YAZAN: MELTEM FAKABASMAZ

Nedensiz kaygılı olmak, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, uyku sorunları, ruh halinde hızlı değişimler, duygusal kopukluk, sindirim sorunları, kuru cilt, kırılgan saçlar ve kuru gözler ya da dolaşım bozukluğunuz varsa hava elementinizde dengesizlik olabilir. Hava elementi (Sanskritçe’deki ismi ile Vayu) dengesiz olduğunda çeşitli fiziksel, zihinsel ve duygusal rahatsızlıklara yol açabilir. Ayurveda’ya göre hava elementi nedir? Nasıl dengelenir? Bu elementi daha yakından tanıyarak yaşamınızdaki hareketi ve değişimi dengeleyebilirsiniz. 


Hava elementinin özellikleri nelerdir?

Ayurveda’ya göre hava elementi hareketi ve değişimi simgeler. En büyük gök cisminden vücudumuzdaki en küçük hücreye kadar her şey dahil olmak üzere evreni oluşturan beş temel unsurdan (Pancha Mahabhutas) biridir. Vayu, nefes almayı, bir yaprağın hareketini, kokunun yayılmasını, sinir uyarılarını ve dolaşımı yönlendiren gücü yönetir. Doğası gereği hareketli, hafif, serin ve kuru olduğundan bu elementin dengesiz olması genellikle bu niteliklerin artmasına neden olur.

Hava elementinin baskın olduğu kişiler sıklıkla Vayu’nun özelliklerini yansıtan nitelikler sergilerler. Bunlara hafiflik, kuruluk, serinlik ve hareketlilik dahildir. Psikolojik olarak Vayu; esnekliği, yaratıcılığı ve coşkuyu teşvik eder ancak dengesiz olduğunda kaygıya, huzursuzluğa ve dağınık düşüncelere yol açabilir.

Hava elementinin dengesizliği nelere yol açar?

  • Sindirim sorunları: Aşırı hava, gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Vayu’nun hafif ve kuru nitelikleri sindirim sisteminin normal fonksiyonunu bozabilir.
  • Kuruluk: Cilt, saç ve iç organlar kuruyabilir. Bu durum kuru cilde, kırılgan saçlara ve kuru gözlere neden olabilir.
  • Dolaşım ve sinir sorunları: Vayu hareketi yönettiğinden, bu elementin dengesiz olması dolaşımın zayıflamasına, uzuvlarda karıncalanma veya uyuşukluğa ve genel huzursuzluğa yol açabilir. 
  • Kaygı ve korku: Aşırı hava, genellikle açık bir neden olmaksızın kaygı, sinirlilik ve korku duygularına neden olabilir.
  • Konsantrasyon zorluğu: Hava elementinin kalitesi zihnin dağılmasına yol açarak odaklanmayı veya düzenli olmayı zorlaştırabilir.
  • Huzursuzluk ve uykusuzluk: Uykuya dalamamak veya gece boyunca sürekli sağa sola dönüp durmak, hava elementinin dengesizliğinin işaretleri olabilir.
  • Duygusal dengesizlik: Ruh halinde hızlı değişiklikler veya duygusal kopukluk meydana gelebilir.

Hava elementi nasıl dengelenir? 

Hava elementini dengelemek, Vayu’nun içsel hareketliliğini engellemeden istikrarı ve köklenmeyi teşvik etmek anlamına gelir. Yaşamınızda bazı düzenlemeler yaparak, hava elementinin dengelenmesini sağlayabilirsiniz. 

1. Beslenmenize dikkat edin. 

Havanın kuruluğuna ve hafifliğine karşı koyan sıcak, nemli ve topraklanmış yiyecekleri menünüze dahil edin. Tatlı meyveler, pirinç ve yulaf gibi pişmiş tahıllar, kuru yemişler, kök sebzeler ve süt ürünleri iyi seçimler olabilir. Zencefil, kimyon ve fesleğen gibi baharatlar Vayu’nun soğuk ve kuru özelliklerini azaltmaya yardımcı olabilir.

2. Rutinler oluşturun.

Düzenli rutinler, hava elementi baskın olanlara büyük fayda sağlayabilir. Düzenli yemek saatlerine ve uyku programına uygun olarak planlanan günlük bir rutin Vayu’nun dengesiz eğilimlerini azaltmaya yardımcı olur.

3. Yoga ve nefes egzersizleri yapın. 

Tadasana (dağ duruşu), toprakla sağlam bir bağlantı kurma, bedeni ve zihni dengeleme, Balasana (çocuk pozu) derin bir rahatlama ve topraklanma, Vrksasana (ağaç duruşu) dengelenme, Sukhasana (rahat oturuş) topraklanma ve sakinlik duygusunu geliştirir. Nadi Shodhana (alternatif burun deliği nefesi) gibi Pranayama teknikleri vücuttaki hava elementini düzenlemeye ve dengelemeye yardımcı olabilir. Sakinleşmeyi teşvik eden ve kaygıyı azaltan pranayama teknikleri, zihni dengelemek ve sakinleştirmek için mükemmeldir. Dirga Pranayama (üç parçalı nefes), nefesin derinleşmesine ve kaygının azalmasına yardımcı olur.

4. Ayurvedik bitkilerden faydalanın.

Ashwagandha, Tulsi gibi Ayurveda bitkileri Vayu’yu dengelemek için etkilidir. Bu şifalı bitkiler, gücü ve canlılığı destekler.

Hava elementini dengelemenin faydaları nelerdir?

Duygusal ve ruhsal olarak Vayu’yu dengelemek, kişinin hayatında istikrarı ve mevcudiyeti geliştirmeyi içerir. Meditasyon, farkındalık çalışmaları ve doğada vakit geçirmek toprakla bağlantıyı güçlendirerek hava elementinin niteliklerini dengelemek için gereken topraklanma enerjisini sağlayabilir.

Ayurveda’da hava elementini anlamak ve dengelemek, sağlığımızı ve refahımızı yönetme konusunda derin bilgiler sunar. Vayu’nun etkisini kabul ederek bedenlerimizi ve zihinlerimizi doğanın ritmik döngüleriyle daha iyi hizalayabilir, daha uyumlu ve dengeli bir varoluşa yol açabiliriz.

Hava elementini dengelemeye destek olan chia tohumlu puding tarifi

Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı chia tohumu
  • 1 su bardak badem sütü veya Hindistan cevizi sütü
  • 1/8-1/4 su bardak tohum, kuru yemiş veya tercih edilen kurutulmuş meyve (Örnek: kabak çekirdeği, kurutulmuş kızılcık, kurutulmuş Hindistan cevizi gevreği)
  • Bir tutam tarçın, kakule ve tuz

Tarif:

Malzemeleri iyice karıştırın. Bir gece buzdolabında bekletin veya en az 1 saat bekleterek buzdolabında bekledikten sonra tüketin. 

Hava elementini dengeleyen yoga akışı videosu



Meltem Fakabasmaz

İstanbul’da doğan Meltem, Doğu Akdeniz Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, 2002’de Bilgi Üniversitesi’si Sinema-TV Yüksek lisans tamamladı. 10 yıla yakın medya dünyasında çalıştıktan sonra, 2015 yılında başladığı yogada uzmanlaşmayı seçerek, insanın iyi olma yolculuğu yoluna da başlamış oldu. E-RYT® 500, YACEP® Yoga Alliance onaylı sertifikalı yoga eğitmeni ve Ayurveda uygulayıcısı, aynı zamanda...



BLOOM SHOP