YAZAN: DİLAN GÜNAÇTI

Yoganın derinliklerinde yer alan arınma teknikleri, bedensel ve zihinsel sağlığı iyileştirmek, ruhsal dengeyi sağlamak ve içsel huzuru bulmak amacıyla geliştirilmiştir. Kriya uygulamaları, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı destekleyerek çeşitli faydalar sunan kadim bir sistemidir. Peki, Kriya nedir, nasıl uygulanır ve sunduğu faydalar nelerdir? Bu yazıda Kriya tekniklerini detaylı bir şekilde inceleyerek yoganın bu önemli boyutunu keşfedeceğiz.


Kriya nedir?

Kriya, Sanskritçe kökenli bir terimdir ve genel olarak “eylem”, “iş”, “pratik” veya “ritüel” anlamına gelir. Yoga ve meditasyon bağlamında, kriya, bedeni ve zihni arındırmak, enerji akışını düzenlemek ve ruhsal gelişimi teşvik etmek için yapılan belirli teknik ve uygulamalara denir. Enerjiyi yönlendiren bir dizi nefes, hareket ve meditasyon tekniğini kapsar. Kriya uygulamalarına, özellikle Hatha Yoga ve Kriya Yoga gibi sistemlerde yer verilir. Kriya teknikleri, genellikle bedenin ve zihnin içsel temizliği, farkındalığın artırılması ve enerjinin yükseltilmesi için kullanılır.

Kriya’nın amacı nedir?

Kriya tekniklerinin amacı, kişinin enerjisini ve bilinç düzeyini yükseltmek, beden ve zihni arındırmak, stres ve negatif enerjiden kurtulmak ve ruhsal farkındalığı artırmaktır. Kriya pratiği, fiziksel sağlığı iyileştirmenin yanı sıra zihinsel sakinlik ve içsel huzuru teşvik eder. Bu teknikler, genel olarak yoga pratiğinin temel bir parçasıdır.

Kriya’nın türleri nelerdir?

Hatha Yoga’da Shatkarma olarak bilinen altı geleneksel arınma pratiği vardır. 6 temel arındırıcı Kriya olarak kabul edilen bu pratikler; Kapalabhati, Neti, Dhauti, Trataka, Basti, Nauli’dir. Bu altı yogik Kriya’nın uygulama teknikleri ve sağladıkları faydalar farklıdır. Bu teknikler, bedenin temizlenmesi ve enerji kanallarının (nadiler) açılması için tasarlanmıştır. Ayrıca bedenin sağlığını iyileştirmek ve zihinsel berraklığı artırmak amacıyla kullanılır. Şimdi bu tekniklerin her birine daha yakından bakalım.

Kapalabhati

Ön beyin bölgesi temizliği için kullanılan Kapalabhati, hızlı ve güçlü nefes verme hareketleriyle yapılan bir pranayama (nefes) tekniğidir. Yogada sıkça kullanılan bu nefes tekniği, zihinsel netlik sağlarken bedeni de canlandırır, akciğerleri temizler ve zihinsel netlik sağlar. Kapalabhati, aynı zamanda bedeni ısıtmak ve toksinleri atmak için de etkilidir. Bu nefes uygulamasını denemek için rahat bir pozisyonda oturun. Sırtınızı dik tutun, omuzlarınızı gevşek bırakın. Burnunuzdan karın bölgenizi dolduracak şekilde derin bir nefes alın. Nefes aldıktan sonra, hızlı bir şekilde burundan nefes verin. Bu esnada karın kaslarınızı içe doğru çekin. Nefes verme işlemi, kısa ve kesik olmalıdır. Nefes almayı doğal bir şekilde yaparak devam edin. Nefes vermeyi hızlı bir şekilde yaparken, nefes almayı aralarda rahatlatıcı bir şekilde gerçekleştirin. Yeni başlayanlar için 20-30 tekrar ile başlayın. İlerleyen aşamalarda tekrar sayısını yavaşça artırabilirsiniz. Başınızın dönmesine veya nefes darlığına neden olacak kadar hızlı yapmamaya dikkat edin. Hızınızı yavaş yavaş artırabilirsiniz.Uygulamanızı tamamladıktan sonra birkaç derin nefes alarak vücudunuzu dinlendirin. 

Neti

Neti, burun kanallarını temizlemek için kullanılan bir tekniktir. En yaygın kullanılan yöntemi Jala Neti’dir ve bu teknikle ılık tuzlu su, özel bir kap (neti pot) kullanılarak bir burun deliğinden içeri alınır ve diğer burun deliğinden dışarı çıkarılır. Solunum yollarını temizler, alerji ve sinüs problemlerini hafifletir, zihinsel berraklığı artırır ve odaklanmayı geliştirir.

Dhauti

Dhauti, sindirim sistemi ve midenin temizlenmesi için kullanılan bir dizi tekniktir. Farklı türleri vardır ancak en yaygın olarak Vastra Dhauti (bez kullanarak temizleme) ve Vaman Dhauti (ılık tuzlu su içip kusarak temizleme) uygulanır. Sindirim sistemini arındırır, toksinleri temizler, sindirim sorunlarını hafifletir.

Trataka

Trataka göz temizliğidir. Bunun için uygulanan meditasyon tekniği kişinin konsantrasyon gücünü arttırır. Meditasyonu denemek için bir mum yakın ve göğsünüzle aynı yüksekliğe yerleştirin. Meditasyon pozisyonunda oturun ve gözünüzü kırpmamaya çalışarak mumun alevine bakın. Alevin en parlak olan en üst kısmına odaklanın. Bir süre sonra gözlerinizi nazikçe kapatın ve zihnin çizdiği alev görüntüsüne konsantre olun.

Nauli

Nauli, karın kaslarını güçlendirmek adına yapılır. Bu işlem karın kaslarını yatay ve dikey olarak hareket ettirmeyi içerir. Nauli, kasların dalgalar halinde hareket etmesini ifade eden, tekne anlamına gelen Sanskritçe “Nau” kelimesinden türemiştir. Bu Kriya’da karın kasları hareket ettirilirken nefes almak, nefesi tutmak, nefes vermek önemli rol oynar.

Basti

Kaynaklarda Vasti olarak da geçebilen bu teknik, bağırsakların temizlenmesi için kullanılır ve su veya hava kullanarak kolonun arındırılmasını içerir. Geleneksel olarak suyun vücuda çekilmesi ve ardından bağırsakların temizlenmesi için yapılan bir çeşit doğal lavman yöntemidir. Ayda bir kere yapılması önerilir ve faydaları arasında kabızlık ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelmesi ve iştahı artırması yer alır. 

Kriya tekniklerinin faydaları nelerdir?

Kriya teknikleri hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. Bu uygulamalar, bedeni arındırarak toksinlerin atılmasına yardımcı olurken, sindirim ve bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Sonuç olarak, daha sağlıklı bir vücut ve dinç bir yaşam mümkün hale gelir.

Kriya, nefes kontrolü ve meditasyon yöntemleriyle zihinsel sakinlik, konsantrasyon ve farkındalığı artırır. Bu sayede stres seviyeleri düşer ve genel ruh hali iyileşir. Ayrıca, enerji seviyelerini yükselterek bedenin enerji akışını düzenler; bu durum günlük hayatta karşılaşılan yorgunluk hissini azaltır.

Kriya uygulamaları, bireyin içsel huzurunu bulmasına ve ruhsal gelişim yolunda ilerlemesine katkıda bulunur. Sonuç olarak, Kriya teknikleri, fiziksel sağlığı iyileştirirken zihinsel ve ruhsal dengeyi sağlamak için etkili bir araçtır.



Dilan Günaçtı

1998 yılında İzmir’de doğan Dilan, lisede Türk Alman Kültür ve Eğitim Vakfı’nda eğitim gördü, lisansını ise Koç Üniversitesi'nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi üzerine yaptı. Pandemi ile birlikte kişisel gelişim ve meditasyona yönelirken, David Cornwell’den Mindfulness eğitimi alarak bilinçli farkındalık pratiği ve nefes teknikleri üzerine araştırmalarına devam etti. Editör olarak çeşitli...



BLOOM SHOP