kendimizi anlamaya çalışmaktır. Var olan sorunun kaynağına inmeden bırakmak istediğimiz alışkanlıklardan, toksik düşüncelerden kurtulamayız. Bunun için önce biraz rahatlamalı ve sakince ilk yapmamız gereken şeyin bu olduğunu kendimize inandırmalıyız. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz çok satan kitapların yazarı Matt Haig’in yeni çıkan Rahatlama Kitabı bu çerçevede adına yakışır bir içerik sunuyor. Yazarın “Suyun Üstünde Kalmamı Sağlayan Düşünceler” olarak adlandırdığı kitap, okudukça içimize temiz hava çekmek gibi rahatlama hissi bırakıyor. Birçok kısa bölümün yanında uzun bölümlerin de yer aldığı bu kitapta yazarın deneyimlerinden faydalanarak yazdığı listeler, özdeyişler, alıntılar, vaka çalışmaları ve hatta yemek tarifleri bulacaksınız. Matt Haig’in dediği gibi “Bu kitap da hayat kadar karmaşık” ama bunu kabul ettiğimizde müthiş rahatlatıyor! 


Normal Efsanesi – Dr. Gabor Maté

Zihinsel sağlığı, sosyal çevre etkisi ve gelişim ihtiyaçları ile bir bütün olarak ele alan ve psikoterapi denince tüm dünyada akla gelen ilk isimlerden olan Gabor Maté, oğlu Daniel Maté ile yazdığı bu kitapta sağlık ve esenliğin modern bir saplantı haline gelmesini irdeliyor. Milyarlarca dolarlık sağlık ve estetik üzerine kurulu düzenin hep daha iyisini, daha “normal”ini arayan insan toplulukları yaratarak kolektif sağlığın kötüye gitmesine nasıl neden olduğunu örneklerle anlatıyor. Modern toplumun yarattığı bu toksik kültürün beraberinde getirdiği travmalar, hastalıklar ve iyileşme önerileri Gabor Maté’nin Normal Efsanesi kitabında tüm detaylarıyla yer alıyor. Hepimizin farkında olmadan normalleştirdiği durumların aslında nasıl anormal olabileceğini detaylandıran bu kitap, bizi hasta eden şeylerle ilgili efsaneleri de çürütüyor.


Toksik Düşüncelerden Nasıl Kurtuluruz? – Sandra Ingerman

Dünyaca tanınan şamanik rehber Sandra Ingerman, Toksik Düşüncelerden Nasıl Kurtuluruz? kitabında yalın ve anlaşılır bir dille kendi içimizde ürettiğimiz ve çevresel etkilerle hayatımızda var ettiğimiz toksik düşüncelerle ilgili farkındalığımızı arttırıyor. Bununla birlikte farkındalığımızı nasıl şekillendirebileceğimize dair pratikler de öğretiyor. Yazarın şamanik bakış açısıyla toksik düşüncelerden kurtulma önerileri, Mahatma Gandhi’nin “Dünyada görmeyi istediğiniz değişimin kendisi olun.” sözünü gerçekleştirme yolculuğuna dönüşüyor. Toksik tetikleyicileriniz, kendi hakikatiniz, enerjinizi nasıl dönüştürebileceğiniz hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu kitaptaki pratikler sırtınızı sıvazlayarak size rehberlik edecek. 


Özün Seni Uyandırsın – Şila Servet Yıldız 

Öz farkındalığınız artık bir dönüşüm yaratmanızın zamanı geldiğini içinizden fısıldıyorsa bu kitap yolculuğunuzda size eşlik edecek rehberlerden biri olabilir. Aynı zamanda yoga eğitmeni de olan yazar Şila Servet Yıldız, Özün Seni Uyandırsın kitabında okuru fiziksel bedenini, tüm duygularını ve düşüncelerini, nefesini, ruhunu, varlığını fark etmeye davet ediyor. “Kendinizi ulaşabileceğiniz en iyi versiyona getirmek ve tüm bunları anlamlı bir hayat yaşayarak deneyimlemek istiyorsanız doğru yerdesiniz.” diyerek kitabın çıkış noktasını belirten yazar, beden-zihin-duygu üçgenini temel alan sofrolojiden de bahsediyor. Kolay ve sürdürülebilir yoga ve meditasyon uygulamaları da bulabileceğiniz bu kitapta resimlerle anlatılan 9 tane de parmak yogası (mudra) uygulaması anlatılıyor. Bu kitap ışığında mutluluğu içinizde aradığınızda hayatınızda ortaya çıkacak yenilikler gerçekliğe kavuşan benliğiniz sayesinde mucize değil, özünüzün yansıması olacak.


The Joy of Well-Being – Colleen Wachob, Jason Wachob

Mindbodygreen’in kurucu ortakları Colleen ve Jason Wachob, sağlık yaşam tarzı dendiğinde temel düzeyde akla ilk gelen ne varsa aslında düşündüğümüz gibi olmadığını ortaya koyarak kişisel gelişim tanımımıza meydan okuyor. Günümüzde modern yaşamın gerekliliği gibi sunulan “sağlıklı yaşam ve kişisel bakım trendlerini” sorgulayan kitap, bu yaklaşımın aksine sağlıklı yaşam için bedenimizi ve ruhumuzu kandırmamıza gerek kalmadan neler yapabileceğimize odaklanıyor. The Joy of Well-Being, peşinden koştuğumuz esenlik ve iyi olma hali hedeflerinin aslında yakalamaya gerek kalmayacak kadar yakınımızda -içimizde- olduğunu fark ederek toksik düşünceler yaratma eğiliminden kurtulmak isteyenler için eğlenceli ve bilgilendirici bir kitap. 




Başak Bingüler

1987 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı lisans ve Halkla İlişkiler yandal eğitimi aldı. Ardından Anadolu Üniversitesi Medya ve İletişim bölümünü tamamladı. Kariyerine sektörel bir yayın grubunda sırasıyla Editör Yardımcısı, Editör ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak başladı. Daha sonra Kurumsal İletişim ve Pazarlama alanında yönetici...



BLOOM SHOP