YAZAN: ECE ÖZEL

Sesin iyileştirici gücüne odaklanan sound bath -türkçeye çevirisiyle ses banyosu- son zamanların en popüler meditatif uygulamaları arasında yer alıyor. Ses terapisi her ne kadar yeni moda bir uygulama olarak görülse de aslında kökeni farklı kültürlerin binlerce yıldır sesin ruha yönelik iyileştirici gücünü kullanmasına dayanıyor. Zihnen ve bedenen sakinleşmeye yol açarak iyi olma halini destekleyen ses banyosu nedir, faydaları nelerdir ve nasıl deneyimleyebilirsiniz? Sizin için araştırdık!


Ses terapisi nedir?

Ses Terapisti, Meditasyon Eğitmeni ve Sound Bath: Meditate, Heal and Connect Through Listening kitabının yazarı Sara Auster ses terapisini, tüm varlığınıza denge, rahatlama ve sakinlik hissi getiren sürükleyici ve dinlendirici bir deneyim olarak tanımlıyor. Ses meditasyonu ya da ses banyosu olarak da bilinen ses terapisi, birbirinden farklı seslerin dinlenmesi ile uygulanan, bedenen ve zihnen rahatlama sağlarken stresten uzaklaştırmayı amaçlayan meditatif bir uygulamadır. Her meditatif uygulamanın deneyimlenme şekli ve etkisi kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.

Belirli ve yüksek bir tonu olan kristal çanaklar, gonglar, davullar, vurmalı çalgılar gibi enstrümanların bir kombinasyonundan elde edilen sesler, beyindeki huzurlu durumlarla ilişkilendirilen alfa ve teta dalgalarını uyarıyor. Ses terapisti Nate Martinez bu beyin dalgalarını eğitebileceğimizi söylüyor. Böylece sonrasında normal beta durumumuzu yani uyanık bilincimizi alfaya -yani rahatlamış bilince- düşürmenin mümkün olabileceğini ve hatta tetanın -meditatif durum- deltaya -uyku ve içsel şifanın meydana gelebileceği yer- ulaşacağını ekliyor. Bu sırada deneyimlenen zihnen ve bedenen rahatlama aslında ses dalgalarıyla adeta yıkanılması ve temizlenilmesi sonucunda gerçekleşiyor.

Seslerin ezbere söylediğiniz ya da aklınıza gelen bir şarkı gibi melodisi veya bir ritmi yoktur. Bu nedenle eşlik edemediğiniz sesler aklınızda da kalmaz. Aksine bu sesler belirli rezonans ve ahenkler göz önüne alınarak seçilir. Ses banyosu uygulayıcılarından Tamalyn Miller şöyle diyor; “Ses banyosunda amaç, değişime ön ayak olurken katılımcıların enerjisini dengelemeye yardımcı olmaktır. Ses banyosu sırasında kendinizi bir melodiye kaptırmak ya da tekrarlamak istemezsiniz çünkü beyninizin bir melodiyi tanımasını istemezsiniz. Aksine, beyninizin gevşemesini isterseniz.”

Ses terapisinin faydaları

1. Rahatlamaya ve sakinleşmeye yol açar

Ses banyosu zihnin aktif bir durumdan rahat bir duruma, hatta adeta bir rüyaya geçmesine yol açar. Bu geçiş kişinin zihnen ve bedenen oldukça rahatlamış ve sakinleşmiş hissetmesini sağlar. Auster çoğu insanın uygulamadan sonra daha iyi, kaliteli bir uyku uyuduğunu, dolayısıyla bunun da genel bir sakinlik hissine yol açtığını söylüyor. Bunun yanı sıra uygulamadan sonra bazı insanların kendilerini biraz boşlukta hissedebileceğini de ekliyor. Bu boşluk hissi kötü bir his olmak yerine farklı bir hissi ifade ediyor. Bu durumu Auster şöyle açıklıyor; “Derin bir meditatif durumda olmak bazen sizi o kadar rahatlatabilir ki ayakkabılarınızı bulamazsınız.”

2. Zihinsel sağlık problemlerine yardımcı olabilir

Ses terapisi, depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık problemlerinin tedavisine de yardımcı olabiliyor. 2020 yılında yapılmış bir çalışmada, Tibet çanaklarının kullanıldığı bir ses uygulamasına katılan kişilerin uygulamadan sonra kaygılı ve endişeli ruh hallerinin düzeldiği görülmüş.

3. Bedensel ağrıları azaltabilir

Henüz ses terapisinin bedensel faydaları, klinik anlamda bir tedavi olarak görülecek düzeyde kanıtlara dayanmasa da yapılan çalışmalar ve uygulayıcıların görüşleri etkilerinin bedensel anlamda olumlu olabileceğini hatta kalp ve solunum hızını yavaşlatarak hem zihnen hem de bedenen tedavilerde etkili olabileceğini öne sürüyor. Miller ise ses banyosu deneyimini akupunktura benzetiyor ve şöyle diyor; “Bir akupunktur uzmanına giderseniz, muhtemelen bedeninizin bir bölgesinde bloke olmuş enerjiyi görür ve bu bölge üzerinde çalışır. Ses banyosu da aslında oldukça benzerdir. İğneler yerine frekans ve titreşim kullanılır.” ardından ekliyor; “Bu sesler sinir sisteminin adeta vites küçültmesine yardımcı olurken, aynı zamanda kalp ve solunum hızını da yavaşlatabilir. Böylece hem zihin hem de beden için terapötik ve onarıcı koşullar da yaratabilir.”

4. Daha derin bir bilince ulaşmanızı sağlayabilir

Auster, ses banyosunun bizleri derin bir bilinç durumuna davet ettiğini öne sürüyor. Uygulamanın, dış uyaranlardan koparak içinizde neler olup bittiğine dair bir bakış açısı kazandıracağını söylüyor. Alfa ve teta gibi beyin dalgalarına erişilmesiyle meditasyonun sağladığı benzer farkındalık ile derin bir bilince de ulaşabileceğimizi açıklıyor.

Ses terapisi hem güvenli hem de deneyimlemesi kolay ve rahat bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Farklı meditatif uygulamaların aksine çok fazla disiplin, sabır gerektirmiyor çünkü ses banyosu uygulaması sırasında aslında tek yapmanız gereken dinlemekten ibaret. Bu nedenle öğrenmeniz gereken teknikler, metotlar içermiyor.

Ses terapisi nasıl yapılır?

1. Online yollarla evinizde

Uygulamaları online kayıtlar aracılığıyla kendi kendinize deneyimleyebilirsiniz. Kaydı açtığınızda rahat hissettiğiniz bir yere yerleşerek ışıkları kısın, birkaç derin nefes alın, gözlerinizi kapatın ve kendinizi seslere kaptırın. En verimli şekilde deneyimleyebilmeniz için kulaklık veya kaliteli hoparlörler kullanmanız öneriliyor. Aynı zamanda farklı ses terapilerini deneyimlemek isterseniz kendi enstrümanlarınızı alarak ilerlemeyi düşünebilirsiniz.

2. Yoga stüdyolarında

Bu deneyimi daha canlı hale getirmek ve bir grup içerisinde, rehber eşliğinde yaşamak isterseniz size en yakın yoga stüdyolarına başvurabilirsiniz.



Ece Özel

İstanbul’da doğan Ece, İtalyan Lisesi’ni bitirdikten sonra Milano’da Catholic University of Sacred Heart Üniversitesi'nin Medya İletişim bölümünden mezun oldu. Kendisini en iyi yazı yazarak ifade ettiğini keşfetmesiyle okumaya ve yazmaya olan ilgisi artan Ece, Live to Bloom’da editörlük yaparak okumak, yazmak ve paylaşmak konusunda heyecanına heyecan katıyor....



BLOOM SHOP