Anneler günü yaklaşırken kendi annenize alabileceğiniz anlamlı bir hediye arayışında mısınız? YOUniversitynin eş kurucuları Sintia Mazon ve Özlem Comer bugünü kutlamak için bir anne ile kızının beraber yapabileceği en güzel workshop’u tasarladılar. Anneler ve Kızları” isimli bu çalışma en kutsal olarak değerlendirilen bu ilişkiye bilinçli ve yapıcı bir yerden bakmayı, çözümlenmemiş duygusal problemleri onarmayı ve bağı kuvvetlendirmeyi amaçlıyor. Workshop’a ve ataerkil toplum altında biz farkında bile olmadan zedelenen anne kız ilişkisine dair sorularımızı Sintia ve Özlem’e yönelttik.


Sintia ve Özlem sizi tanıyabilir miyiz?

Bizler Tamamlayıcı Tıp, Enerji Tıbbı ve Enerji Psikolojisi konularında 17 yıldan beri eğitim ve danışmanılık veren enerji terapistleriyiz. Ben, Sintia Mazon, aynı zamanda Tamamlayıcı Sağlık Bilimleri konusunda doktora sahibiyim. Bense, Özlem Comer, çalışmalarını ABD’de Fonksiyonel Tıp alanına entegre ettim. Bütünsel yaklaşımlarımızı gündelik yaşama uygulama yollarını aktarmak amacıyla 2011 yılında başlattığımız YOUniversity School of YOU Farkındalık Okulu’nun eş kurucularıyız.  

9 Mayıs’ta gerçekleşecek olan “Anneler ve Kızları” nasıl bir workshop?

“Anneler ve Kızları” ailesel enerji dinamikleri içerisinde özellikle anne kız ilişkisine odaklanacağımız, bu ilişki içerisinde oynadığımız rolü ve akışı engelleyen öğeleri ele alacağımız, herkesin eğer isterse annesiyle birlikte katılabileceği keyifli bir anneler günü etkinliği olarak tasarladık. Katılımcıların anneleri ise bizim davetlimiz olacak. 

“Annemizle olan ilişkimiz en temel ilişkimizdir, herkesle ve her şeye ilişki kurma şeklimizin kaynağıdır.” diye açıklıyorsunuz. Aslında annemizle kurduğumuz ilişki şu anda olduğumuz bizi şekillendirir mi? 

İlk bakım verenimizle kurduğumuz ilişki, bu kişinin kendisiyle kurduğu ilişkiden etkileniyor. Sinir sistemimizin gelişimi yaşadığımız ortamda birincil bakım verenle yani anneyle deneyimlediğimiz tecrübelerle şekilleniyor. Öz farkındalıktan yoksun yani oto pilottan hayatımızı idare ettiğimiz anlarda, erken çocuklukta öğrenilen bu ilişki kurma modeli bugünkü hayatımıza tabi ki de yansıyabiliyor. 

Anne – çocuk ilişkisinde alınan yaralar her yeni jenerasyonla bir soy aşağı aktarılır mı? Bir başka deyişle kendi annemizde gördüğümüz “hatalar” aslında onun da kendi annesi ile ilişkisinin bir sonucu mudur?

Evet, yaralarımız savunma mekanizmalarımızı yarattığından çocuk yetiştirirken bu öğrenilmiş davranışları onlara aktarabiliyoruz ve bu onlar için bir zemin hazırlayabiliyor. Fakat bu nesilden nesile aktarım konusunda unutmayalım ki kişi büyürken kendi hayat yolculuğunda kendi şifa cevabını da aradığı için, bir sonraki nesile sadece yarayı değil şifa cevabını da aktarmış oluyor.

Annelerimizin yaralarını nasıl fark edip, iyileştirebiliriz?

Biz annemiz de dahil hiç kimsenin yarasını iyileştiremeyiz. Ancak kendi yaralarımızı iyileştirebiliriz. Bunun etkisi onlara da yansıyacaktır.  

Peki kız çocukları anneleri üzerinde yaralar bırakabilir mi? Bu durumda anneler bu yaralardan nasıl etkilenir ve iyileşir? 

Hayatımızdaki herkes o anki algımıza göre bizlerde yara bırakabilir. Çocuklar ebeveynlerinin en büyük öğretmenleridir. Anneler kızlarıyla olan ilişkilerinde sorun yaşıyorlarsa anne, kendi özgür iradesiyle, bunu bir büyüme fırsatı olarak görerek kendine dönüp iyileşme kanallarına kapı açabilir. Bu iki nesilde birden şifalanma fırsatı yaratır. 

Erkekleri bu denli ayıran bir dünyada anneler kızlarını, kızlar da annelerini nasıl daha fazla güçlendirebilir, yükseltebilir ve koruyabilir? 

Anneler ve kızları hem kendi kadınlıklarını hem de birbirlerinin kadınlığını yüceltmeyi öğrenmeliler. Ataerkil toplumlarda kendi kadınlığımızı onurlandırmamak aktarılan kollektif yaralarımızdan biridir. Bu konuya etkinliğimizde geniş yer veriyor olacağız. 

“Anneler ve Kızları” eğitimine katılacak olanlara sizlerle beraber neler öğrenmeyi, keşfetmeyi veya ilişkilerinde neyi iyileştirmeyi bekleyebilir?

Bu etkinlikte hep birlikte farkında olmadan tutunduğumuz yaraları, bakış açılarını, inanç sistemlerinin sorumluluğunu üstlenmeyi öğreneceğiz. İlişkimizde kim olduğumuzu farkedip, yeni seçimler yapabilme özgürlüğümüzü hatırlayacağız. İkimizde anneler gününde iki belki de üç nesil birlikte bu etkinlikte buluşacağımız için çok heyecanlıyız. 



Burcu Erbaş

Burcu Erbaş, 2024 yılında Domus Academy Milano'da Visual Brand Design alanında yüksek lisansını, 2020 yılında ise Galatasaray Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi lisansını tamamladı. Live to Bloom'da dört yıldır içerik ve proje yöneticisi olarak görev yapan Burcu platformun görsel iletişiminde de aktif olarak rol alıyor. İyi yaşam alanında yazdığı içeriklerinde özellikle bütünsel...



BLOOM SHOP