YAZAN: DİLAN GÜNAÇTI

Her geçen gün bütünsel sağlığımıza katkı sağlayabilecek yeni bir trendin öne çıktığına tanıklık ediyoruz. Son zamanlarda popülerleşen “deniz kadayıfı” kullanımı da bunlardan biri. Birden bire yaygınlaşmaya başlayan deniz kadayıfının pek çok alanda fayda sağladığı aslında geçmişten beri biliniyor ancak yine de etkileri konusunda yeteri kadar bilimsel araştırma mevcut değil. Peki çeşitli faydaları olan bu alg türü tam olarak nedir, ne işe yarar ve nasıl günlük rutine entegre edilebilir? Sizin için araştırdık.


Deniz kadayıfı nedir?

Deniz kadayıfı yani sea moss, İrlanda yosunu ya da kırmızı yosun olarak da biliniyor. Girintili kıyı şeritlerinde ve gelgitlerin sık görüldüğü yerlerde yılın her mevsimi yetişen bu alg türü özellikle Avrupa, Kuzey Amerika ve Birleşik Krallık adalarında sıklıkla bulunuyor. Günümüzde yeni bir trend gibi öne çıkan deniz kadayıfının tüketimi aslında geçmişe dayanıyor. Kıyı yerleşimlerinde yüzyıllardır çeşitli tıbbi, besinsel ve kültürel amaçlarla kullanılıyor.

Deniz kadayıfı genellikle karagenan adı verilen bir içeriği çıkarmak üzere toplanıyor. Bu içerik jöle kıvamında, yüksek antioksidan kaynağı bir tür olarak gıda endüstrisinde sıklıkla kullanılıyor. Oldukça yüksek mineral, vitamin ve antioksidan içeren bu türün sağlığa birçok faydası olduğu biliniyor. Ayrıca yüksek değerlere sahip olduğu için dikkatli kullanılması gereken bu tür sağlık takviyelerinin içerisinde de yer alıyor.

Besin kaynağı zengin olan deniz kadayıfı jeli su ile karıştırılarak ve smoothie gibi içeceklerin içerisinde tüketilebiliyor. Aloe vera’ya benzer bir dokusu olan bu jelin tadı midye ve istiridyeyi andırıyor.

Deniz kadayıfı ne işe yarar?

Deniz kadayıfının yaygınlaşması ile içeriğin popülerleşen faydalarının yanı sıra bilinen ve kanıtlanmış etkileri de oldukça tartışılıyor. Öncelikli olarak bu tür, düşük protein, karbonhidrat ve yağ oranı ile ana vitamin ve mineral kaynağı olduğu için tercih ediliyor.

Deniz kadayıfının besin değerleri içerisinde B2, kalsiyum, iyodin, potasyum, sodyum, magnezyum, amino asitler, Omega 3, antioksidan, demir ve zink yer alıyor. Deniz kadayıfını takviye olarak bulup kullanması en kolay seçenek olsa da jel, toz, kapsül veya jelibon şeklinde de bulmak mümkün. Deniz kadayıfının faydaları ve insan sağlığına etkisi doğrudan kanıtlanmasa da içeriğindeki besin değerlerinin sağlıklı, uzun bir ömürle bağlantılı olduğunu biliyoruz.

Deniz kadayıfının nasıl faydaları var?

Deniz kadayıfının bilinen yararlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Tiroid sağlığını güçlendirmek.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek.
  • Bağırsak sağlığını desteklemek. Canlı bakteri kaynağı olduğu ve bolca sağlıklı lif içerdiği için sağlıklı bağırsak mikrobiyomu için destekleyici olarak biliniyor. Bu nedenle sindirim sistemi için de oldukça faydalı.
  • Kilo vermeye yardımcı olmak. Yüksek lifli yapısı sebebiyle uzun süre tok tutmaya yardımcı olduğundan kilo verme niyetinde olan kişileri destekleyebilir.

Deniz kadayıfının içeriği yetiştiği yere göre değişiklik gösterebilir. Toksik seviyelerde içeriklere rastlanmayan türün ihtiva ettiği iyodin ile metale dikkat edilmeli ve güvenilir kaynaklardan tüketmek tercih edilmelidir.

Cilt sağlığı için faydaları

Vitamin, mineral, antioksidan ve amino asit gibi içeriklerin cilt sağlığı için önemini biliyoruz. Bu nedenle içerik olarak bu değerlerce zengin deniz kadayıfının tüketimi cildimize de faydalı olacaktır. Araştırmalara göre deniz kadayıfının içeriğindeki bioakif bileşenler ciltteki renk eşitsizliklerini, yaşlanmayı ve akne oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor. Bu içeriğin özellikle bölgesel olarak kullanımı işe yarıyor. Yetiştiği yere göre içeriğindeki değerler farklılık gösterebilen deniz kadayıfının bazı bölgelerden çıkarılan ve test edilen örneklerinin inflamasyon karşıtı olduğu belirtiliyor.

Deniz kadayıfı nasıl tüketilebilir?

Kaliteli, özenle elde edilmiş deniz kadayıfını az miktarda tüketmek önerilir. Uzmanlar, jel formunda günde bir veya iki yemek kaşığını, kapsül veya toz formunda ise 1000 mg’ı geçmemeyi öneriyor. Su ile karıştırılarak smoothie içerisinde kullanabileceğiniz jel kıvamındaki sea moss, yemeklerin içerisine katılarak da tüketilebilir.

Deniz kadayıfı tüketirken içeriğindeki değerlerden dozuna en dikkat edilmesi gereken iyottur. Tiroit rahatsızlıklarından sindirim problemlerine birçok duruma sebebiyet verebilecek aşırı iyotun tüketim miktarı göz önünde bulundurulmalıdır. Günlük olarak fazla iyot ve tuz tüketiyorsanız deniz kadayıfını tüketirken önerilen miktarları geçmemeye hatta porsiyonu küçültmeye özen gösterin. Deniz ürünü olduğundan ve ağır metal içerebileceğinden ürününüzün tüketim için özellikle seçilmiş ve elde edilmiş olduğundan emin olun. Deniz kadayıfının faydalarının bilimsel olarak net bulgularla ortaya konmaması nedeniyle yalnızca belli ölçülerde takviye olarak kullanmanız daha uygun olacaktır.

Deniz kadayıfını yemeklerde kullanabilir miyiz?

Deniz yosunu veya kabuklu deniz canlılarının tuzluluğuna benzer çok hafif bir tadı olan sea moss, oldukça az miktarlarda kullanılacağı için yemeklerinizde baskın bir tat oluşturması pek mümkün değildir. Deniz kadayıfını tüketmek için hazır satın alabileceğiniz gibi gece boyunca bir kase suda bekletip süzdükten sonra üzerini kaplayacak kadar su ile birlikte blenderden geçirerek de yapabilirsiniz.

Deniz kadayıfının jel formunu yemeklerinize karıştırabilirsiniz. Özellikle çorbalarda ve smoothie’lerde kıvam arttırıcı olarak kullanabileceğiniz jel, öğünlerinize ekleyebileceğiniz güzel bir besin takviyesi olacaktır. Elbette bu şekilde kullanırken de uzmanların önerdiği günlük tüketim miktarını aşmamalısınız.



Dilan Günaçtı

1998 yılında İzmir’de doğan Dilan, lisede Türk Alman Kültür ve Eğitim Vakfı’nda eğitim gördü, lisansını ise Koç Üniversitesi'nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi üzerine yaptı. Pandemi ile birlikte kişisel gelişim ve meditasyona yönelirken, David Cornwell’den Mindfulness eğitimi alarak bilinçli farkındalık pratiği ve nefes teknikleri üzerine araştırmalarına devam etti. Editör olarak çeşitli...



BLOOM SHOP