YAZAN: BURCU ERBAŞ
FOTOĞRAF: HARPER’S BAZAAR

“Büyük Dörtlü” New York, Londra, Milano ve Paris’te bir önceki sene sunulan İlkbahar/Yaz Koleksiyonları 2023 moda trendlerini şekillendiriyor. Kültleşmiş moda evlerinden geleceği parlak yeni markalara kadar her tasarımcı 2023’e dair vizyonunu en yenilikçi şekilde sunmaya çalışıyor. Kim Kardashian, Paris Hilton gibi ünlü isimleri podyumda ağırlayan dev moda evleri bir yana, Bella Hadid’in üzerine canlı canlı elbise “spreyleyen” Coperni gibi niş markalar yaratıcı şovları ile herkesin radarına girmeyi başarıyor. Gerçek ağırlığı ise ortaya çıkan tasarımlar ve kombinleme biçimleri koyuyor. Bu sene tüm tasarımcılar arasında öne çıkan anlayış ise “giyilebilirlik” oluyor. Yaratıcı olduğu kadar eforsuz hissettiren, her ortama uyarlanabilen, iyi terziliğe sahip uzun ömürlü parçalar öne çıkıyor. Sonbahar/Kış trendlerinden çok uzaklaşmayan İlkbahar/Yaz trendleri de moda dünyasının sürdürülebilirliği gerçek anlamda benimseyebileceğine bir ışık yakıyor. Tüm bu olgular bir yana eğlence ve yaratıcılığa açık birçok yeni trend de yeni yılda hayatımıza giriyor.


Sadelik

Birkaç senedir süregelen minimalizm akımı 2023’te de popülerliğini koruyor. Gündelik yaşamda sıklıkla giydiğimiz parçaların iyi bir terzilik, lüks kumaş seçimleri ve yaratıcı şekiller ile yeniden yorumlandığı 2023’te yelekler, kumaş pantolonlar, düz kesim uzun elbiseler, midi etekler öne çıkıyor. Renk paleti ise çarpıcı beyazlar, cool siyahlar, lacivert, deve tüyü, safran kırmızısı tonlarında ilerliyor.

Göz alıcı parlak

Minimalistleri birkaç sezondur çok memnun eden moda haftaları bu sefer maksimalistleri de heyecanlandıracak! Her tür metalik kumaş; simler, pullar, payetler, kristaller ve lame 2023 itibarıyla yeniden gündeme geliyor. Yenilikçi dokuma metotları ile daha hafif bir yapı alan bu kumaşlar ile amaçlanan adeta vücutta akan “likit metal” bir görünüm elde etmek.

Motorcu stili

Kendini belki de en çok sokak giyiminde gösterecek 2023 moda trendi ise kesinlikle motorcu stili! Merkezine ikonik deri ceketi alan bu stilin geri kalan parçaları da yine siyah olmak koşulu ile mikro etekler, uzun çizmeler, işçi tulumları eskitilmiş kumaşlar, kalın gümüş aksesuarlar hatta Formula 1 logoları oluyor.

Çiçek deseni mi, optik illüzyon mu?

İlkbahar/Yaz koleksiyonlarının vazgeçilmezi çiçek desenleri neyse ki bu sene çok daha yaratıcı bir form alıyor. Çiçekler sadece baskı olarak değil adeta açarcasına kıyafetlerden taşıyor. 3D çiçekler üstleri, elbiseleri, kemerleri, kolyeleri süslüyor.

Yine yeniden: Kargo, kroşe, tığ örgüsü, denim

2022’ye damgasını vuran Y2K trendi 2023 moda sahnesinde kendine daha az bir yer bulsa da stilin demirbaş bir parçası öne çıkıyor: Kargo pantolonlar. 90’lı yıllarda olduğu kadar sportif durmayan bu yeni nesil kargo pantolonlar cepli ve bol kesimli biçimlerini korurken iyi bir terzilik ve kumaş seçimi ile şıklaşıyor.

Nostaljik örgüler; kroşe ve tığ 2023’te yeni ve seksi (!) bir hava kazanıyor. Natürel ton paletinden şaşmayan bu örgüler ilginç kesimler yaratmak, yenilikçi dekoltelere pencere açmak için forma sokuluyor. Örümcek ağını andıran, kasıtlı delikler taşıtan, ileri terzicilik ürünü bu örgüler bir diğer popüler trend olan transparan giyime de platform veriyor.

Modanın vazgeçilmezi kot her yıl olduğu gibi 2023’te de haklı yerini koyuyor. Bu sene farklılaşan kotun aldığı rahat, bol ve yumuşak hal. Neredeyse eşofmanı andıran kot pantolonlar, yeri süpüren paçalar, denim trençkotlar eforsuz ve rahat şıklığı gündelik giyime taşıyor.

Aksesuar ve ayakkabılar: Büyüyen çantalar, sadeleşen ayakkabılar, uzayan küpeler

Geçmiş yıllara Jacquemus sayesinde damgasını vuran mikro çantalar yerini 2023’te makro çantalara bırakıyor. İçine gerçekten de koymak istediğiniz her şeyi sığdırabilen büyük çantaları isterseniz omzunuzda taşıyabilir veya podyumlardan ilham alarak altından tutup belinize yaslayabilirsiniz!

Çantalar büyürken ayakkabılar küçülüyor! Birçok kişi için senelerdir büyük bir “fashion faux pas” yani moda hatası olan babetler geri dönüyor. Balerin modası ile ufak ama emin adımlarla moda sahnesine yükselen babetler 2023’te Mary Jane’e benzer bantlı kesimler, deri minimalist şekiller, lüks ipek kumaşlar, renkli baskılar ile görülüyor. Sokak stilinde kotlar ve mikro elbiseler ile kombilenecek babetleri bolca görmeye hazır olun!

Aksesuar modası başlı başına bir içeriği hak etse de İlkbahar/Yaz podyumlarında bir trend en az kıyafetler kadar baş döndürdü: Upuzun küpeler! Neredeyse omuzlara değen bu küpeler kendilerini her tarza uygun; minimal, şık veya maksimalist form ve materyallerde buluyor. Sakin bir kombini öne çıkarmak için bu 2023 trendini kolaylıkla günlük giyiminize uyarlayabilirsiniz!




Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP