Hepimizin uzun zamandır beklediği o güzel haber geldi. Almanya merkezli biyoteknoloji grubu BioNTech ve Amerikan ilaç devi Pfizer’ın beraber geliştirdikleri Covid-19 aşısı onay yolunda gerekli 3 aşamayı pozitif sonuçlarla geçti.

Final testine girilmeden önce çoğu aşının geçemediği, en önemli fazlardan biri olarak görülen 3.fazı yüzde 90 başarı oranıyla geçen BioNTech aşısı yakaladığı büyük başarı ile tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Normalde 7-8 yılda ancak tamamlanan aşı fazlarını 1 sene içinde tamamlayan 40 kişilik BioNTech takımı “Işık Hızı Projesi” ismiyle anılıyor.

Bu hayal ekibin başında ise Türk-Alman bilim insanı bir çift bulunuyor. BioNTech’in kurucu ortakları ve immünoterapi uzmanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, daha önceleri tüm ilgilerini kanserli hastaların tedavilerine veriyorlardı. Bilimsel çalışmalarında rolü, DNA’mızdaki genetik kodu sentezlemek, taşımak ve yorumlamak olan RNA’yı anahtar protein hücrelerini üretmesi ve bağışıklığın kanserli hücrelerle savaşmaya başlaması için kullanıyorlardı.

İlginizi çekebilir: Grip ve Zatürre Aşıları Covid-19’dan Koruyor mu?

Aşının bulunma süreci 

2020’nin başında Wuhan’da çıkan Covid-19 pandemisini gazetelerde okuyan Şahin durumun kötüleşeceğini ve ileri zamanlarda aşıya çok ihtiyaç duyulacağını hemen fark etmiş. Kanserli hastaların tedavisinde uyguladıkları RNA çalışmalarının, Covid-19 gibi bir hastalık için de kullanılabileceğini düşünen Şahin ve Türeci ekipleriyle beraber aşı çalışmalarına başlamış.

Almanya mayıs ayında karantinaya girdiklerinde çalışmalarının karşılığını 20 farklı aşı adayı ile almışlar.

“BioNTech olarak, kendi başımıza da aşıyı bulurduk ama dağıtımda problemler yaşardık.” diyen Şahin’e, aşı çalışmalarını inceleyen Pfizer yüksek miktarlarda fon vererek ortak olmuş.

BioNTech’in Covid-19 aşısı adayı nasıl çalışıyor?

3.fazı geçen ilk aşı diğer çalışmalara göre çok farklı ve yeni bir teknoloji ile çalışıyor. İnsanların bağışıklık sistemlerini eğitmek üzere koronavirüsün genetik kodundan bir parçanın kullanıldığı BioNTech aşısı, vücudumuzda Covid-19 ile savaşacak protein hücrelerinin üretimini tetiklemeyi amaçlıyor.

Gerekli onaylar son aşamada alınırsa yıl bitmeden 50 milyon doz, 2021 sonuna kadar da 1,3 milyar doz aşı dağıtılması planlanıyor. Aşı, kasımın üçüncü haftası ABD ve Avrupa İlaç İdarelerine sunulacak. 

İlginizi çekebilir: Prof. Dr. Metin Özata’dan Covid-19 Süresince Bağışıklığı Güçlendiren Beslenme Önerileri ve Gıda Takviyeleri

Türk-Alman rüya takımı

Şahin ve Türeci 1960’larda Türkiye’den Almanya’ya “misafir işçi” olarak göçen “Gastarbeiter” ailelerinin çocukları. Almanya’da doğan, Türk kültürü içinde büyüyen Şahin’in babası Ford fabrikasında çalışırken kendisi Cologne Üniversitesi’nde tıp okumuş.

Türkiye’de doğup ailesiyle 4 yaşında Almanya’ya taşınan Türeci ise doktor babasını örnek alarak tıp eğitimi almış. BBC’de yayınlanan makaleye göre 2002 yılında evlenen çiftin düğün gününde bile Şahin laboratuvarda çalışmayı sürdürmüş.

2008 yılında insanlara yardım edebilmek için kurdukları BioNTech’in Covid-19 aşı yarışındaki başarısı Berlin merkezli gazete Tagesspiegel’a göre Almanya’da senelerce ayrımcılık gören, “eğitimsiz, alt kademe manavcılar” olarak tipleştirilen Türk göçmenlerin verilebileceği en iyi cevap.

İlginizi çekebilir: Dr. Nazlı Şenyuva ile Covid-19’a Karşı Alınması Gereken Önlemler



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP