YAZAN: MELTEM FAKABASMAZ

Antik Hint Tıbbı Ayurveda‘ya göre detoks zamanı olan nisan ayında bedenimizi desteklemek için neler yapabiliriz? İşte detaylar!


Bahar mevsimi denince çocukluk yıllarım aklıma gelir. Aylar sonra sokaklara çıkıp oynayabileceğimin heyecanı ve gündüzlerin uzamaya başlaması ile daha uzun süre dışarıda kalabilme fırsatı ile ilkbahar benim için ayrı bir yere sahiptir. İlkbahar aynı zamanda temizlenmeyi de hatırlatır bana. Evimizde tüm dolapların içinin boşaltılması ile dip köşe yapılan bahar temizliği gelir aklıma. Bahar temizliği sadece bizim evde değil her evde yapılır, kışın kasvetinin geride bırakılmasına yardımcı olurdu.

Modern çağın bahar temizliği

Geçmiş zamanla yazdım ama günümüzde bahar temizliğini yapmaya devam edenler var. Bunlardan biri de benim. 21. yüzyılın yaşamımıza kattıkları ile beraber bahar temizliğini sadece evlerimizde değil, kendi bedenlerimizde de uygulama ihtiyacı içine girdik. Maruz kaldığımız toksik maddeler arttıkça detoks ihtiyacımız da aynı oranda artmaya başladı. 

Modern yaşam ve gelişmiş teknolojilerin hayatımıza kattıkları kadar aldıklarını da hatırlamak lazım. Çünkü kimyasal atıkların kirletmediği su kaynağı veya temiz hava bulmak giderek imkansızlaştı. Sadece hava ve suda değil; yediklerimiz, izlediklerimiz, işittiklerimiz ve maruz kaldığımız daha pek çok şey toksinlerle dolu aslında.

Her gün bunlara maruz kalıyor ve pek çoğu yağda eridiğinden vücudumuzda depoluyoruz. Doğal detoks sistemimiz, bu toksinleri bedenimizden uzaklaştırmaya çalışsa da maruz kaldığımız toksin miktarı arttığı için bedenimize arınması konusunda destek olmamız gerekiyor.

Bedenimizdeki toksinlerin dokularımıza zarar vermeden dışarı atılmasına detoksifikasyon, kısaca detoks deniyor. Bu toksinlerin hepsi dışarıdan alınmıyor tabii. Bu zararlı maddeler, yaşam tarzımıza bağlı olarak bedenimizde de oluşabiliyor.

Bedenin detoksa ihtiyacı olduğunu gösteren belirtileri:

  • Yorgunluk
  • Eklem ve kas ağrısı
  • Sinüs problemleri
  • Baş ağrısı
  • Şişkinlik ve ödem
  • Mide ve bağırsak sorunları
  • Uyku problemleri
  • Gastrit
  • Odaklanma problem
  • Sürekli yemek yeme isteği
  • Kilo vermede problem
  • Kaşıntılar
  • Cilt sorunları
  • Şişkin gözler ve göz çevresinde morluklar
  • PMS
  • Kötü kokan nefes

Detoks adımları:

1. Temiz ve sağlıklı beslenmek

Kızartılmış gıdalar, rafine yağlar, işlenmiş ve paketlenmiş hazır yemekler bedenimizde toksinlerin birikmesine neden oluyor. Bu şekilde beslendiğimiz zaman bedenimiz toksinleri atamadan yenilerine maruz kalıyor.

Bedenimizi temizlemeye başlamak için ilk olarak yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Tuz ve şeker içeren işlenmiş gıdalardan uzak durmak, organik meyve-sebzeler ile bedenimizi besemek öneriliyor. Yemeklerden önce zencefil turşusu tüketerek detoks sistemini desteklemek, aynı zamanda sindirim ateşini canlı tutmak ve sindirimi kolaylaştırmak bedene destek olabilir. Tatlı ihtiyacınız için keçi boynuzu, yağ olarak hindistan cevizi yağı, atıştırma ihtiyacınız içinse sağlıklı yağlar içeren temiz içerikli atıştırmalıkları tavsiye ederim.

Daha detaylı olarak bu süreçte neler yiyebiliriz diye merak ediyorsanız bu linke tıklayabilirsiniz.  

Yemeklerden önce sindirim ateşini canlandıran ve detoks ile beraber zayıflamaya da yardımcı olan zencefil turşusu yapımı için: 

100 gr taze zencefilin kabuklarını soyarak, ince dilimler şeklinde kesip, cam bir kavanozun içine yerleştirin. 1 çay kaşığı lime veya limon suyu, çeyrek çay kaşığı kaya tuzu ve yarım çay kaşığı bal ile karıştırın. Her yemekten 10-15 dakika önce bir ince dilim zencefil tüketebilirsiniz.

Bu sindirim ateşinizi arttırmakla beraber özellikle bağırsaklarda toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor. Mideniz yanıyorsa bunu uygulamamanızı öneririm. 

Sabahları dilimlenmiş taze zencefil (3-4 adet), toz zerdeçal veya 3-4 parça dilimlenmiş taze zerdeçal ve karanfil ile kaynamış su içmenizi öneririm. Limon suyundan daha etkili bir şekilde bedeninizin arınmasına yardımcı olacaktır. 

2. Su, su, su

Su, sadece yaşama devam etmemiz için değil, istenmeyen toksinleri atabilmemiz için de gereklidir. Sadece toksinleri atmak için değil cildimizin nem dengesini korumak ve enerjimizi yükseltmek için de suya ihtiyaç duyarız. Suyun içine portakal, nane yaprakları, çilek, limon veya salatalık koyarak ayrı bir lezzet katabilirsiniz. Günde ortalama 3-4 litre su tüketmek olumlu etkileri görmeniz için yeterli olacaktır.

3. Bedensel aktivite

Egzersiz yapmak, sağlıklı bedene evet demektir. Bedensel aktivite esnasında terleyerek arsenik, kurşun ve civa gibi ağır metallerden bedenimizi arındırabiliriz. Nisan ayı detoks için oldukça uygun bir aydır, dolayısıyla bu süreç boyunca yoga yapmanızı öneririm. Detoks yaptığınız süre boyunca haftada en az 3 kere, maksimum etki istiyorsanız da 7, 14 veya 21 gün düzenli olarak hazırladığım videolardan birini uygulamanızı öneririm. Bedenlerinizdeki enerjiyi dengelemenize, yenilemenize ve toksinlerden arındırmanıza yardımcı olacaktır. 

4. Oruç tutmak

Ağır yemekler yemek yerine bir veya iki gün sadece sebze ve meyve yiyerek beslenebilirsiniz. Sindirim sisteminin aktif çalışmasına kısa süreli aralar vermek yenilenmenize yardımcı olacaktır. Sebze ve meyveleri yemeden önce sıcak bitki çayı tüketmeniz, sindirim sisteminin aktif çalışmasına destek olacaktır. Aynı zamanda mevsim sebze ve meyveleri tercih etmekte de fayda var. Aralıklı oruç uygulamak da uzmanlar tarafından önerilen bir diğer yöntemdir. Ayruveda’ya göre akşam son öğün ve sabah ilk öğün arasında 12 saatlik ara olması, hücrelerin yüklerini boşaltabilmeleri ve sindirim sisteminin aktif çalışması için gereklidir. 

5. Çay tüketimi

Çay ile ihtiyacınız olan antioksidanları tüketebilir, hücre hasarını azaltırken cildin gençliğini korumasını sağlayabilirsiniz. Çay aynı zamanda su eksikliğini gidererek ve bedendeki toksinlerin atılmasına da yardımcı olur. Ayurveda’ya göre nisan ayında toksinleri atabilmek için sabahları zencefil, darülfülfül, ve rezene ile hazırlanan çayı aç karnına içmek gereklidir. Eğer baharat kullanıyorsanız bu çaya fazladan karabiber eklemek metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacaktır. Beraberinde bir kaşık bal almak da bedenin insülin seviyesini dengeler. 

Yeşilçay antioksidan konusunda en zengin çaylardan biri olmakla beraber metabolizmayı da hızlandırır. Detoks yaparken bağışıklık sisteminin güçlenmesi için günlük olarak bu çayı öneririm.

Detoks süresince süt ve süt ürünlerinden uzak durmanızı; onlar yerine badem, hindistancevizi veya soya sütü tüketmenizi öneririm. Ayrıca milk oolong çayı ile hem süt tadını alabilir, hem de toksinlerden kurtulabilirsiniz.



Meltem Fakabasmaz

İstanbul’da doğan Meltem, Doğu Akdeniz Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, 2002’de Bilgi Üniversitesi’si Sinema-TV Yüksek lisans tamamladı. 10 yıla yakın medya dünyasında çalıştıktan sonra, 2015 yılında başladığı yogada uzmanlaşmayı seçerek, insanın iyi olma yolculuğu yoluna da başlamış oldu. E-RYT® 500, YACEP® Yoga Alliance onaylı sertifikalı yoga eğitmeni ve Ayurveda uygulayıcısı, aynı zamanda...



BLOOM SHOP