Hayat, aldığımız ilk nefes ile verdiğimiz son nefes arasındaki nefeslerin bütünüdür. Nefes, yaşamımızın en merkezinde her an bizimle birlikte var olmakta olandır. Nefes, bizi var edendir. Bu yüzdendir ki, binlerce yıl önce nefesin şifası, bedenin ve zihnin işleyişine ve kişinin her alanda iyileşmesine katkısı olduğu keşfedilmiştir.

‘Nefes’ Çin’in Taoizm dininde ‘qi’,’chi’ ve Hindistan’ın Hinduizm dininde ise ‘prana’ kelimeleriyle tanımlanır. Bütün bu tanımlar, yaşamsal kaynak anlamını taşır ve vücudun içinde akan yaşamsal enerjiyi temsil eder. Bu kavram her insanın içinde kendini iyileştirme gücü olduğunu gösterir. Kişi nefesini tanıyarak ve eğiterek kendi şifasını kendi içinde bulabilir. Bilinçli bağlantılı nefes ve fiziksel sağlığın bağlantısı da buradan gelir. 

İlginizi çekebilir: Bilinçli Nefes ile Yaşam Enerjisini İyileştirmenin Yolları

Nefesin iyileştirici gücü 

Birçok insan günümüz yaşam koşulları içinde bu özelliğe sahip olduğunu, nefesinin ve bedeninin sonsuz bilgeliğini kolaylıkla unutabilmekte. Bu da oldukça doğaldır. İnsan, kendini değişime iten ya da çaresiz hissettiren bir hastalık, durum ya da olay yaşamadıkça bu yeteneğinin belki de hiç farkına varmadan ömrünü geçirebilir.

Bu sebepten kişi, hastalık veya negatif gibi gözüken durumların yeni bir iyileşme ve dönüşüm fırsatı olduğu gerçeğini farketmeyebilir. Bütün bu yaşananlar kişi için yeni bir sağlık fırsatıdır; daha iyi bir versiyonuna ulaşması için bir yoldur.

Bilinçli nefes nedir? 

Bu iyileşme yolunda kolaylıkla ve çabasızca ilerlemeyi sağlayan en önemli yapı taşlarından biri Bilinçli Bağlantılı Nefes Tekniği (Conscious Connected Breathing – ‘CCB’)’dir. Bilinçli nefes, alınan ve verilen her nefesi hissederek ve farkında olarak almaktır. Bağlantılı nefes ise nefes almadan ve vermeden önce beklemeden, birbirini takip eden döngüsel nefese verilen isimdir. Bu nefes tekniği vücuda oksijen ve enerji depolamanın en doğal, güçlü ve güvenli yoludur.

Oksijen, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında çok önemli bir rol oynar. Oksijen eksikliğine tüm hastalıkların en büyük nedeni olarak bakabiliriz.

Stephen Levin

Nefes ile tanışmadan önce yalnızca sığ bir göğüs nefesine sahip olup defalarca nefes alamadığımdan ve nefesim bana yetmediğinden dolayı doktora gitmiştim.

Bu nefes tekniği ile tanıştıktan sonra zaman içinde nefes kapasitem çok genişledi. Sığ göğüs nefesim güçlü bir alt karın ve karın nefesi ile başlayan göğse ve kürek kemiklerine kadar çıkan bir nefes halini aldı. Bununla birlikte panik atağım zaman içinde iyileşti.

Artık yalnızca ‘heyecan’ olarak adlandırabileceğim çok doğal bir anksiyete hali yaşadığımda ise birkaç derin nefes ile bu ve bunun gibi duyguların içinden yumuşakça geçebiliyorum. İlaçsız geçiremediğim bahar aylarını artık alerji ilacı kullanmadan atlatabiliyorum. Enerjim ve bağışıklığım da eski haline göre çok daha yüksek ve güçlü.  

İlginizi çekebilir: Nefes Farkındalığı ile Anksiyetenizi Azaltın

Bilinçli Bağlantılı Nefes Tekniği üzerine yapılmış bilimsel çalışmalar gösteriyor ki bu teknik;

  • Bağışıklığı arttırır.
  • Detoksifikasyon oranını yükseltir.
  • Enerjiyi arttırır. 
  • Migren, fibromiyalji, astım, anksiyete, panik atak, uyku apnesi, kanser, kalp hastalıkları gibi birçok alanda iyileştirici rol oynar.

Kanserin tek bir ana nedeni vardır. Kanserin başlıca nedeni, vücut hücrelerinin normal oksijen solunumunu anaerobik (oksijensiz) hücre solunumuyla değiştirmesidir.

Dr.Otto Warburg

İlginizi çekebilir: Wim Hof Metodu ile Bağışıklığınızı Güçlendirin

Bilinçli Bağlantılı Nefes Tekniği nasıl yapılır? 

  • Alınan her nefes farkında olarak alınır. 
  • Nefes almadan ve vermeden önce duraksama olmayacak şekilde döngüsel nefes uygulanır. 
  • El göbek deliğinin üzerine koyulup alınan nefes ile karnın şiştiğini ve verilen nefes ile karnın indiği hissedilerek nefes alınır. (Karın kaslarını kullanıp karnın itilmediğinden emin olunur) 
  • Nefes alışta bedeni nefesle genişletme olsa da fiziksel olarak zorlanılmayan bir noktaya kadar nefes alınır. 
  • Nefes veriş ise pasiftir, yalnızca bedeni ve kasları rahatlatmak için yapılan bir bırakma halidir. 
  • İlk denemede 4 saniye nefes alarak ve 4 saniye nefes vererek uygulanabilir. Bu süre kişinin durumu ve ihtiyacına göre azaltılabilir ya da uzatılabilir. Önemli olan nefes alış ve veriş sürelerinin eşit olmasıdır.
  • Burun ya da ağız nefesi olarak uygulanır. Eğer nefes burundan alınıyorsa burundan verilir, ağızdan alınıyorsa ağızdan verilir. Ağız ve burun bir arada yapılmamalıdır.

Oturuş

Omurga dik bir şekilde ya da boyun ve beli destekleme ihtiyacı olursa 45 derecelik açı ile oturarak yapılır.

Süre

Burun nefesi 10-15 dakika uygulanabilir. Ağız nefesi 3-4 dakika uygulanabilir.

Kişinin fayda sağlaması için bu tekniğin her gün düzenli olarak bir kere uygulanması önerilir. İhtiyaç doğrultusunda günde bir kaç kere uygulanmasında bir sakınca yoktur.

Hastalıklara ilişkin mutlaka uzman bir doktor tarafından muayene olunması ve belirtilen yöntemin uzman doktor, tanı ve tedavilere alternatif olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir.

Bilinçli Bağlantılı Nefes Tekniği ile öğrendim ki;

  • Kendi şifa gücünü hatırlamak ve kendini iyileştirebilme gücün ile yeniden tanışmak mümkün,
  • Gelen her hastalığa bir mesajcı olarak bakmak ve zamanı geldiğinde gitmesine izin vermek mümkün,
  • Varolan hastalıklarının iyileşme sürecini en doğal bağın olan nefesinle desteklemek mümkün,
  • Gelecekte karşına çıkabilme olasılığı olan hastalıkların önüne şimdiden geçebilmek mümkün,
  • Kalıplaşmış ve kısıtlanmış nefes alışkanlığını dönüştürmek mümkün,
  • Nefesini daha iyi tanımak ve bedeninde nefes gitmeyen yerleri genişletmek mümkün,
  • Bedenini daha derin bir nefes ile doldurmak mümkün,
  • Nefesinle her an bedeninin daha da derinine inmek mümkün.

Muhtemelen HIV, diğer bulaşıcı hastalıklar ve en dejeneratif veya kronik hastalıklar (kanser dahil) için şimdiye kadar keşfedilmiş en iyi tedavilerden biri oksijen terapisidir. Oksijen, HIV dahil olmak üzere virüsleri ve diğer patojenleri doğal olarak öldürür. HIV virüsünün bulunduğu hücrelerinize yeterince oksijen alabilseydiniz, o zaman bu oksijen onları öldürmeye yardımcı olabilir.

Thomas Levy

İlginizi çekebilir: Bilinçli Nefes ile Yaşam Enerjisini İyileştirmenin Yolları



Melda Yasemin Bolayır

1990 yılında doğan Melda, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Londra ve Shanghai’da Uluslararası İşletme yüksek lisansını tamamladı ve İstanbul’da kurumsal bir firmada Risk Danışmanı, Ankara’da da Finans Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 2018 yılında nefes ile tanıştı, Nefes ve Yaşam Koçluğu ve Nefes Eğitmenliği eğitimlerini aldı. Sürecine Theta Healing...



BLOOM SHOP