Birçok insan okyanus, göl veya nehir yakınında yürüyüşe çıktığında veya su içeren aktiviteler yaptığında çok daha sakin hissediyor. Araştırmalara göre bunun bir nedeni var. Suya yakın olmanın ruh sağlığına fayda sağladığını öne süren Blue Mind teorisi suyun bizi rahatlatmaya yardımcı, meditatif ve yaratıcılığı artıran etkileri olduğunu savunuyor. Blue Mind teorisini ve bu mavi alanları nasıl deneyimleyebileceğinizi sizler için araştırdık.
Blue Mind teorisi nedir?
Bu teori, deniz biyoloğu olan Dr. Wallace J. Nichols’un çok satan Mavi Zihin: Suyun Yakınında, İçinde, Üzerinde veya Altında Olmanın Sizi Daha Mutlu, Daha Sağlıklı, Daha Bağlantılı ve Yaptığınız Şeyde Daha İyi Hale Getirebileceğini Gösteren Şaşırtıcı Bilim kitabına dayanıyor. Wallace J. Nichols, su kütlelerinin insan sağlığı ve refahı üzerindeki etkileri ile ilgileniyor. Kitap, su kütlelerinin yakınında yaşamanın veya bulunmanın güçlü psikolojik ve hatta fizyolojik etkilere sahip olabileceğini öne süren çalışmaları analiz ediyor ve Blue Mind isimli bir teoriyi öne sürüyor.
Nichols, 2015 yılında yaptığı bir TEDx konuşmasında, dünyanın yüzeyinin yaklaşık yüzde 71’inin ve insan vücudunun ortalama yüzde 60’ının sudan oluştuğunu belirterek su kütlelerinin yanında kendimizi iyi hissetme halinin nörobilimle bağlantılı olması gerektiğini düşündüğünü ifade ediyor. Gelin, bu teoriye daha yakından bakalım.
Blue Mind teorisi, suyun içinde veya yakınında olmanın zihinsel sağlığı iyileştirdiğini ve doğayla olan doğuştan gelen bağlantımızı geri kazandırdığını öne sürüyor. Bu teoriye göre suyun yakınında olmak zihni meditatif bir duruma sokabilir. İnsanlar okyanusun, gölün, nehrin yakınındayken veya bir çeşmenin sesini dinlerken bile suyun faydalarını deneyimleyebilirler. Birçok yazar, şair, ressam su kütlelerinin içinde veya yakınında olduklarında kendilerini saran sağlık ve huzur hissini eserlerinde dışa vurmuştur.
Bu teori, “Mavi Zihin” adlı kitap ile popüler hale gelmiştir. Kitapta yer verilene göre çoğunlukla sudan oluştuğumuz için beyinlerimiz su ile yakın temasta olduğumuz durumlarda “doğru yerdeyim” diye düşünür.
Kitapta yer verilen başka bir görüşe göre içgüdüsel olarak hayatta kalma modunda olmak üzere programlandığımız için değişmeyen ve sürekli aynı olan ortamlarda rahatlamakta zorluk çekebiliyoruz. Beynimiz içgüdüsel olarak çevrede değişiklik arama ve bunları saptamaya programlı. Su kütleleri, aynı anda hem tutarlılık hem de sürekli bir değişim halindedir. Nichols’a göre, bu yüzden insanlar suya baktıklarında hem rahatlatıcı bir aşinalık hem de uyarıcı bir yenilik deneyimler.
Blue Mind teorisinin faydaları neler?
Suyun fiziksel ve ruhsal sağlık açısından faydalar sağladığına inanılan bu teoriye göre, su ile vakit geçirdiğimizde aşağıdaki olumlu durumları deneyimleyebiliriz:
- Suyun sesi, görüntüsü ve hissi nabız hızını düşürebilir ve sakinlik hissini artırabilir. Bu da daha sakin bir sinir sistemine yol açar.
- Su, iyi hissetme hormonu olarak adlandırılan dopamin nörotransmitterlerini, mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonini ve sevgi hormonu olarak tanımlanan oksitosini artırabilir ve stres hormonu olarak tanımlanan kortizolü azaltabilir.
- Suyun yakınındayken rahatlamış hissettiğinizde, zihinsel sağlığınız iyileşirken fiziksel sağlığınız da olumlu etkilenebilir. Stresin vücut üzerindeki olumsuz etkileri, çeşitli fiziksel rahatsızlıkları artırabilir fakat suyun yakınında olmak stres seviyenizi azaltıyorsa, bu durum stres kaynaklı fiziksel rahatsızlıkları da azaltmaya yardımcı olur.
Blue Mind teorisi günlük hayatta nasıl deneyimlenebilir?
Suyun rahatlatıcı etkilerinden yararlanmak istiyorsanız, öncelikle bir bardak su içmeye ne dersiniz? Hafif bir dehidrasyon bile vücudun düzgün işlev görme yeteneği üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Su, vücudumuzun çoğu bölümünün ana bileşenidir. Bu yüzden susuz kalmadığınızdan emin olun.
Bazen zihinsel olarak dağınık, duygusal ve irrasyonel hissettiğimizde duş almak iyi gelir. Önceden yalnızca hisler ile açıklayabildiğimiz bu durum aslında Blue Mind teorisini deneyimlemenin de bir yoludur. Rahatlatıcı bir banyo yapın, suyun altında dilediğinizce kalın ve sakinleştirici etkilerin tadını çıkarın.
Eğer bir su kütlesinin yakınındaysanız yürüyüş yapabilirsiniz. Bir gölün, derenin etrafında veya sahilde yürüyüş yapmak sizi rahatlatabilir.
Herhangi bir su kütlesinde yüzmek Blue Mind teorisini deneyimlemek için harika bir fırsattır. Yüzerken meditasyon yapabilir, suyun bedeninizdeki hislerine odaklanabilir ve kendinizi suya bırakabilirsiniz.
Eğer aktif sporları seviyorsanız kürek çekmek, sörf, paddle board, kano yapmak gibi suyla ilgili aktivitelere katılmak bu teorinin öngördüğü faydalardan yararlanmak için birebirdir.
Tüm bu fırsatlardan uzaksanız, evinizi Blue Mind teorisine göre dekore etmek de tavsiye edilen yöntemler arasındadır. Kişisel ortamınıza bir akvaryum, dekoratif bir su çeşmesi veya bahçenize bir fıskiye koyarak küçük bir mavi alan yaratabilirsiniz.
Blue Mind’ın faydalarını 7 farklı formu ile deneyimleyebilirsiniz.
Okyanuslar veya denizler tabii ki suyun rahatlatıcı ve meditatif etkilerini deneyimlemek için öncelikli tercihimiz olur. Ancak bunlara ulaşamıyorsak Nichols’a göre yararlanabileceğimiz 7 mavi zihin çeşidi bulunuyor.
- Vahşi Mavi Zihin: Göl, nehir, okyanus, yağmur, şelale, gölet, buz, kar…
- Evsel Mavi Zihin: Havuz, küvet, duş, fıskiyeler, soğuk su havuzları…
- Kentsel Mavi Zihin: Kasaba veya şehrin etrafındaki halka açık su cepheleri ve çeşmeler.
- Sanal Mavi Zihin: Sanat eserleri, fotoğraf, film, heykel, düz yazı, şiir, müzik, ses kaydı, VR/AR veya suyun herhangi bir fiziksel tasviri.
- Hayali Mavi Zihin: Hayal gücü ile canlandırdığınız suya dair anılar.
- Somutlaştırılmış Mavi Zihin: Suyun, Dünya’daki tüm yaşamın temeli olduğunu ve hayvanlar ve bitkiler gibi bizim de çoğunlukla sudan meydana geldiğimizi hatırlamak.
- Metaforik Mavi Zihin: Suya dair sözlü ipuçları ve metaforlar, hissetmemize yardımcı olabilir.
Wings ile hayatınıza değer katmaya, alışveriş keyfini ayrıcalıklara dönüştürmeye hazır mısınız? Siz de Wings’in ayrıcalıklı dünyasına katılmak ve size özel programlarını incelemek için link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz!