Yakın zaman önce Instagram üzerinden takipçilerimden kendilerine göre başarıyı tanımlamalarını rica ettim. Birçok paylaşım oldu; başkalarının hayatında olumlu yönde fark yaratmak, olduğun yerde olduğun halden mutlu olmak, azim, istek ve tekrar, yaptıklarından çok zevk almak, cesaret, kararlılık, kendin olma cesareti… Bunların yanı sıra yanıtlar arasında en çok başarılı olmanın kuralı olarak huzur, sağlık ve mutluluk vardı.
Din, dil, ırk, cinsiyet gözetmeksizin insanların kalbinde yatan en büyük arzu huzur, sağlık ve mutluluk dolu bir hayat. Peki bu hayatı kurmak için doğru yerlere mi bakıyoruz?
Şu anda içinde yaşadığımız sistem yüksek dozda stres yüklü
Sürekli bir yarış içinde olmak, birilerini geçmek, başarmak, yükselmek, bir yerlere gelmek, kendimize, sevdiklerimize, dünyaya tekrar tekrar kendimizi kanıtlamak zorunda hissetmek… Hırs!
Dünya sağlık örgütünün resmi verilerine göre dünya nüfusunun 300 milyondan fazlası depresyonda. Eğer huzur, sağlık ve mutluluğun formülü çocukluğumuzdan beri öğrendiğimiz gibi evlenmek, çoluk çocuğa karışmak, para, şan, şöhret, prestij sahibi olmak ve başarı merdivenlerini var gücümüzle tırmanmaksa Robin Williams neden intihar etti? Angelina Jolie ve Brad Bitt neden ayrıldılar? Neden Hollywood yıldızları uyuşturucu bağımlılığı, özgüven eksikliği ve depresyonla mücadele ediyorlar?
İlginizi çekebilir: Tükenmişlik Testi: Hayat Enerjiniz Ne Durumda?
Evlilik, para ve çocuk formülünde bir hata olduğu su götürmez bir gerçek
Araştırmalara göre, her evlilik değil sadece iyi evlilikler mutluluk getiriyor. Multimilyoner olmak değil, Amerika standartlarına göre yılda 75.000 dolar kazanmak mutluluk getiriyor. Bunun üzeri, mutluluk oranında fazlaca artış sağlamıyor. Ve şaşıracağınız bir veri; çocuğu olmayanlar çocuklu ailelere göre daha mutlu!
Geçenlerde başarının kendisine mutluluk getireceğini düşünen Avustralyalı Jamie Anderson’un TED konuşmasını dinledim. Jamie, yaşamın önüne koyduğu koşulları reddedemiyor ve en büyük hayali olan bisikletiçiliği bir kenara bırakıp mantıklı düşünerek çok başarılı bir üniversite profesörü oluyor.
Fakat sonunda aynaya baktığında yorgun, kibirli ve sağlıksız bir insan görüyor. Çok başarılı olmanın büyük tatmin ve mutluluk getireceğine inanırız oysa… Tatminle kibiri karıştırıyor da olabiliriz pekala.
İlginizi çekebilir: Hayatta Başarılı Olmak Nedir?
Başarı Uzmanı Richard St. John‘a göre başarılı olmanın 8 kuralı
St. John, 7 yıl boyunca 500 röportaj yaparak başarılı insanların ortak noktalarını araştırıp bazı bulgular elde etmiş. Bu bulgulara göre başarılı olmak aslında çok da zor değil.
- Yaptığı işe tutkuyla bağlı olmak, yaptığı işi çok sevmek. Yaptığı işi para için değil, çok sevdiği için yapmak.
- Eğlenerek ve çok çalışmak.
- Yaptığın işte çok iyi olmak.
- Odaklanmak.
- Fiziksel ve zihinsel olarak konfor alanının dışına çıkmak, çekingenliği ve kendine inanmama konusunu aşmak.
- Hizmet etmek, değer katmak.
- Fikir üretmek; dinleyerek, gözlemleyerek, merak ederek, sorular sorarak, çözümler bularak ve ilişkiler kurarak.
- İnatla devam etmek, başarısızlık durumlarında vazgeçmeden devam etmek.
Başarılı insanlar aynı zamanda eleştirileri, negatif insanları, reddedilme ve baskı engellerini de aşabilen insanlar oluyorlar. Fakat esas konu, başarı huzur, sağlık ve mutluluğu da beraberinde getiriyor mu?
Yoksa Vietnamlı Zen ustası Thich Nhat Hanh’ın tarifi doğrultusunda; gerçek başarı, hayatta genel anlamda ve önemsiz gibi görünen, ufacık şeyleri dahi yaparken hissettiğimiz doyum mu acaba?
Kaynak:
https://www.youtube.com/watch?v=b1Y2Z1BGwno https://www.ted.com/talks/richard_st_john_s_8_secrets_of_success?