Wellness sektöründe yaşanan gelişmeleri, öne çıkan trendleri ve ilgi çeken haberleri sizler için derledik.
Araştırmalara göre, mantar yemek depresyon ve anskiyete riskini azaltabiliyor.
The Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre mantar tüketimi, depresyon ve anksiyete için olan risk faktörlerini azaltabiliyor. Mantarlarda bol miktarda güçlü bir antioksidan olan ergotionein amino asidi ve potasyum minerali bulunuyor. Vücutta yüksek düzeyde, ergotioneine sahip olmak oksidatif stresin önlenmesine yardımcı oluyor ve bu da depresyon semptomlarını azaltabiliyor. Potasyum ise vücuttaki sinir sinyallerini düzenlemeye yardımcı olan bir mineral olması sebebiyle vücuttaki endişe riskini düşürebiliyor.
Kaynak: The Happy Broadcast
Doğum kontrol sorumluluğu yanlış cinsiyete yükleniyor.
Doğum kontrol yöntemleri, hormon takviyesi ve daha birçok etken kadınların omzuna yükleniyor. Biyolojik olarak bir erkek 9 ay boyunca her gün 9 kadını hamile bırakabiliyor ancak bir kadın 9 aylık süre zarfında sadece 1 kez hamile kalabiliyor. Bu durum kontrol edilmesi gereken unsurun sadece kadın bedeni olmaması gerektiğini gözler önüne sunuyor. Erkeklerin biyolojik yapılarının sorumluluklarını alması ve erkek bedeni adına doğum kontrol yöntemlerinin geliştirilip yaygınlaşması gerekiyor.
Kaynak: Kız Başına
Sağlıklı kalmak için her yaşta ne yenmeli?
Farklı yaşam evrelerinde öncelik verilmesi gereken yiyecek türleri konusunda bir fikir birliği bulunuyor. Uzmanların görüşlerine göre:
- 0-2 yaş aralığında yumurta, demir açısından zengin ve püreleştirilmesi kolay olan ıspanak ve brokoli, tam yağlı süt yoğurt ve peynir, yeşil yapraklı sebzeler,
- Yaş 2’den ergenliğe kadar yeşil yapraklı sebzeler, tohumlar ve yarım yağlı süt ürünleri,
- Genç yetişkinlik döneminde baklagiller ve yağsız et,
- 20’li yaşlarda B vitamini açısından zengin yiyecekler,
- 30’lu yaşlarda yüksek lifli yiyecekler,
- 40’lı yaşlarda antioksidan açısından zengin yiyecekler,
- 50’li yaşlarda doymuş yağ bulunmayan zeytinyağlı besinler ve kuruyemişler,
- 60’lı yaşlarda ise protein açısından zengin besinler
tüketilmesi gerekiyor.
Ayrıca uzmanlar, kalsiyumun sadece çocuklara değil 30 yaş üstü yetişkinlere de kemik sağlığını desteklemek için faydalı olduğunu söylüyor. Tüm yaş gruplarında ise işlenmiş, bol şekerli veya tuzlu, trans yağlı yiyeceklerden uzak durmak; çeşitli sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme düzeni oluşturmak gerekiyor.
Kaynak: The Guardian
Kadınlar, tüm Alzheimer vakalarının 3’te 2’sini oluşturuyor.
Fonksiyonel Tıp Uzmanı Sara Gottfried kadınlarda daha sık görülen Alzheimer’ın en büyük risk faktörlerinden birisinin kadınlardaki östrojen azalması olduğunu söylüyor. Östrojen yoksunluğunu artıran etkenler de kadınlardaki bunama riskini artırıyor. Örneğin; yumurtalıkların menopozdan önce alınması, hamilelik ve emzirme vücuttaki östrojeni azaltıyor. Aksine, bir aylık adet döngüsü ise Alzheimer riskinde %0.5’lik bir azalma sağlıyor. Kötü uyku, düşük fiziksel aktivite, kardiyovasküler hastalıklar, D vitamini eksikliği, bağırsak geçirgenliği, depresyon gibi etkenler ise her iki cins için de Alzheimer riskini artırıyor.
Kaynak: Sara Gottfried M.D.