Dünya genelinde 2000 yıldan daha uzun bir süredir tüketilen fermente çay Kombucha, son zamanların en popüler içeceklerinden. Beslenme trendlerinin hızla gelip geçtiği günümüzde, güzel tadı ve faydaları ile bu içecek, sağlıklı beslenme diyetimizin kalıcı üyelerinden biri olacak gibi görünüyor.

Kombucha nedir?

Kombucha, çayın fermente edilmesiyle meydana gelen gazlı ve tatlı bir içecektir. Bu kadar popüler olmasının en önemli nedenlerinden biri de, sağlık faydalarının yanı sıra gerçekten güzel tatlı ve içimi keyifli olan bir içecek olmasıdır.  

İçeriğinin temel bileşenleri maya, şeker ve siyah çaydır. Şekerli çay çözeltisi, yaygın olarak “SCOBY” adı ile bilinen bir maya-bakteri kolonisi ile fermente edilir. Geleneksel olarak siyah çayla yapılsa da, yeşil çaylı versiyonları da mevcuttur. Ayrıca içeriğinde çok düşük bir miktarda alkol de bulunmaktadır.

Kombucha, fermentasyondan sonra asitli bir dokuya sahip olur. İçimini oldukça keyifli bir hale getiren bu asit, kombuchanın gazlı ve şekerli içeceklere sağlıklı bir içecek alternatifi haline gelmesini sağlar.

Kombucha faydaları

Fermentasyondan sonra B vitaminleri enzimler ve probiyotikler açısından son derece zengin bir içecek haline gelen kombucha, başta bağırsak sağlığı olmak üzere genel vücut sağlığı için çok sayıda önemli faydaya sahiptir. Kombuchanın bilimsel olarak kanıtlanmış en önemli faydaları şunlardır:

Zengin bir probiyotik kaynağı

Fermentasyon sırasında önemli miktarda probiyotik bakteri üretir. Bu probiyotikler, bağırsak sağlığını iyileştirmenin yanı sıra, sindirim sorunlarının çözümüne yardımcı olur ve vücuttaki enflamasyonu azaltır. Düzenli olarak içmenin kilo kaybına da katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kombuchanın sadece bağırsak sağlığını iyileştirmesi bile vücudun bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Güçlü antioksidan içeriği ile vücudun toksinlerden arınmasını sağlar ve vücudu pek çok hastalığa karşı korur. Bunun en önemli nedeni ise, hücrelere zarar verebilecek olan oksidatif stresi azaltmasıdır.

Kalp hastalığı riskini azaltır

Kalp hastalıkları, dünyadaki en yaygın ölüm nedenidir. Kombucha (özellikle yeşil çay içerikli) kötü kolesterol LDL değerlerini düşürür ve iyi kolesterol HDL değerlerini dengede tutar. Bu sayede kolesterol partiküllerini oksidasyondan koruyarak kalp hastalıklarına karşı kalkan sağlar.

Zihin sağlığı için faydalıdır

Kombuchanın içinde bulunan B vitaminleri, özellikle B12 vitamini içeriği, enerji seviyelerini artırarak genel zihinsel sağlığa katkıda bulunur. Kombuchanın bağırsak sağlığına iyi gelmesi, vücudun zihinsel sağlık için gerekli olan hormonları üretebilmesine katkıda bulunur. Bağırsak-beyin eksenindeki gelişmeler, kaygı ve depresyon riskinin önlenmesine yardımcı olur.

Kansere karşı koruma sağlayabilir

Kombuchanın içeriğinde yer alan yüksek konsantrasyonlu çay polifenolleri ve antioksidanlar, kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabilmektedir. Bu konuda kesin sonuçların alınabilmesi adına yapılan çalışmalar devam etmektedir.

Tip 2 diyabet yönetiminde fayda sağlar

Dünya genelinde 300 milyondan fazla kişi tip 2 diyabetten mustariptir. Kombucha üzerinde yapılan araştırmalarda, bu içeceğin karbonhidrat sindirimini yavaşlatarak kan şekerini dengelediği ortaya konulmuştur. Yeşil çayın kendisi de kan şekeri düzeyi üzerinde dengeleyici etkiye sahip olduğundan, yeşil çaydan yapılan kombuchanın daha sağlıklı olması beklenmektedir.

Anti-bakteriyeldir

Kombucha fermentasyonu sırasında üretilen asetik asit, aynı zamanda sirkenin içinde de bulunan bir bileşendir ve bu bileşen, potansiyel olarak zararlı olan birçok bakteriyi öldürebilir. Siyah veya yeşil çaydan yapılan kombucha, özellikle enfeksiyona neden olan bakterilere ve Candida mantarına karşı güçlü anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.

Uyarı: Kombucha, yüksek probiyotik değeri ile son derece faydalı bir içecektir. Ancak bu içecekten fayda sağlayabilmek için, mutlaka doğru koşullarda yapılmış olması gerekmektedir. Bu nedenle evde kombucha hazırlarken çok dikkatli olunmalı, satın alınırken de mutlaka güvenilir üreticilere müracaat edilmelidir.

Kaynak: Dr.Axe, MindBodyGreen, WebMD, Healthline





BLOOM SHOP