YAZAN: BURCU ERBAŞ
In partnerhip with Wings

Beslenme, egzersiz, doktor kontrolleri gibi bütünsel sağlığımızı ve iyi olma halimizi doğrudan etkileyen bir başka unsur da finansal durumumuzdur. Hatta diğer tüm öz bakım rutinlerinin bağlı olduğu maddi düzeyimiz modern yaşamın zorlukları içerisinde kolaylıkla bir endişe kaynağına dönüşebilir, ertelemelerin, kaçınmaların nedeni haline gelebilir. Bunu önlemenin bir yolu da aynı bedenimize baktığımız gibi finansal durumumuza da bilinçli, anlayışlı, şefkatli şekilde yaklaşabilmek; sorumluluklarımızı endişesiz şekilde yerine getirebilmek ve para ile olan ilişkimizi onarabilmektir. Sizin için derlediğimiz 6 finansal öz bakım yöntemi ile harcamalarınızı takip etmek göz korkutucu olmaktan çıkacak!


Finansal öz bakım nedir?

Finansal öz bakım bir kişinin enerjisinin ve zamanının bir bölümünü ekonomik durumunu iyileştirmek üzere harcaması; finansal olarak daha iyi bir gelecek için hedefler koyması, ayakları yere basan planlar yapması ve zihinsel olarak para ile olan ilişkisini daha sağlıklı bir seviyeye getirmeye çalışmasıdır. Toplumun büyük bir kısmı finansal anksiyete ile yaşadığı için finansal öz bakım kişinin mali durumunu geliştirmenin yanı sıra zihinsel ve ruhsal olarak daha iyi hissetmesi için de yol gösterir.

Finansal öz bakımın temelinde “Gelecekteki ‘ben’i rahat ettirmek için neler yapmam gerekiyor?” sorusu yatar. Böylesi bir sorgulama içine girmek kişinin yeterliliğini arttırır, geleceğe daha güvenle ve iyimser bakmayı sağlar. Bu sayede de öz güvenini besler.

Sürekli hesap yapmaktan kaçının

Her minik harcamadan sonra devamlı olarak banka hesaplarını kontrol etmek, giden ve kalan para akışını ezberde tutmak, her harcamaya büyük bir ihtiyatla yaklaşmak endişeyi besleyeceği için finansal durum üzerinde tam tersi etki yaratabilir. Optimal denge ise belirli bir zaman dilimi içinde toplam ne kadar harcama yapılabileceğini bilmek; uzun ve kısa vadede yaptığımız bütçe ve yatırım planlarının çalıştığına dair güven duymaktır.

Düzenli olarak bir günü mali işleriniz için ayırın

Kimse ödeme yapmaktan hoşlanmaz. Paranın yönetimi konusunda en can sıkıcı kısımlardan biri olan ödemeleri daha düzenli yapmak ve harcamaların takibini sağlamak için ayda en az bir günü veya haftada en az 20 dakikayı finans günü/zamanı olarak belirleyin. Bu zaman diliminde mümkün olduğunca az dikkat dağıtıcı ile yapılması gerekenleri halledip kira, borçlar, faturalar, maaşlar gibi tüm kalemlerin ödemesini gerçekleştirin.

TV, bilgisayar veya sohbet ortamı bulunmasa da finans gününü daha keyifli hale getirmek hatta bir ritüele çevirmek alışkanlığa dönüşmesinde yardımcı olabilir. Ödemelerinizi yaparken içinde bulunduğunuz odayı daha konforlu bir hale getirebilir; sevdiğiniz bir mumu yakabilir, hafif bir müzik çalabilir, favori atıştırmalıklarınızdan tüketebilirsiniz. Bir süre sonra tam zamanında ödenen faturaların ve o ay ne kadar harcanabileceğini önden bilmenin yarattığı endişesizlik ve rahatlık hissi finans gününü bir tür zorunluluk olmaktan çıkaracaktır.

Harcama günlüğü tutun

Modern yaşamda birçoğumuz harcamalarımızın farkında olamıyoruz. İster nakit ister banka veya kredi kartı ile yapılsın, bir gün içerisinde bazen küçük küçük o kadar çok alışveriş yapıyoruz ki gün sonunda paramızı nereye harcadığımızı hatırlayamıyoruz bile. Bu gibi fevri veya bilinçsiz harcamalar birikerek finansal hedeflere erişmenin önünde durabilir hatta maddi düzeyi aşağıya çekebilir.

Çözüm olarak öne sürülen harcama günlüğü ise tüm satın alınan ürünlerin bize nasıl hissettirdikleri ile beraber bir not defterine yazılmasıdır. Burada amaç tüm harcamaları alt alta toplayıp tüketim giderini görmek değildir. Günlük tutmanın özünde de yatan farkındalık ve bilinç halini harcamalara getirmektir. O yüzden alışverişlerin nasıl hissettirdiğini yazmak; duygu ve düşünceleri eklemek çok önemlidir. Örneğin, yaptığınız son harcama sizi mutlu etti mi? İhtiyacınız olan bir şeyi mi aldınız? Para harcadığınız için pişman mısınız? Canınızı sıkan bir duruma reaksiyon olarak mı harcama yaptınız?

Finansal hayal panosu hazırlayın

Hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için görsel teşviklere sahip olmak büyük bir avantajdır. Nasıl bir yaşam için çalıştığımızı, emek verdiğimizi, kendimizi geliştirdiğimizi görebilmek soyut değil somut bir hayalin peşinde olduğumuzu hatırlatır. Finansal hayal panosu da ister Pinterest, Instagram, Tumblr gibi görsel panolar hazırlayabileceğiniz dijital platformlarda isterseniz de kağıt üzerinde resimleri keserek ve yapıştırarak yapılabilir. Burada görselleri en çok neye para harcamak istiyorsanız; seyahat, yemek, ev dekorasyonu, kıyafetler, araba, ev, her ne ise onun resmini veya size onu anımsatan ilham resimlerinden seçebilirsiniz.

Maddi anksiyetelerinizi yatıştırmanın yollarını keşfedin

Maddi konuları düşünürken endişeye, korkuya kapılmak oldukça normal bir tepkidir. Çoğu zaman büyük bir harcama yapılacağı sıralarda ortaya çıkan veya şiddetlenen bu endişe halini dindirmek, sağlıklı kararlar alabilmek ve uzun vadede iyi olma halini koruyabilmek için çok önemlidir. Bedeni girdiği stresli halinden kısa sürede sakinliğe taşıyan en etkili, pratik ve herkesin yapabileceği yöntem ise nefes pratikleridir. 4-4-4-4 kutu nefesi veya 4-7-8 nefesi sinir sisteminin sempatikten parasempatik duruma geçmesinde yardımcıdır. Nefes pratiklerinin yanı sıra bedeni hareket ettirmek; kısa bir yürüyüşe çıkmak, gerinmek, esnemek de zihindeki o “sıkışma” hissinin açılmasını, gerginliğin atılmasını sağlar.

Uzman desteği alın

Eğer finansal durumunuz hakkındaki endişeleriniz kendi kendinizi telkin edebileceğiniz seviyeyi aşıyor; her gününüzü ele geçiren, sizi mutluluk ve tatminden alıkoyan hatta eylemsizliğe sürükleyen bir stres kaynağına dönüşüyorsa en iyi çözüm uzman desteği almaktır. Sosyal çevreler içerisinde maddi kaygılar rahatlıkla veya filtresizce konuşulamazken terapi esnasında her tür düşünce, korku, endişe dile getirilebilir. Terapistin yönlendirmeleri sayesinde para ile kurulan ilişki daha iyi bir noktaya getirilebilir, geleceğe bakış açısı daha olumlu olacak şekilde değiştirilebilir.


Yenilenen Wings ile hayatınıza değer katmaya, alışveriş keyfini ayrıcalıklara dönüştürmeye hazır mısınız? Siz de Wings’in ayrıcalıklı dünyasına katılmak ve size özel programlarını incelemek için link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz! 



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP