Mükemmel bir dünyada maddi kaygıları bir kenara bırakıp sadece içsel dönüşümümüze odaklanabilirdik. Ancak içinde yaşadığımız modern toplumda böyle bir şansımız yok. Kaliteli ve dahası stressiz bir yaşam için para tasarrufu yapmak oldukça önemli. Fakat sabit harcamalar ve beklenmedik masraflar karşısında mali durumumuzu her zaman doğru şekilde yönetemediğimiz de bir gerçek.
Bu yazımızda para tasarrufunu daha eğlenceli ve çok daha az bunaltıcı hale getirmeniz için bazı önerileri bir araya getirdik. 20’lerinizde, 30’larınızda ve 40’lı yaşlarınızda kendinize nasıl hedefler koymanız gerektiğini bilerek, tasarrufu çok daha stressiz bir hale getirebilirsiniz.
20’li yaşlarda finansal hedefler
20’li yaşlarınızdaysanız, yapmanız gereken ilk şey finansal hayatınızın temelini atmaya odaklanmak. Borçlarınızı kontrol altına alın, bir bütçe oluşturun ve olabildiğince tasarruf etmeye başlayın. Gelirinizin düzeyine bağlı olarak aylık yüzde 5 – 10 arası bir tasarruf planı yapın.
Otomatik olarak para yatıracağınız bireysel emeklilik sistemleri de sizin için uygun olabilir. Üstelik bu sistemlerde biriktirmek için ayıracağınız paranın miktarını da bütçenize göre belirleyebilirsiniz. Şimdiden tasarruf yapmaya başlamak, kendinizi güvende hissetmenizi sağlayacaktır.
30’lu yaşlarda finansal hedefler
30’lu yaşlarınızdaki finansal hayatınız, yirmilerinizde kurduğunuz temelin üzerine dayanacaktır. Bu yaşlarda ideal olan, sağlam bir gelir planına sahip olabilmek ve daha çok tasarruf yapmak.
Bu yaş döneminde evlenmek, çocuk sahibi olmak, kendi işinizi kurmak ya da ev almak sizi heyecanlandırıyor olabilir. Tüm bu isteklerinizi gerçekleştirebilmek için finansal bir dayanağınız olmalı. Bu yüzden para tasarrufuna da devam etmeniz şart. Gelirinizle doğru orantılı olarak, biriktirdiğiniz para miktarını artırmayı hedefleyebilirsiniz.
40’lı yaşlarda finansal hedefler
40’lı yaşlarda, emekli olmanıza daha çok zaman olmasına rağmen, bu fikir sizin için oldukça cazip hale gelmeye başlar. Emeklilik birikimlerinizi kontrol edin. Yeterince birikiminiz var mı? Bu dönemde gelirinizin artması beklenir. Emeklilik döneminiz için ne kadar paraya ihtiyacınız olacağına dair bazı hesaplamalar yapın ve para tasarrufunuza da buna göre yön verin.