YAZAN: ALEYNA TEPE
FOTOĞRAF: COMME SI

Gün içinde dengenizi kaybettiğiniz, gerçeklikten ve benliğinizden uzaklaştığınızı düşündüğünüz anlar deneyimliyor olabilirsiniz. Özellikle yoğun ve stresli günlerde zaman zaman kopmuş hissetmek normaldir. Yeniden dengelenmek ve benliğinizle olan temasınızı korumak için çeşitli pratiklerden yararlanabilirsiniz. Ruhsal sağlığınızı koruyabilmeniz ve gün içinde dengenizi kaybetmemek için yararlanabileceğiniz pratikleri sizin için araştırdık.


Hızlı, yoğun ve stresli günlük yaşamın yan etkilerini en aza indirmenin etkili yollarından biri topraklanma pratikleridir. Vücudumuzda sürekli devam eden bir enerji akışı bulunur. Bu enerji gün içerisinde karşılaştığımız durumlara bağlı olarak frekans değiştirebilir, sıkışabilir ve kendimizi kötü hissetmemize sebep olabilir. Topraklanma pratikleri ve meditasyon gibi pratikler ise sıkışan ya da düşen bu enerjinin yeniden yükselmesini sağlar. Yapılan birçok bilimsel araştırma, benliğimizle yeniden iletişim kurmamızı sağlayan topraklanma pratiklerinin hem bedensel hem de zihinsel faydalarını desteklemektedir. Bu çalışmalara göre topraklanma pratikleri, pozitif ruh halini yükseltir; depresyon, kaygı ve ağrıyı azaltır.

Topraklanma pratikleri kolaylıkla günlük yaşantınıza dahil edebileceğiniz ve rutinlerinizin parçası haline getirebileceğiniz pratiklerdir. İster günün ilk saatlerinde ihtiyacınız olan motivasyonu bulmak, ister gün içinde bir mola vermek, isterseniz de günün yorgunluğunu azaltmak için gün sonunda yapabilirsiniz.

Meditasyon yapın

En yaygın ve etkili dengelenme pratiklerinden biri meditasyondur. Özellikle mantralardan oluşan bir meditasyon duygularınızın dengelenmesine, düşüncelerinizden uzaklaşmanıza ve benliğinizle temas etmenize yardımcı olacaktır. Birçok faydasından bahsedilebilecek meditasyon pratikleri, zihninizi arındırmanın en etkili yollarından biridir. Düzenli meditasyon pratiği yapmak hayatınızın her alanında farkındalığınızı artırır ve dengenizi kaybettiğiniz anlarda durup hizalanmanıza yardımcı olur. Bu sayede hayatınızın farklı alanlarında dingin ve huzurlu zaman aralıkları oluşturabilirsiniz.

“Aum” mantra meditasyonu:

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Origins Türkiye (@originsturkiye)’in paylaştığı bir gönderi

  • Derin nefesler alıp verin.
  • Nefes alışverişinizi bozmadan “aum” mantrasını tekrarlayın.
  • Zihninizin dağıldığı anlarda dikkatinizi yeniden “aum” sesine getirin.

Bir dakika boyunca tekrar edeceğiniz bu pratik, farkındalıklı nefes alıp vererek dengenizi yeniden bulmanızı sağlayacaktır.

Niyetinizi belirleyin

Niyetinizi ya da amacınızı belirlemek ve gerçeklikten koptuğunuzu hissettiğiniz anlarda tekrar amacınıza tutunmak, dengelenmenizi ve sabitlenmenizi sağlayabilir. Arzularımız ve hedeflerimiz, benliğimizin derinlerinden gelir ve günlük amaçlarımızı oluştururlar. Zaman zaman bunalmış, sıkışmış ya da yorulmuş hissettiğimizde amacımızı hatırlayıp yeniden motive olabiliriz.

Niyeti belirtmek, kendimize yavaşlama, nefes alma ve etrafımızda olup bitenlere tanık olma gücümüz olduğunu hatırlatmayı sağlar. Gün içinde tekrar edebileceğiniz güçlü niyetlerden biri, kargaşanın içinde dinginliği bulmak olabilir.

Kendi niyetinizi belirleyin:

  • Derin bir nefes alın ve kendinize sorun: “Şu anda niyetim ne?”
  • Ne deneyimlemek istediğinize odaklanın. Enerjinizin artmasını mı, dinlenmeyi mi yoksa harekete geçmeyi mi istiyorsunuz?
  • Niyetinizi oluşturun.

Belirlediğiniz niyetinizi bir kağıda ya da telefonunuza yazarak yanınızda taşımak, ihtiyacınız olduğu anlarda yeniden hatırlamanızı kolaylaştırır.

Beden farkındalığınızı artırın

Beden ve nefes farkındalığını artıran olumlamalar, benliğiniz ile temas etmenin ve dengenizi bulmanın bir diğer güçlü yoludur.

  • Ayağa kalkın ve kollarınızı bedeninizin iki yanında serbest bırakarak dik bir duruş bulun.
  • Ayaklarınızın yer ile temasını fark edin, köklerinizin yeryüzünün derinliklerine doğru uzadığını düşünün ve içinizden tekrar edin: “Dengedeyim.”
  • Ellerinizi kalbinize koyun.
  • Derin nefesler alıp verirken tekrar edin: “Buradayım.”
  • Ellerinizi serbest bırakın ve bedeninizin iki yanına düşmesine izin verin.
  • Dikkatinizi başınızın tepesine getirin. Başınızın üstünden sonsuzluğa uzanan havaya odaklanın.
  • Derin bir nefes alın ve tekrarlayın: “Ben, ben, ben.”

Beden farkındalığını artırmak, şu anda burada olduğunuzu hatırlamanın ve bedeninizin içinde dengelenmenin etkili bir yoludur.

Duyularınıza temas edin

Duyularımız aracılığıyla nesneleri algılar, dış dünyanın iç dünyamızdaki yansımalarını oluştururuz. Çevremizdeki nesneler ya da kişiler, ancak duyularımız aracılığıyla onları algıladığımızda bizim için gerçekliğe dönüşürler. Bu pratik içinde bulunduğunuz anı yakalamak, o anda ve yerde dengelenmek için etkili bir yöntemdir. Bitki çaylarının ya da esansiyel yağların keskin aromaları ile tat ve koku duyunuzu uyarabilirsiniz. Ayrıca, bitki çaylarının ve esansiyel yağların stresi azaltıcı etkilerinden de faydalanabilirsiniz. Benzer şekilde, zamanınız varsa bedeninize masaj yaparak ya da sakinleştirici bir müzik dinleyerek de duyularınızı uyarabilir ve dengelenebilirsiniz.

Tüm bu pratiklerin ortak noktası farkındalığınıza hitap etmeleridir. Topraklandığımızda ve dengelendiğimizde, evrenin mesajlarına karşı daha açık hale geliriz. Enerjimiz ve benliğimizle olan bağlantımız artar. Yalnızca kendimizle değil, etrafımızdaki insanlarla olan ilişkilerimizde de daha farkında ve dengede olabiliriz. Var olmaya, derin bir nefes almaya, bedeninizle bağlantı kurmaya ve sadece olmaya izin vermek, ihtiyacınız olan iç görü ve ilhamı sağlarken dengelenmenize de yardımcı olacaktır. 



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP