Golden Globes; ödülleri kazananlar kadar onların kırmızı halıda ne giydikleri ile de konuşulur. Bu sebeptendir ki Golden Globes için Oscar’ın ön bahçesi denir çünkü Oscar Ödül Töreni’ne giden yolun tonunu belirler. Şunu söyleyebiliriz ki bu sene o ton oldukça keskin ve netti! Törenin ardından konuştuğumuz elbiselerin renkleri, modelleri, markaları, mücevherlerin karatları değil neden tüm Hollywood kadınlarının siyah giymeyi seçtiği idi.
Hollywood film ve televizyon endüstrisinin önemli bir ödül töreni olan ve bu sene 75.’si düzenlenen Golden Globes, kadınların maruz kaldığı cinsel istismar, hakaret ve eşitsizliğin gölgesinde siyahlara büründü. Davetli tüm kadınların (renkli giyindikleri için gündeme bomba gibi düşünen 2 davetli hariç) dil birliği ile siyah giymesinin ardında protesto ve birlik yatıyordu.
Mesaj netti: ‘Time’s Up! / Süre bitti’
Time’s Up platformunun açıkladığı istatistiksel bilgiler kadın hakları açısından oldukça ürkütücü. Araştırmalara göre 18-34 yaş arasında, her 3 kadından 1’i işte cinsel tacize uğruyor. Daha üzücü olanı ise %71’inin şikayetini dile getirmiyor olması. Bunun altında inanılmamak, utanmak, zayıf gözükmekten korkmak, dışlanmak, işinden atılmak, ekonomik olarak zor duruma düşmek gibi kaygılar mevcut. Çalışma sisteminde kadına eşit fırsat verilmemesi de buna eklenince; kadınların sıkıntılarını dile getirdiklerinde şikayetçi oldukları kişiye yaptırım ihtimali de adalet sistemi içinde kayboluyor. Bu da demektir ki sadece tacizin önüne geçmek yeterli değil; yönetim, adalet, politika ve akademi alanlarında kadın-erkek eşitlik dengesinin de sağlanması önemli bir unsur. Hollywood’da uzun zamandır gündemde olan ‘Equal Pay’, eşit kazanç ayaklanmaları da çarkın bir diğer tarafı. Cinsel istismar, taciz veya hakaret davalarında kadınlara adli savunma desteği sağlamayı hedefleyen Time’s Up dijital platformu 1 hafta süre içinde 15 Milyon $ fon topladığını duyurdu. ‘Me, too / Ben de’ duruşunun dünyayı çınlatan sesi yükseldikçe yükseliyor!
Harvey Weinstein, Kevin Spacey, Roy Price gibi televizyon ve yapım dünyasının önemli erkek yapımcı ve oyuncularının cinsel taciz ile suçlanmaları fitili ateşleyen son nokta oldu. Ünlü yapımcı Harvey Weinstein şu anda 60’tan fazla taciz davası ile suçlanmakta. İnanabiliyor musunuz rakama: 60’tan fazla! – ki bu sadece suçlamada bulunanların rakamı. Ya hiç dile getirmeyenler? Oyuncu Rose McGowan ve Ashley Judd’ın Harvey Weinstein tarafından cinsel tacize uğradığını açıklaması Weinstein için sonun başlangıcı oldu. Gwyneth Paltrow’dan Kate Beckinsale’e, Salma Hayek’ten Angelina Jolie’ye kadar yapımcının tacizine maruz kalmış kadınlar tek tek ayağa kalkarak tüm kadınlara örnek oldular.
Yaraları çareye dönüştürecek, geleceğe dönük bir adımla Hollywood film ve televizyon endüstrisinin öncü 300 kadını; Time’s Up dijital platformunu kurdu. Reese Whitterspoon, Nicole Kidman, Natalie Portman gibi sektörün güçlü isimlerinden oluşan imza listesini ve dünya üstündeki tüm kadınlara seslendikleri ‘Dear Sisters’ mektubunu Time’s Up’ın online sitesinde görebilirsiniz. Dün geceki Golden Globe Ödül Töreni’nde Oprah Winfrey, Cecil B. DeMille Ödülü‘nü alırken akıldan çıkmayacak bir konuşma yaptı. Bu unutulmaz konuşmanın beni en çok etkileyen kısmını paylaşmak isterim:
“Emin olduğum bir şey var ki o da gerçeği söylemenin sahip olduğumuz en güçlü araç olduğudur. Kendi hikayesini anlatacak kadar güçlü olan tüm kadınlarla gurur duyuyorum ve onlardan ilham alıyorum. Anlattığımız hikayeler için bu salondaki herkesi kutluyorum. Bu sene hikayenin ta kendisi biz olduk!”
Oprah’ın hafızalardan silinmeyecek konuşmasını Drama/Televizyon dizisi dalında ‘The Handmaid’s Tale’ ile ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü alan Elizabeth Moss’un konuşması ile tamamlamak istiyorum.
Dizinin çıkış noktası olan ve dizi ile aynı ismi taşıyan ‘The Handmaid’s Tale’in yazarı Margaret Atwood’dan alıntı yaptığı bu satırlar: ‘Biz sayfalarda olmayan insanlardık. Biz mürekkebin bittiği beyaz boşluklarda yaşardık. Bu bize daha fazla özgürlük verdi. Biz hikayelerin arasındaki aralıktaydık.’ Ve işte Moss’un vurucu bitirişi: ‘Biz artık mürekkebin bittiği beyaz boşluklarda yaşamıyoruz. Artık hikayelerin arasındaki aralık değiliz. Biz basılmış hikayenin ta kendisiyiz! Ve hikayeyi kendimiz yazıyoruz!’
Bu sene Golden Globe Ödül Töreni kırmızı halısı, simsiyah ve iradeli duruşları ile güçlü kadınların hikayesini yazdı. Daha nice güçlü kadınların hikayelerine!