YAZAN: UZM. KL. PSK. NAZLI KOCABAŞA

Hayatınızda sürekli bir şeylerin tekrarladığını hissediyorsanız, belki de kökleri çok daha eskiye dayanıyor olabilir.

“Dede koruk yer torunun dişi kamaşır.” atasözünü hemen hemen hepimiz duymuşuzdur. Aynı bu sözle anlatılmaya çalışılan gibi, bugün kendinizde değiştiremediğiniz bazı olumsuzluklar varsa kökeni çok daha eskiye, geçmişteki aile fertlerinin travmalarına, sıkıntılarına dayanıyor olabilir. Aile geçmişindeki travmaları keşfetmek sizin bugününüzün önünü açacaktır.

Aile dizimi, Alman filozof ve psikoterapist Bert Hellinger tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Aile üyelerinin kuşaklar boyu, birbirine görünmez bağlarla bağlı olduğu felsefesine dayalıdır. Kişiyi, birey olarak tek başına ele almaz. Kişiyi, içinde bulunduğu sistemlerle birlikte ele alır. Bu sistemler de içine doğduğumuz aile, arkadaşlar, iş çevremiz gibi sistemlerdir.  

Aile dizimine neden başvurulur?

İnsan ilişkileriyle ilgili problemler, korkular, kaygılar, takıntılar, öfke kontrolsüzlüğü, gelecek kaygısı, geçmişteki travmalar, mükemmeliyetçilik, özgüvensizlik ve stresle baş edememe vb. birçok sebepten dolayı aile dizimine başvurabiliriz. 

Amaç, hem kişiyi hem de içinde bulunduğu sistemleri derinlemesine anlamak ve çözüme ulaştırmak istediği konu hakkında ona temsili bir harita sunmaktır. Aile dizimi sonrasında kişi, çözüme kavuşturmak istediği konunun çok farklı boyutlarını keşfeder ve şimdiye kadar edinmediği bir farkındalık edinir. Kimisine bu farkındalık yeterli gelirken kimisi de edindiği bu farkındalıkla beraber bir psikolojik danışmanlık sürecine girmek ister çünkü aile dizimi her hafta tekrarlanabilecek bir method değildir.

Dizim açtırma ile farkındalık

Aile dizimi çalışmasında eğer kişi grup içinde kendi konusunun çalışılmasını istiyorsa buna dizim açtırmak denir. Uygulayıcı, kişiye bazı sorular sorar, önemli olduğunu düşündüğü bilgileri edinir. Daha sonra ondan grup içinden, kendisini ve çalışılacak konunun özündeki bireyleri temsil edecek kişileri seçmesi istenir.

Bu temsilcilerle birlikte “bilen alanda” çalışmaya başlanır. Çalışmanın sonunda hem dizim açtıran kişi hem de katılımcılar açısından büyük bir farkındalık oluşur. Çalışma ile daha derin bir gerçek ile yüzleşmiş oluruz. Çalışmalara sadece katılımcı olarak katılmak ya da dizim açtırmak kişinin kendi kararına bağlıdır.

Aile dizimini deneyimlemek isteyenlere bir önerim de uygulayıcının eğitimine dikkat etmelerini söylemek olacaktır. Aile dizimini uygulayabilmek için bazı teorik eğitimlerden ve süpervizyonlu uygulamalardan geçmek gerekmektedir. Bunları tamamlamadan aile dizimi uygulayıcısı olmak mümkün değildir. Katılmayı düşündüğünüz çalışmanın uygulayıcısının eğitimini sormayı atlamayın.

İlginizi çekebilir!



Klinik Psk. Nazlı Kocabaşa

1986 yılında İstanbul'da doğan Nazlı, Notre Dame de Sion Fransız Lisesini bitirdikten sonra Koç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Uzmanlığına klinik psikoloji üzerinde devam eden Nazlı aynı zamanda psikodrama, aile danışmanlığı ve emdr terapistliği eğitimleri aldı. Şuanda "Tempora Aile Danışmanlık Merkezi"nde yetişkin ve çift-aile terapisti olarak hizmet vermektedir....



BLOOM SHOP