Çoğumuz kolajeni, kırışıklıklar ya da cilt bakım ürünlerinin pahalı bir bileşeni olarak biliyoruz. Fakat kolajen hakkında daha az bilinen diğer şey ise, kolajenin tüm vücudumuzun temel yapı taşı olması. Sizin için kolajen nedir, vücuda faydaları nelerdir, hangi besinler doğal olarak kolajen üretimini tetikler sorularını araştırdık!

Kolajen nedir?

Kolajen lifli protein ailesinden olan bir amino asittir ve en az 16 farklı türü bulunur. Her bir türü cilt, kemik, kıkırdak ve kaslarımızın yapısını oluşturmaya yardımcı olur. Vücut dokularına güç, esneklik ve dayanıklılık veren sert ve yapışkan bir kıvamdadır.

Kolajen faydaları

  • Kaslar ve bağlar için, esneklik ve iyileşme sağlar.
  • Cilt, saç ve tırnaklar için, kırışıklıkları ve deri çatlaklarını azaltır.
  • Kemikler için, kemik yoğunluğunun artmasını sağlar.
  • Kan damarları ve kalp için, yağ tabakasının azalmasını sağlar.
  • Sindirim sistemi için, aşırı geçirgen bağırsak sendromundan “Leaky Gut” kaynaklanan hasarlı bağırsak duvarının onarımına yardımcı olur.
  • Gözler için, kornea sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Kolajen içeren besinler

Vücudumuzun kendisi kolajen üretebilir. Ancak birkaç faktör var ki, bu önemli proteinin üretimini etkiler. Artan şeker tüketimi, stres, güneş ışığı ve sigara gibi faktörler kolajen üretimini yavaşlatır. Buna ek olarak, menopoz gibi hormonal değişiklikler de dahil olmak üzere normal yaşlanma süreci, vücudun kolajen üretme kabiliyetini doğrudan etkileyebilir. Araştırmalar, vücudun kolajen üretiminin 25-30 yaşlarından itibaren azaldığını göstermektedir. Kısaca, vücudumuzun sorunsuz çalışmasını sağlamak için düzenli olarak kolajen desteği almamız gerekmektedir.

1. C Vitamini

Vücudumuz glisin ve prolin adındaki iki amino asidi birleştirerek prokolajen oluşturur, böylece kolajen üretimi başlamış olur. Bu işlem esnasında C vitamini kullanır. Bu yüzden sağlıklı kemik gelişimi ve kolajen oluşumu için yeterli miktarda C vitamini almanız gerekir. C vitamini aynı zamanda, kolajeni azaltan serbest radikaller tarafından hasar görmüş hücreleri korur. C vitamini yönünden güçlü besinler ise biber, portakal, brokoli, çilek ve papayadır.

2. Prolin ve Glisin

Kolajen, önemli miktarda hidroksiprolin ve hidroksilizin amino asit içeren protein içerir. Prolin ve glisin içeren gıdaların tüketilmesi, sağlıklı kolajen oluşumuna katkıda bulunur. Hayvansal gıdalar; kemikli etler, balık ve yumurta amino asit içerirler. Özellikle yumurta beyazı, önemli miktarlarda glisin ve prolin içerir. Bitkisel besinlerden buğday rüşeymi de, iki amino asidin en etkili kaynağıdır.

3. Fitobesinler

Kolajenin yıkılmasını önlemeye yardımcı olan önemli bir besindir. Yeşil çayda bulunan fitobesinler, kolajen yapılarını korumak için gerekli olan besin maddelerini sağlar. Kırmızı renkli meyveler, kolajen yapıcı besinlerin diğer etkili kaynaklarıdır. Meyve bazlı fitobesin kaynakları arasında yaban mersini, kızılcık, kiraz ve ahududu bulunur.

Evde kolajen yapımı: Kemik suyu tarifi

Malzemeler

  • 1 kg. organik tavuk kemiği
  • ¼ su bardak sirke
  • 2 adet havuç, doğranmış
  • 1 adet soğan, doğranmış
  • 2 adet kereviz, doğranmış
  • Tuz, karabiber ve diğer baharatlar (isteğe bağlı)

Yapılışı

Organik tavuk kemiklerini (eğer daha önceden pişirilmemiş kemikler ise 180 derecelik fırında pişirin) bir tencereye alın, üzerine 3 litre kadar su ile kapatın ve sirke ekleyin. 30 dakika soğuk suda bekletin, böylece lezzetler daha iyi kaynaşacaktır. Havuç, kereviz, soğan ve baharatları ekleyin. Su kaynamaya başladıktan sonra, ocağı kısık ateşe alın ve 8-10 saat arası pişirin. Uzun süre pişen kemik suyu en iyisidir! Soğumaya başladıktan sonra göreceksiniz jelatin gibi bir kıvam alacak. Cam kavanozlara bölüştürün ve kullanıncaya kadar saklayın.

Afiyet olsun!

Kaynakça: webmd.com, prevention.com, livestrong.com





BLOOM SHOP