YAZAN: CEMRE BOSNALI

Enerjinin bedende dolaşmasını sağlayan, hücrelerin değişim hızını belirleyen ve vücuda canlılık getiren enerji kanallarını, Çinliler 5000 yıl önce keşfedip bu kanallara Meridyen adı verdiler. İnanışa göre kişinin sağlığı, bu enerji noktaları denilen meridyenlere bağlı ve bu meridyenler en az kan dolaşımı kadar önemlidir. Akupuntur noktalarının uzantısı olarak kabul edilen meridyenler, kas gruplarından, kemiklerden, bağ dokulardan, eklemlerden ve iç organlardan geçer. Meridyenleri uyarmanın yolu yin yogadan geçmektedir ve gece aktif olan meridyenler bulunmaktadır, bu yazıda ise gündüz çalışan meridyenleri ve onlara etki eden yin pozlarını okuyabilirsiniz.


Mide meridyeni

Özümleme işlevi gören mide meridyeni, besinleri hem fiziksel hem kimyasal olarak parçalar. Kişi, endişe duygusunu yüksek seviyelerde yaşadığı zaman, mide meridyenin enerjisi olumsuz etkilenebilir. Karında şişlik, kusma, hazımsızlık, iştahsızlık, ağızda kuruma gibi sorunlar ortaya çıkar. En aktif saati 07.00-09.00 olan meridyenin tamamlayıcısı dalak-pankreastır. Enerjisini kalın bağırsaktan alır, dalak-pankreasa verir. Akışı burnun yanından başlar, köprücük kemiklerinden ve göğüsten geçerek mide ve dalağa gelir. Kasıklardan ve bacakların önünden geçerek ikinci ayak parmağında sonlanır.

Poz önerisi: Kuğu

Geriye bükülerek yaptığınız her poz mide meridyenini uyaracaktır. Bizim favori pozlarımızdan biri kuğu, hem mide meridyenine hem de kalçalara güzel etkileri var. Aşağı bakan köpek pozisyonuna gelip sağ dizini bükerek alt bacağınızı el bileklerinizin arkasında getirin. Tamamen yere bıraktığınız alt bacağınız, olabiliyorsa 90 derecede kalabilir fakat kalça açıklığınız buna izin vermiyorsa, topuğunuzu kasığınıza yaklaştırabilirsiniz. Ağırlığınız tam ortada kalırken ellerinizi kalçalarınıza doğru yürütün ve omurganızı düz bir hale getirin. Ardından belinizin izin verdiği ölçüde hafifçe geriye doğru bükülün.

Dalak-Pankreas meridyeni

Pankreas, salgılarıyla sindirime yardım eder ve insülini dengeler. Dalak ise eskimiş kan hücrelerini yok eder, gerekirse yenilerini üretir. Özümleme işlevi gören bu meridyende enerji dengesizliği olduğu zaman, hazımsızlık, karında şişlik, mide bulantısı, sabahları yorgunluk halleri, iştahsızlık, depresyon gibi sorunlar ortaya çıkar. Aktif çalıştığı saat aralığı 09.00-11.00 olan meridyendeki dengesizlik endişe duygusu nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayak başparmağından başlar ve bacağın içinden yukarı ilerler. Kasıktan mide ve dalağa girer, diyafram, göğüs ve kalbe gidip dil kökünde biter.

Poz önerisi: Yusufçuk

Yerde oturup bacakları en az 90 derece olmak üzere sağa ve sola açın. Sınırınızı bulduktan sonra iyice oturma kemiklerinizin üzerine yerleşin. Burada rahat oturamıyor, geriye doğru düştüğünüzü hissediyorsanız mutlaka kalçalarınızın altına bir yükselti koyun. Ardından öne doğru katlanmaya başlayın. Gidebildiğiniz son noktada kollarınızı, omuzlarını ve boynunuzu gevşek bırakın. Esnekliğiniz yere kadar gitmenize izin vermiyorsa, kucağınıza bir bolster alarak, onun üzerine ağırlığınızı bırakabilirsiniz.

Kalp meridyeni

Farkındalık ve bilinç oluşturma işlevi gören kalp meridyeni, enerjisini dalak-pankreastan alır, ince bağırsağa verir. En aktif saati 11:00-13:00 olan meridyende dengesizlik olduğu zaman, kalp yetmezliği, nabızda zayıflık, baş dönmesi, unutkanlık, gözlerde ağrı, avuç içlerinde yanma, epilepsi, troid bozuklukları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Akışı kalpten başlar, koltuk altından ve kolun içinden, avcun alt kısmından geçip serçe parmağın ucunda biter.

Poz önerisi: Çevrilme

Twist pozu için sırtüstü uzanıp dizlerinizi karnınıza doğru çekin. Kollarınızı iki yana açın, bacaklarınızı bükülü şekilde sağ tarafa düşürürken bakışlarınızı sola alın. Kalp meridyenini uyarmak için kollarınızı başınızın üzerinden ileriye doğru uzatmanız gerekir. Sol omzunuz yukarıda kalıyorsa, üst bedeni biraz sola doğru kaydırabilirsiniz. 3-5 dakika kaldıktan sonra diğer taraf için bacak ve başın yönünü değiştirin.

İnce bağırsak meridyeni

Besinlerin uygun emilimi için alanı artırma işlevi olan ince bağırsağın meridyeninde enerji dengesizliği olduğu zaman, karakterde zayıflık, yorgunluk, bağırsak spazmları, kabızlık, çok terleme, sürekli ağlama isteği gibi sorunlar yaşanabilir. İnce bağırsak meridyeni, enerjisini kalpten alır, mesaneye verir. En aktif olduğu saat aralığı 13.00 -15.00’dir. Enerji akışı ise şöyledir; küçük parmağın dışından başlar, kolun arkasından omuza gider, ardından omuz ve boyun bölgesine gelir. Kulağın altından elmacık kemiğine geçerek biter.

Poz önerisi: Eriyen kalp

Eriyen kalp için öncelikle masa pozuna gelin. Dizler kalça genişliğinde açık, eller tam omuzların altına ve sırt nötr pozisyonda kalsın. Ardından ellerinizin arasını mat genişliğinde açıp öne doğru yürütün. Bu sırada alnınızı ya da çenenizi matınıza yerleştirin. Dirsekler yukarıda kalmaya devam ederken göğsünüzü iyice matınıza ağırlaştırın. Bu pozda yalnızca ince bağırsak değil; kalp, akciğer, perikart, üçlü ısıtıcı kanalı meridyenleri de uyarılır.

Böbrek meridyeni

Böbrek; proteinleri parçalar, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır, vücudun sıvı, mineral, asit dengesini sağlar, kanı süzer ve dolaşıma kazandırır, atıkları idrar kesesine gönderir. Meridyeninde dengesizlik olduğu zaman cilt kuruluğu, kulaklarda çınlama, halsizlik, idrar tutamama, melankoli, bacaklarda rahatsızlık gibi sorunlar yaşanabilir. Aktif çalışma aralığı 17.00-19.00 arası olan meridyen, enerjisini mesaneden alır, perikarda verir. Akış, ayağın küçük parmağından başlar. Ardından topuğa, gelir, ayak kavisinden geçer ve bacakların iç kısmından yukarı çıkıp kuyruk sokumuna gelir. Omurganın alt kısmından idrar kesesi ve böbreklere uğrar. Dışarıdan da karın ve göğüsten geçerek karaciğer, diyafram ve akciğerlere gider. Boğazdan geçer ve dilin kökünde son bulur.

Poz önerisi: Kelebek pozu

Matınızda dik bir şekilde oturun. Otururken geriye doğru düştüğünüzü hissediyorsanız altınıza bir yükselti alın. Ayak tabanlarınızı birbirine doğru getirip kasıklara yakın bir noktaya yerleştirin ve dizlerinizin iki yana düşmesine izin verin. İsterseniz dizlerinizin altına da yükselti alabilirsiniz. Ardından öne doğru eğilmeye başlayın. Bırakın başınız ayaklarınızın önüne doğru düşsün. Kolları, başı ve omuzları tamamen serbest bırakın. Burada çok zorlanıyorsanız, ayaklarınızı kasıklardan uzaklaştırabilirsiniz.

Mesane meridyeni

Bir başka farkındalık ve bilinç oluşturma işlevi gören meridyen mesanedir. Enerjisini ince bağırsaktan alır, böbreğe verir. Enerji dengesizliği durumunda, sık sık ya da geç idrara çıkma, akut sistit sendromları, bacaklarda zayıflık, anemi gibi rahatsızlıklar görülür. En aktif saati 15.00-17.00 arasındadır. Hayatını korku duygusuyla yaşayan kişilerde mesane meridyenindeki dengesizlikler ortaya çıkabilir. Akışı, gözlerin içinden başlar, alına doğru gider ve başın tepesine uzayarak beyne gider. Ardından omurgaya paralel olarak aşağıya iner. Bir kolu, bele ait bölgeden gider, böbrek ve idrar kesesi meridyeniyle kesişir. Dış kolu bacakların arkasından aşağıya iner ve ayak serçe parmağında biter.

Poz önerisi: Mutlu bebek

Akciğer meridyenindeki enerji akışını destekleyen yin yoga pozlarından biri kurbağadır. Sırt üstü uzanıp dizlerinizi karnınıza doğru çekin, ellerle ayaklarınızın dışından ya da esnekliğiniz izin vermiyorsa bileklerinizden tutun. Dizler bükülü kalacak şekilde ayak tabanlarınızı tavana çevirin, kuyruk sokumunuzu ve omuzlarını yere doğru ağırlaştırın. Ve olabildiğince bacaklarınızın arasını birbirinden ayırın. İster sabit bir noktada pozun içinde kalın ister yavaşça sağ sola sallanın.





BLOOM SHOP