YAZAN: ECE ÖZEL

Yoga eğitmeni, dansçı ve koreograf Christina D’arrigo, geçirdiği panik atak krizleri sırasında kalp çakrasında büyük bir gerilim olduğunu ve belirli yoga pozlarıyla bu bölgede oluşan rahatsızlık hissini hafifletebildiğini keşfediyor. Zamanla tüm bedeninde dengeyi ve uyumu bulacağı çakra yoga pratiklerine de aslında bu keşfiyle birlikte başlıyor. Böylece bedeninde dikkat etmesi gereken başka alanlar olduğunu fark ederek çakraları ve çakra sistemini keşfe çıkıyor. Onu zihinsel, bedensel ve ruhsal olarak iyileşmeye götüren bu yol, bizi de Temel Çakra Yoga kitabı ile buluşturuyor. Kendi deneyimlerinden yola çıkarak keşfettiği dünyayı paylaşan Christina D’arrigo’nun Temel Çakra Yogası basit anlatımı ve görsel kullanımı ile oldukça keyifli. Bu nedenle etkili bir baş ucu kitabı olmaya da aday. İyi yaşama giden yolda size rehber olacak Temel Çakra Yoga kitabını inceledik!


Çakra nedir?

Çakra, kelime anlamı olarak tekerlek anlamına geliyor ve bu tekerleklerden oluşan çakra sistemi, tüm bedene dağılmış olan enerji merkezlerini ifade ediyor. Ortak bir birim olarak işleyen bu sistemde birbirlerine bağlı ve iç içe geçmiş çakralardan birinin dengesi bozulduğunda diğerleri de etkileniyor. Etrafındaki diğer çakralar ise bu dengesizliği telafi etmeye çalışıyor. Christina D’arrigo, çakraları tanıtırken hemen hemen herkesin kendisiyle ilişkilendirebileceği olası problemleri ve pozitif unsurları da anlatıyor.

Bedeninizdeki enerji gün boyunca sırasıyla çakralar aracılığıyla akıyor. Örneğin enerjik bir şekilde güne başlamaya hazır uyandığınız bir sabah, enerjiniz tüm çakralarınız boyunca dengeli bir biçimde akıyor. Sizi gün boyu ayakta tutan, hedeflerinizi gerçekleştirmenizi, hayatın keyfine varmanızı, kendinizi kabul edip sevmenizi, hafiflemiş ya da sağlıklı hissetmenizi, sizi tatmin eden ilişkiler kurmanızı sağlayan ise bu denge halinden başkası değil.

Bedeninizde böylesine bir enerjiye sahip olmanız; bedensel, ruhsal, zihinsel sağlığınıza ve yaşam kalitenize de oldukça olumlu yansıyor. Sahip olunan bu yaşam gücüne de ‘’prana’’ deniyor.

Zihnen ve bedenen iyileşmeye giden yol!

Kitap, çakraların bedeninizde yer aldığı ve etkin olduğu bölgeleri, bu alanlarda bir blokaj ya da enerji eksikliği olduğunda nasıl hissedeceğinizi ve bedeninizde dengeyi sağlayarak nasıl şifalandırabileceğinize dair konuları ele alıyor. Christina D’arrigo kitapta önce çakraları ve çakra sistemini yakından tanımanızı sağlıyor. Kimimize uzak kimimize oldukça yakın bir terim olsa da olabilecek en basit şekilde bizi bu dünyaya davet ediyor.

Kitapta önce vücudunuzda nerede olduğunu ve eksikliğinde ne gibi durumları ortaya çıkaracağını göreceğiniz 7 ana çakrayı tanıyor, sonra 56 temel çakra yoga pozunu ve 8 esneme serisini keşfediyorsunuz. Her bir çakraya özel olan yoga pratiklerini, çakraların nasıl dengelenip şifalanabileceğini sağlayan pozları, yönergeleriyle birlikte kafanızda hiç soru işareti kalmayacak şekilde anlatıyor. Aynı zamanda kitapta yoga pratiklerine dahil edebileceğiniz nefes teknikleri, dans ve meditasyon egzersizleri de bulunuyor. Bu pratiklerde çakra ve yoga arasında olan, zihniniz ile bedeniniz arasında bağlantı kurmanızı sağlayacak ilişkiyi, keşfettikçe keşfedesiniz geliyor.

Çakra yoga her ne kadar bedensel ve zihinsel sorunları fark etmeye yönelik etkili bir araç olsa da uygulamadan önce bir uzmana danışmak iyi olacaktır.

Çakraları neden dengelemeliyiz?

Bir çakranın yeterince aktif olmaması, kişiye sıkışmışlık ve donukluk hissi veriyor. Etrafındaki çakralarda dengeli prana akışını durduruyor ve bu bölgelerde sorunlara neden oluyor. Çakraları keşfetmeniz, bedeninizle uyumlu olmanızı sağlayarak kendinizi canlanmış hissetmenizi ve enerjinin bedeninizde rahat bir akışta olduğunu duyumsamanızı sağlıyor. Bu akış içerisindeki çakra sistemi, bağlantıda olduğu alanda size denge içinde bir huzur ve sakinlik hissi getirerek daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmenize de ön ayak oluyor.

Çakra ve yoga ilişkisi

Christina D’arrigo, kendi deneyimlerinden yola çıkarak çakra yoga pratiklerinden, özellikle her bir çakranın yerini, işlevselliğini bildikten ve yoga asanalarıyla çakra sistemini bir araya getirmeyi öğrendikten sonra müthiş verim alacağınızı, bedeninizi ve zihninizi etkili bir biçimde şifalandırabileceğinizi söylüyor. Kitapta her bir çakrayı şifalandıracak güçle bağlantı kurmanıza ve onu uyandırmanıza yardımcı olacak birden fazla yoga pratiği mevcut!

Yoga başlı başına, iç huzuru bulmanızı sağlayan bir pratik. Asana pratiklerinden, meditasyondan, nefes alma tekniklerinden oluşan dengeli bir yoga pratiği; bedensel, zihinsel, ruhsal olarak zinde ve sağlıklı hissetmenizi sağlıyor ve ruhunuzla bağlantı kurmanıza yardımcı oluyor. Bu iyileşmeye giden yol ise istikrarlı bir yoga pratiğine sahip olmaktan geçiyor. D’arrigo bu pratiklerde, başlangıç seviyesinden en ileri seviyeye kadar kendinize nazik davranmanızı öneriyor. Herkesin bedeninin birbirinden farklı olduğunu, dolayısıyla denediğiniz bir pozda değişiklikler yapmanız gerektiğinde bundan utanç duymak yerine değiştirmenizi ve çabanızı hafife almamanızı belirtiyor.  

Yoga bütünsel sağlığı destekleyen bir pratik olarak size iç görü kazandırıyor. Çakralardaki blokajları açmaya, onları etkinleştirmeye ve iyileştirmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda çakraların ayrı ayrı birbirleriyle bağlantılı bir sistem olarak farkına varmanızı sağlayarak bedeninizde neler olup bittiğini açığa çıkarıyor.

7 ana çakra nedir?

Hem ayrı ayrı hem de bir bütün olarak tüm çakraların bedende bir konumu, ögesi, şifalanma sağlayacak bir olumlaması, temsil ettiği duygusal sorunlar ile olumsuz arketipleri ve fiziksel işlev bozuklukları bulunuyor.

1. Kök çakra

Kök çakra, omurganın tabanıyla pelvik taban bölgesinde bulunur. Temel ihtiyaçlarınızdan sorumlu kök çakra; su içmek, yemek yemek gibi fiziksel gereksinimlerden zihinsel anlamda dengede hissetmek gibi duygusal gereksinimlere kadar güvende ve istikrarlı hissetmenizi sağlar.

Olumlu arketip: Olumlu bir kök çakra arketipi kendini güçlü, güvenli, enerjik ve sağlıklı hissederek sevgiyi tam olarak alıp verme yeteneğine sahiptir.

Olumsuz arketip: Genellikle güvensizlik duyarak hayatında kontrolü kaybettiğini hisseder. Bu kişiler kendilerine yeterli gelmedikleri gibi diğer insanlardan gelen sevgiyi alabilmekte de zorlanır.

Duygusal sorunlar: Anskiyete bozuklukları, fobiler.

2. Sakral çakra

Karnın alt bölgesinde, göbek deliğiyle pubis arasında yer alır. Üreme sağlığından ve pelvik bölgede bulunan organ ile kaslardan sorumludur. Dengeli bir halde olduğunda; sağlıklı cinsel dürtüler duymanızı, sağlıklı ilişkiler yaşamanızı ve genellikle iyimser bir bakış açısına sahip olmanızı sağlar.

Olumlu arketip: Genellikle hayata iyimser bakar, hayattaki güzellikleri takdir edebilir. Yemek yemek ile ilişkisi sağlıklıdır.

Olumsuz arketip: Kendine sürekli olarak acıyabilir ve insanlar tarafından takdir edilmediğini hissedebilir. Sağlıksız yeme alışkanlıkları olabilir.

Duygusal sorunlar: Yeme bozuklukları, depresyon.

3. Solar pleksus çakra

Abdominal bölgenin merkezinde, göbek deliğinin üstünde ve göğsün hemen altında yer alır. Öz güveni ve irade gücünü yönetir. Bu alanlar dengede olduğunda, güçlü bir benlik duygusuna sahip olmanızı sağlar.

Olumlu arketip: Güçlü bir iradeye, olayları görebilme ve hedeflerine ulaşabilme yeteneğine sahiptir.

Olumsuz arketip: Diğer insanlar tarafından onay alma ihtiyacı duyar ve bireysellik algısı yoktur. Hedeflerine ulaşma konusunda kendilerine engeller koyabilirler.

Duygusal sorunlar: Bağımlılık, ilişki bağımlılığı.

4. Kalp çakrası

Kalbin merkezinde yer alır. Hem kendinizi hem de etrafınızdakileri koşulsuz sevme, güvenme ve affedebilme becerisi sağlar. Dengelenmiş bir kalp çakrası, diğer insanları oldukları gibi kabul etmenizi ve onlara sevgi verebilmenizi mümkün kılar.

Olumlu arketip: Empati kurma yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda güvenilir ve bağışlayıcıdır. Başkalarını da kendini de koşulsuzca sever.

Olumsuz arketip: Reddedilme ve incinme korkusuna sahiptir. Bu nedenle kendine, sevgiyi kabul etme izni vermez, insanları kendinden uzaklaştırır. Kıskanç, güvenilmez ve yargılayıcı olabilir.

Duygusal sorunlar: Travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, keder.

5. Boğaz çakrası

Boyun bölgesinde boğaza yerleşmiş bir çakradır. Bu çakra dengede olduğunda kendinizi açıkça ifade edebilirsiniz.

Olumlu arketip: Duygularını ve düşüncelerini dile getirmekten korkmadan, açıkça ifade edebilir.

Olumsuz arketip: Duygularını içinde tutararak ihtiyaçlarını, korkularını, düşüncelerini ifade edemez.

Duygusal sorunlar: Sosyal kaygı, glossofobi (toplum içinde konuşma korkusu), aşırı çekingenlik.

6. Üçüncü göz çakrası

Alnın ortasında, kaşların arasında bulunur. Zihnin yoğunlaşma ve odaklanmasından sorumludur. Bu çakra dengeli olduğunda, kolayca odaklanabilir, sağlıklı ve net düşüncelere sahip olabiliriz.

Olumlu arketip: Yaratıcı ve sezgiseldir. Sezgilerinin doğru tarafa yönlendireceğine inanır.

Olumsuz arketip: Her şeyi bildiğini düşünerek her zaman haklı olması gerektiğini düşünür. Çok inatçıdır ve zaman zaman duygularını bastırabilir.

Duygusal sorunlar: Aşırı sıkıntılı ve kaygılı duygular, zihnen net olamamak.

7. Tepe (Taç) çakra

Bu çakra, başın tam tepesinde yer alır ve hayat amacımızla irtibatta olabilmemizi sağlar. Tepe çakrası dengeli olduğunda, hayattaki yönünüzü ve yapmak istediklerinizi net bir şekilde kararlaştırmanız mümkündür.

Olumlu arketip: Daha üstün bir güçle bağlantı halindedirler. Minnettar ve alçakgönüllü olurlar.

Olumsuz arketip: Bencil, kibirli ve gururludurlar. Sıklıkla kendi başarılarıyla övünürler.

Duygusal sorunlar: Takıntılar, bağımlılık, kuruntu.



Ece Özel

İstanbul’da doğan Ece, İtalyan Lisesi’ni bitirdikten sonra Milano’da Catholic University of Sacred Heart Üniversitesi'nin Medya İletişim bölümünden mezun oldu. Kendisini en iyi yazı yazarak ifade ettiğini keşfetmesiyle okumaya ve yazmaya olan ilgisi artan Ece, Live to Bloom’da editörlük yaparak okumak, yazmak ve paylaşmak konusunda heyecanına heyecan katıyor....



BLOOM SHOP