Cilt bakımı rutinlerimizde odağımıza çoğu zaman yüzümüzü koyarız. Tüm ilgimizi ve zamanımızı bu yönde harcar, boynun altından itibaren başlayan cildimizi ise ancak duşta, bir problem belirdiğinde veya yaz geldiğinde hatırlarız! Aslında aynı özeni tüm bedenimiz hak eder. Dermatologların ünlü lafı: “Cilt bakımı göğüs uçlarından başlar.” bile günümüz yaşam koşulları; hava kirliliği, stres, yoğun fiziksel hareket, güneş maruziyeti etkisinde eksik kalır. Bizler de ayaklarımızın, bacaklarımızın, karnımızın ve dirseklerimizin (!) mutluluğu için her cilde uygun, 4 temel adımda vücut bakım rutini oluşturduk!
Vücut bakımı aslında ilk duşta başlar. Kirden, yağdan arınmış, sağlıklı bir cildin anahtarı temiz içerikli ürünler kullanarak düzenli şekilde yıkanmaktır. Duş almak herkesin kişisel bakımının bir parçası olsa da dikkat edilmesi gereken nokta kullanılan ürünlerin içerik listeleridir. Geleneksel vücut jelleri içerdikleri sentetik kokular, renklendiriciler, kimyasal sabun bileşikleri, alkol ile uzun vadede cilt bariyerine hasar vererek nem kaybına neden olur. Alerjiye meyilli ciltlerde ise kısa sürede istenmeyen reaksiyonlara yol açarlar. Bu nedenle doğal katı sabunlar, temiz içerikli ürünler daha güvenli bir tercih olacaktır.
Bununla beraber cildi kurumaya yatkın olan kişiler ve sert hava koşullarında doğal nemlendirici bileşenler; Shea, argan, avokado, zeytinyağı içeren vücut şampuanları kullanılabilir.
1. Adım: Dolaşımı harekete geçirme
Lenfatik sistemin görevi vücudu saran dokularda oluşmuş atıkları temizlemektir. Bu da tamamen fiziksel kas hareketlerine bağlı şekilde hareket eden lenf sıvısı aracılığıyla yapılır. Lenfatik drenaj masajının amacı da lenf sıvısının dolaşımını hızlandırmak yani detoksifikasyonu desteklemektir. Sonucunda vücuttaki şişlik ve ödem azalır, doku yenilenmesi hızlanır, selülit görünümü hafifler ve cilt daha pürüzsüz ve canlı görünür. Lenfatik drenaj masajı uygun bir masaj aleti, eller veya kuru fırça ile yapılabilir. Duştan sonra tüm vücudun doğal bir yağ ile nemlendirilmesini takiben ayak bileklerinden yukarıya doğru, el bileklerinden omuzlara doğru, kalpten kasıklara doğru geniş ve yuvarlak hareketler ile uygulanır.
Kuru fırçalama aynı lenf drenaj masajı gibi kan dolaşımını destekler ve lenf sıvısının elimine edilmesi hızlandırır. Aynı zamanda çok iyi bir fiziksel peeling aracı olan kuru fırça, cildin ölü derilerinden arınmasına da yardımcı olur. Kuru vücut; bacaklar ve kollardan kalbe doğru, orta şiddette bası uygulayarak, yuvarlak hareketler ile fırçalanır. Haftanın her günü duşa girmeden önce yapılabilir.
2. Adım: Arındırma
Aynı yüz gibi vücut da düzenli olarak ölü derilerinden arındırılmazsa cilt bakımından aşina olduğumuz problemler; akne, siyah nokta, hiperpigmentasyon vücut genelinde görülür. Peeling ise iki şekilde; fiziksel ve kimyasal olarak yapılabilir.
Fiziksel peelinge; duş esnasında kullanılan kese, düzenli kuru fırçalama pratiği ve evde hazırlanacak ya da hazır formda alınacak vücut ovmaları örnek olarak verilebilir. Cildin en dış katmanında biriken ölü derinin atılmasında çok etkili olan fiziksel peelingler vücudun bazı bölgelerinde ve hassas ciltler üzerinde sert gelebilir. İstenmeyen tahrişe ve kızarıklığa yol açabilir. Bu nedenle fiziksel peelingleri haftada 2-3 kereden fazla olmamak üzere cildin daha kalın olduğu; kollar, bacaklar, ayaklar üzerinde uygulamakta fayda var.
Kimyasal peelingler gözenekleri ölü deriden arındırdığı gibi fazla yağın ve kirin de atılmasını sağlar. Cildin daha derin katmanlarına inerek sebum üretimini kontrol altına almaya, vücut aknesinin önüne geçmeye ve hiperpigmentasyonu hafifletmeye yardımcı olur. Burada da önemli olan kullanılacak kimyasal peeling formülünün hassas bölge ve ciltler üzerinde de uygun hafif bir yapısı olmasıdır. AHA+BHA asitleri; salisilik asit, laktik asit, glikolik asit vücut genelinde uygulanabilecek kimyasal peeling ajanlarıdır. Haftada 2-3 kere uygulanabilir.
3.Adım: Tedavi etme
Cilt problemleri vücut genelinde de görülür. Akne, hiperpigmentasyon, kuruluk, kızarıklık gibi cilt problemlerin yanı sıra selülit, çatlak, sarkma gibi bedensel durumların iyileştirilmesi için özel ilgi görmesi gerekir. Bunun için de bazı tedavi edici cilt bakımı ajanları; antioksidanlar ve retinol yardımcı olabilir. Antioksidanlar, özellikle C vitamini, cildi güneşin, hava kirliliğinin, stresin yani serbest radikallerin hasarından korur, hiperpigmentasyonun hafifletilmesine yardımcıdır. Retinol ise akne probleminin giderilmesini sağlarken cildin doğal kolajen üretimini desteklediği için selülit ve çatlak görünümün hafiflemesini sağlar.
4. Adım: Nemlendirme
Cilt sağlığı; nemi, elastikiyeti, dokusu ve görünümünü korumak için iyi bir nemlendirme alışkanlığı edinmek gerekir. Cilt bariyerini güçlendirmeye yarayan; seramid, hyalüronik asit bileşenleri veya yüzde yüz doğal Shea, argan, avokado yağı içeren bakım ürünleri vücut genelinde her gün kullanılabilir.